Co mo偶na zrobi膰 z warzyw na patelni臋?

Co mo偶na zrobi膰 z warzyw na patelni臋?
Sklepowe zamra偶arki wype艂nione s膮 po brzegi wszelkiej ma艣ci mro偶onkami, w tym r贸wnie偶 mieszankami warzywnymi. Skoro mo偶liwo艣ci jest tak du偶o, to pewnie zastanawiasz si臋, co mo偶na zrobi膰 z warzyw na patelni臋 i z czym je podawa膰.
Zacznijmy mo偶e od tego, 偶e warzywa warzywom nier贸wne. Niestety nie wszyscy producenci oferuj膮 mieszanki dobrej jako艣ci, niekt贸rzy dodaj膮 do nich glutaminian sodu, soj臋, orzechy, gluten i inne alergeny. Wybieraj膮c mieszank臋 na obiad, zwr贸膰 uwag臋 na jej sk艂ad. Na rynku znajdziesz mieszanki w艂oskie, chi艅skie, greckie, francuskie, meksyka艅skie, polskie i inne. Je艣li planujesz przyrz膮dzi膰 z nich co艣 konkretnego, np. makaron, uwa偶nie przeczytaj list臋 sk艂adnik贸w i wybierz tak膮, w kt贸rej wyst臋puj膮 potrzebne Ci warzywa. Mo偶esz rzecz jasna usun膮膰 jakie艣 elementy z mieszanki, ale um贸wmy si臋 – komu chcia艂oby si臋 w to bawi膰?
Je艣li ju偶 wybra艂e艣 konkretn膮 mieszank臋 jarzyn i zastanawiasz si臋, co zrobi膰 z tych warzyw na patelni臋, to dobrze trafi艂e艣. W zale偶no艣ci od sk艂adu mo偶esz wykorzysta膰 je jako dodatek albo podstaw臋 dania. Francuska mieszanka b臋dzie znakomitym dodatkiem do pieczonych mi臋s. Hiszpa艅ska sprawdzi si臋 w paelli. Co zrobi膰 z warzyw na patelni臋 w stylu w艂oskim? Odpowied藕 jest oczywista – pyszny makaron! Pami臋taj, 偶e do przyrz膮dzenia tych da艅 potrzebne Ci b臋d膮 odpowiednie narz臋dzia – patelnie do sma偶enia, no偶e pojedyncze, deski do krojenia, cedzaki i durszlaki, a najlepiej ca艂e komplety przybor贸w kuchennych. Te wszystkie akcesoria znajdziesz na Tadar.pl! Konkretne przepisy na potrawy z u偶yciem mro偶onek albo 艣wie偶ych warzyw znajdziesz w dalszej cz臋艣ci tekstu.
Potrawy z warzyw na patelni臋
Przygotowanie potrawy z warzyw na patelni臋 wcale nie jest takie trudne. Je艣li jeste艣 wprawionym kucharzem, zapewne przygotujesz jarzyny sam. Jak si臋 do tego zabra膰?
Zacznij od dok艂adnego umycia i oczyszczenia warzyw z zanieczyszcze艅. Przygotowanie warzyw do usma偶enia u艂atwi Ci profesjonalny sprz臋t np. obieraczki do warzyw i krajalnice do warzyw. Wybierz najlepsze okazy i zanurz je na kilka minut w gor膮cej wodzie – ta czynno艣膰, zwana blanszowaniem, pozwoli Ci na r贸wne usma偶enia ka偶dego z warzyw. Nast臋pnie pokr贸j je wed艂ug swojego uznania i tw贸rz danie wed艂ug swojego pomys艂u.
No dobrze, a co je艣li brakuje Ci pomys艂u na potrawy z warzywami na patelni臋? Ju偶 spieszymy z pomoc膮. Je艣li masz ochot臋 na danie w stylu 艣r贸dziemnomorskim, mo偶esz przygotowa膰 pyszn膮 zapiekank臋. Do jej przygotowania b臋dziesz potrzebowa膰:
- 1 du偶膮 cebul臋
- 500 g mi臋sa mielonego (najlepiej wieprzowego)
- 5 ziemniak贸w
- 1 du偶膮 papryk臋
- 1 du偶膮 cukini臋
- 3 z膮bki czosnku
- Opakowanie passaty pomidorowej (najlepiej 500g)
- 200g sera typu greckiego Feta
- S贸l
- Pieprz
- 艁y偶eczk臋 oregano
- P贸艂 艂y偶eczki cynamonu
- P贸艂 p臋czka mi臋ty
- Oliw臋 z oliwek
Przygotowanie:
Pokr贸j warzywa – cebul臋 w kostk臋, reszt臋 w plasterki. Czosnek zetrzyj na tarce albo wyci艣nij przez wyciskacz do czosnku. Nast臋pnie rozgrzej patelni臋 i wlej na ni膮 oliw臋. Kolejno dodaj cebul臋 oraz mi臋so mielone i podsma偶aj przez ok. 5 minut, mieszaj膮c (je艣li chcesz bezproblemowo miesza膰 sk艂adniki, bez obaw, 偶e przywr膮 one do 艂y偶ki, wybierz profesjonalne narz臋dzia do gotowania takie jak 艂opatki i 艂y偶ki kuchenne od renomowanych producent贸w). Gdy mi臋so zmi臋knie, dodaj passat臋, s贸l, oregano, cynamon, poszatkowan膮 mi臋t臋 oraz pieprz i znowu przemieszaj. Du艣 pod przykryciem, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Na osobnej patelni rozgrzej oliw臋 i usma偶 warzywa, przyprawiaj膮c je szczypt膮 soli oraz pieprzu. Gdy si臋 zarumieni膮, wyci膮gnij je i ods膮cz na r臋czniku papierowym z nadmiaru oliwy. P贸藕niej rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozpocznij uk艂adanie sk艂adnik贸w w 偶aroodpornym naczyniu. Uk艂adaj warstwami – najpierw ziemniaki, p贸藕niej cukinia i papryka, na sam koniec mi臋so i znowu powt贸rz uk艂ad. Na wierzch dodaj pokrojon膮 b膮d藕 pokruszon膮 fet臋. Wsad藕 danie do piekarnika na jakie艣 30 minut. Po upieczeniu od艂贸偶 na bok, by nieco ostyg艂a. Na艂贸偶 na talerz i posyp mi臋t膮. To danie wprost rozp艂ywa si臋 w ustach!
