Co można zrobić z warzyw na patelnię?
Co można zrobić z warzyw na patelnię?
Sklepowe zamrażarki wypełnione są po brzegi wszelkiej maści mrożonkami, w tym również mieszankami warzywnymi. Skoro możliwości jest tak dużo, to pewnie zastanawiasz się, co można zrobić z warzyw na patelnię i z czym je podawać.
Zacznijmy może od tego, że warzywa warzywom nierówne. Niestety nie wszyscy producenci oferują mieszanki dobrej jakości, niektórzy dodają do nich glutaminian sodu, soję, orzechy, gluten i inne alergeny. Wybierając mieszankę na obiad, zwróć uwagę na jej skład. Na rynku znajdziesz mieszanki włoskie, chińskie, greckie, francuskie, meksykańskie, polskie i inne. Jeśli planujesz przyrządzić z nich coś konkretnego, np. makaron, uważnie przeczytaj listę składników i wybierz taką, w której występują potrzebne Ci warzywa. Możesz rzecz jasna usunąć jakieś elementy z mieszanki, ale umówmy się – komu chciałoby się w to bawić?
Jeśli już wybrałeś konkretną mieszankę jarzyn i zastanawiasz się, co zrobić z tych warzyw na patelnię, to dobrze trafiłeś. W zależności od składu możesz wykorzystać je jako dodatek albo podstawę dania. Francuska mieszanka będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs. Hiszpańska sprawdzi się w paelli. Co zrobić z warzyw na patelnię w stylu włoskim? Odpowiedź jest oczywista – pyszny makaron! Pamiętaj, że do przyrządzenia tych dań potrzebne Ci będą odpowiednie narzędzia – patelnie do smażenia, noże pojedyncze, deski do krojenia, cedzaki i durszlaki, a najlepiej całe komplety przyborów kuchennych. Te wszystkie akcesoria znajdziesz na Tadar.pl! Konkretne przepisy na potrawy z użyciem mrożonek albo świeżych warzyw znajdziesz w dalszej części tekstu.
Potrawy z warzyw na patelnię
Przygotowanie potrawy z warzyw na patelnię wcale nie jest takie trudne. Jeśli jesteś wprawionym kucharzem, zapewne przygotujesz jarzyny sam. Jak się do tego zabrać?
Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia warzyw z zanieczyszczeń. Przygotowanie warzyw do usmażenia ułatwi Ci profesjonalny sprzęt np. obieraczki do warzyw i krajalnice do warzyw. Wybierz najlepsze okazy i zanurz je na kilka minut w gorącej wodzie – ta czynność, zwana blanszowaniem, pozwoli Ci na równe usmażenia każdego z warzyw. Następnie pokrój je według swojego uznania i twórz danie według swojego pomysłu.
No dobrze, a co jeśli brakuje Ci pomysłu na potrawy z warzywami na patelnię? Już spieszymy z pomocą. Jeśli masz ochotę na danie w stylu śródziemnomorskim, możesz przygotować pyszną zapiekankę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- 1 dużą cebulę
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
- 5 ziemniaków
- 1 dużą paprykę
- 1 dużą cukinię
- 3 ząbki czosnku
- Opakowanie passaty pomidorowej (najlepiej 500g)
- 200g sera typu greckiego Feta
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczkę oregano
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół pęczka mięty
- Oliwę z oliwek
Przygotowanie:
Pokrój warzywa – cebulę w kostkę, resztę w plasterki. Czosnek zetrzyj na tarce albo wyciśnij przez wyciskacz do czosnku. Następnie rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę. Kolejno dodaj cebulę oraz mięso mielone i podsmażaj przez ok. 5 minut, mieszając (jeśli chcesz bezproblemowo mieszać składniki, bez obaw, że przywrą one do łyżki, wybierz profesjonalne narzędzia do gotowania takie jak łopatki i łyżki kuchenne od renomowanych producentów). Gdy mięso zmięknie, dodaj passatę, sól, oregano, cynamon, poszatkowaną miętę oraz pieprz i znowu przemieszaj. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż warzywa, przyprawiając je szczyptą soli oraz pieprzu. Gdy się zarumienią, wyciągnij je i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy. Później rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozpocznij układanie składników w żaroodpornym naczyniu. Układaj warstwami – najpierw ziemniaki, później cukinia i papryka, na sam koniec mięso i znowu powtórz układ. Na wierzch dodaj pokrojoną bądź pokruszoną fetę. Wsadź danie do piekarnika na jakieś 30 minut. Po upieczeniu odłóż na bok, by nieco ostygła. Nałóż na talerz i posyp miętą. To danie wprost rozpływa się w ustach!
Co dodać do warzyw na patelnię?
Zastanawiasz się, co dodać do warzyw na patelnię, żeby nieco urozmaicić przygotowywane danie? Możliwości jest mnóstwo – możesz dodać do nich usmażone mięso, upieczoną rybę, makaron, ryż albo zapiec je w cieście. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co pasuje do warzyw na patelnię w stylu włoskim, zerknij na nasz przepis na pyszne risotto!
Do przygotowania włoskiego risotto będziesz potrzebować:
- 300 g ryżu do risotto
- 1 pierś z kurczaka
- Paczkę warzyw na patelnię w stylu włoskim
- Mieszankę przypraw włoskich
- Masło
- 100 ml białego wina
- Kostkę rosołową
- Starty parmezan albo inny twardy ser
Przygotowanie:
Rozpuść kostkę rosołową w litrze wody i rozgrzej patelnię. Pokrój kurczaka w kostkę i obsyp go obficie przyprawą w stylu włoskim. Jeżeli nie masz w domu gotowej mieszanki, spróbuj wykonać ją samemu – przyda się do tego jeden z przyprawników. Wsyp do niego łyżkę suszonej bazylii, łyżkę oregano, łyżkę suszonej cebuli, pół łyżki suszonego czosnku, łyżkę suszonego rozmarynu, pół łyżki soli oraz odrobinę pieprzu i gotowe! Wróćmy jednak do przygotowania naszego risotto. Na patelnię wrzuć kurczaka i podsmażaj go aż będzie rumiany, a następnie dodaj mieszankę warzywną. Smaż przez ok. 8 minut. Kolejnym krokiem jest dorzucenie na patelnię ryżu – gdy ten się zeszkli, wlej na patelnię ok. 250 ml bulionu i białe wino. Całość wymieszaj i pozwól dusić się pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy płyny się wygotują, znowu dodaj bulion i wymieszaj. Pozwól risotto gotować się przez 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż i warzywa zmiękną, dodaj masło oraz ser i wymieszaj całość w celu uzyskania kremowej konsystencji. Po chwili risotto jest gotowe do spożycia. To tylko jeden z pomysłów na dania z użyciem warzyw na patelnię, zerknij do innych naszych artykułów, by poznać więcej przepisów.
Czytaj także:
Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?
Jak zrobić chipsy z cukinii? Dwa sposoby!
Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów
Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ryż z warzywami
Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?
Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan
Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?
Jak przygotować wegańskie szaszłyki?
Jakie warzywa można jeść na surowo?
Jak pokroić warzywa? 8 metod i akcesoriów!
Jak zrobić warzywa na patelnię?
Obiad z warzywami na patelnię
Jakie warzywa na patelnię są najlepsze?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej