Co można zrobić z warzyw na patelnię?

Porady 18.02.2022

Co można zrobić z warzyw na patelnię?

Sklepowe zamrażarki wypełnione są po brzegi wszelkiej maści mrożonkami, w tym również mieszankami warzywnymi. Skoro możliwości jest tak dużo, to pewnie zastanawiasz się, co można zrobić z warzyw na patelnię i z czym je podawać. 

Zacznijmy może od tego, że warzywa warzywom nierówne. Niestety nie wszyscy producenci oferują mieszanki dobrej jakości, niektórzy dodają do nich glutaminian sodu, soję, orzechy, gluten i inne alergeny. Wybierając mieszankę na obiad, zwróć uwagę na jej skład. Na rynku znajdziesz mieszanki włoskie, chińskie, greckie, francuskie, meksykańskie, polskie i inne. Jeśli planujesz przyrządzić z nich coś konkretnego, np. makaron, uważnie przeczytaj listę składników i wybierz taką, w której występują potrzebne Ci warzywa. Możesz rzecz jasna usunąć jakieś elementy z mieszanki, ale umówmy się – komu chciałoby się w to bawić?

Jeśli już wybrałeś konkretną mieszankę jarzyn i zastanawiasz się, co zrobić z tych warzyw na patelnię, to dobrze trafiłeś. W zależności od składu możesz wykorzystać je jako dodatek albo podstawę dania. Francuska mieszanka będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs. Hiszpańska sprawdzi się w paelli. Co zrobić z warzyw na patelnię w stylu włoskim? Odpowiedź jest oczywista – pyszny makaron! Pamiętaj, że do przyrządzenia tych dań potrzebne Ci będą odpowiednie narzędzia – patelnie do smażenia, noże pojedyncze, deski do krojenia, cedzaki i durszlaki, a najlepiej całe komplety przyborów kuchennych. Te wszystkie akcesoria znajdziesz na Tadar.pl! Konkretne przepisy na potrawy z użyciem mrożonek albo świeżych warzyw znajdziesz w dalszej części tekstu.

Potrawy z warzyw na patelnię

Przygotowanie potrawy z warzyw na patelnię wcale nie jest takie trudne. Jeśli jesteś wprawionym kucharzem, zapewne przygotujesz jarzyny sam. Jak się do tego zabrać? 

Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia warzyw z zanieczyszczeń. Przygotowanie warzyw do usmażenia ułatwi Ci profesjonalny sprzęt np. obieraczki do warzyw i krajalnice do warzyw. Wybierz najlepsze okazy i zanurz je na kilka minut w gorącej wodzie – ta czynność, zwana blanszowaniem, pozwoli Ci na równe usmażenia każdego z warzyw. Następnie pokrój je według swojego uznania i twórz danie według swojego pomysłu.

No dobrze, a co jeśli brakuje Ci pomysłu na potrawy z warzywami na patelnię? Już spieszymy z pomocą. Jeśli masz ochotę na danie w stylu śródziemnomorskim, możesz przygotować pyszną zapiekankę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 dużą cebulę
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
  • 5 ziemniaków
  • 1 dużą paprykę
  • 1 dużą cukinię
  • 3 ząbki czosnku
  • Opakowanie passaty pomidorowej (najlepiej 500g)
  • 200g sera typu greckiego Feta
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczkę oregano
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół pęczka mięty
  • Oliwę z oliwek

Przygotowanie:

Pokrój warzywa – cebulę w kostkę, resztę w plasterki. Czosnek zetrzyj na tarce albo wyciśnij przez wyciskacz do czosnku. Następnie rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę. Kolejno dodaj cebulę oraz mięso mielone i podsmażaj przez ok. 5 minut, mieszając (jeśli chcesz bezproblemowo mieszać składniki, bez obaw, że przywrą one do łyżki, wybierz profesjonalne narzędzia do gotowania takie jak łopatki i łyżki kuchenne od renomowanych producentów). Gdy mięso zmięknie, dodaj passatę, sól, oregano, cynamon, poszatkowaną miętę oraz pieprz i znowu przemieszaj. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż warzywa, przyprawiając je szczyptą soli oraz pieprzu. Gdy się zarumienią, wyciągnij je i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy. Później rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozpocznij układanie składników w żaroodpornym naczyniu. Układaj warstwami – najpierw ziemniaki, później cukinia i papryka, na sam koniec mięso i znowu powtórz układ. Na wierzch dodaj pokrojoną bądź pokruszoną fetę. Wsadź danie do piekarnika na jakieś 30 minut. Po upieczeniu odłóż na bok, by nieco ostygła. Nałóż na talerz i posyp miętą. To danie wprost rozpływa się w ustach!

Co dodać do warzyw na patelnię?

Zastanawiasz się, co dodać do warzyw na patelnię, żeby nieco urozmaicić przygotowywane danie? Możliwości jest mnóstwo – możesz dodać do nich usmażone mięso, upieczoną rybę, makaron, ryż albo zapiec je w cieście. Jeśli chcesz dowiedzieć się, co pasuje do warzyw na patelnię w stylu włoskim, zerknij na nasz przepis na pyszne risotto!

Do przygotowania włoskiego risotto będziesz potrzebować:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 pierś z kurczaka
  • Paczkę warzyw na patelnię w stylu włoskim
  • Mieszankę przypraw włoskich
  • Masło
  • 100 ml białego wina
  • Kostkę rosołową
  • Starty parmezan albo inny twardy ser

Przygotowanie:

Rozpuść kostkę rosołową w litrze wody i rozgrzej patelnię. Pokrój kurczaka w kostkę i obsyp go obficie przyprawą w stylu włoskim. Jeżeli nie masz w domu gotowej mieszanki, spróbuj wykonać ją samemu – przyda się do tego jeden z przyprawników. Wsyp do niego łyżkę suszonej bazylii, łyżkę oregano, łyżkę suszonej cebuli, pół łyżki suszonego czosnku, łyżkę suszonego rozmarynu, pół łyżki soli oraz odrobinę pieprzu i gotowe! Wróćmy jednak do przygotowania naszego risotto. Na patelnię wrzuć kurczaka i podsmażaj go aż będzie rumiany, a następnie dodaj mieszankę warzywną. Smaż przez ok. 8 minut. Kolejnym krokiem jest dorzucenie na patelnię ryżu – gdy ten się zeszkli, wlej na patelnię ok. 250 ml bulionu i białe wino. Całość wymieszaj i pozwól dusić się pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy płyny się wygotują, znowu dodaj bulion i wymieszaj. Pozwól risotto gotować się przez 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż i warzywa zmiękną, dodaj masło oraz ser i wymieszaj całość w celu uzyskania kremowej konsystencji. Po chwili risotto jest gotowe do spożycia. To tylko jeden z pomysłów na dania z użyciem warzyw na patelnię, zerknij do innych naszych artykułów, by poznać więcej przepisów.

Czytaj także:

Zielone warzywa — dlaczego powinniśmy je jeść?

Jak zrobić chipsy z cukinii? Dwa sposoby!

Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów

Prostota w obiadowym wydaniu – czyli ryż z warzywami

Owoce i warzywa jesienne – które warto jeść, a które nie?

Co mogę zrobić z…? – cukinia i bakłażan

Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej? 

Jak przygotować wegańskie szaszłyki?

Jakie warzywa można jeść na surowo?

Jak pokroić warzywa? 8 metod i akcesoriów!

Jakie warzywa można mrozić?

Jak zrobić warzywa na parze?

Jak zrobić warzywa na patelnię?

Obiad z warzywami na patelnię 

Jakie warzywa na patelnię są najlepsze?