Co doda膰 do warzyw na patelni臋?
Zastanawiasz si臋, co doda膰 do warzyw na patelni臋, 偶eby nieco urozmaici膰 przygotowywane danie? Mo偶liwo艣ci jest mn贸stwo – mo偶esz doda膰 do nich usma偶one mi臋so, upieczon膮 ryb臋, makaron, ry偶 albo zapiec je w cie艣cie. Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋, co pasuje do warzyw na patelni臋 w stylu w艂oskim, zerknij na nasz przepis na pyszne risotto!
Do przygotowania w艂oskiego risotto b臋dziesz potrzebowa膰:
- 300 g ry偶u do risotto
- 1 pier艣 z kurczaka
- Paczk臋 warzyw na patelni臋 w stylu w艂oskim
- Mieszank臋 przypraw w艂oskich
- Mas艂o
- 100 ml bia艂ego wina
- Kostk臋 roso艂ow膮
- Starty parmezan albo inny twardy ser
Przygotowanie:
Rozpu艣膰 kostk臋 roso艂ow膮 w litrze wody i rozgrzej patelni臋. Pokr贸j kurczaka w kostk臋 i obsyp go obficie przypraw膮 w stylu w艂oskim. Je偶eli nie masz w domu gotowej mieszanki, spr贸buj wykona膰 j膮 samemu – przyda si臋 do tego jeden z przyprawnik贸w. Wsyp do niego 艂y偶k臋 suszonej bazylii, 艂y偶k臋 oregano, 艂y偶k臋 suszonej cebuli, p贸艂 艂y偶ki suszonego czosnku, 艂y偶k臋 suszonego rozmarynu, p贸艂 艂y偶ki soli oraz odrobin臋 pieprzu i gotowe! Wr贸膰my jednak do przygotowania naszego risotto. Na patelni臋 wrzu膰 kurczaka i podsma偶aj go a偶 b臋dzie rumiany, a nast臋pnie dodaj mieszank臋 warzywn膮. Sma偶 przez ok. 8 minut. Kolejnym krokiem jest dorzucenie na patelni臋 ry偶u – gdy ten si臋 zeszkli, wlej na patelni臋 ok. 250 ml bulionu i bia艂e wino. Ca艂o艣膰 wymieszaj i pozw贸l dusi膰 si臋 pod przykryciem, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Gdy p艂yny si臋 wygotuj膮, znowu dodaj bulion i wymieszaj. Pozw贸l risotto gotowa膰 si臋 przez 20 minut na wolnym ogniu, co jaki艣 czas mieszaj膮c. Gdy ry偶 i warzywa zmi臋kn膮, dodaj mas艂o oraz ser i wymieszaj ca艂o艣膰 w celu uzyskania kremowej konsystencji. Po chwili risotto jest gotowe do spo偶ycia. To tylko jeden z pomys艂贸w na dania z u偶yciem warzyw na patelni臋, zerknij do innych naszych artyku艂贸w, by pozna膰 wi臋cej przepis贸w.
Czytaj tak偶e:
Zielone warzywa — dlaczego powinni艣my je je艣膰?
Jak zrobi膰 chipsy z cukinii? Dwa sposoby!
Szparagi zielone – przepisy na 5 sposob贸w
Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ry偶 z warzywami
Owoce i warzywa jesienne – kt贸re warto je艣膰, a kt贸re nie?
Co mog臋 zrobi膰 z…? – cukinia i bak艂a偶an
Jakie warzywa na grilla sprawdz膮 si臋 najlepiej?
Jak przygotowa膰 wega艅skie szasz艂yki?
Jakie warzywa mo偶na je艣膰 na surowo?
Jak pokroi膰 warzywa? 8 metod i akcesori贸w!
Jak zrobi膰 warzywa na patelni臋?
Obiad z warzywami na patelni臋
Jakie warzywa na patelni臋 s膮 najlepsze?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej