Warto przeczytać

Mazurek wielkanocny – przepis
Zarówno w koszyczku ze święconką jak i na stole nie powinno zabraknąć mazurka wielkanocnego. Jego kruchość i słodycz stała się już dawno elementem polskiej tradycji wielkanocnej. Wygląda równie pięknie jak smakuje. Nie jest puszysty, co nie przeszkadza mu w rozkochiwaniu w sobie kolejnych pokoleń. Jest po prostu pyszny, a my mamy dla was nasz ulubiony przepis na prawdziwy mazurek wielkanocny (przynajmniej naszym zdaniem)!
czytaj więcej
Jak zrobić żurek?
Codzienne sukcesy smakują najlepiej, gdy są swojskie i wykonane z naturalnych składników. Wielokrotnie zaskakiwały nas tego typu przepisy. Dają przepyszne efekty, co potwierdza także każdy, kto spróbował naszego świątecznego żurku. Ta głębia smaku, lekka kwaskowatość i aromat. Jeśli szukasz jak zrobić żurek bez zakwasu, prawdopodobnie nie poznasz w te święta, jak pyszna może to być zupa. Zatem jak zrobić żurek na Wielkanoc? Według poniższego przepisu i oczywiście na samodzielnie przygotowanym zakwasie!
czytaj więcej
Jak zrobić zakwas na żurek?
Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa, która od pokoleń gości na polskich stołach. Tajemnice jego głębokiego smaku kryją się w odpowiednio skomponowanym i doprawionym bulionie. Na koniec przyda się też kilka plasterków białej kiełbasy i ćwiartki jajka. Tę lekką kwaskowatość można osiągnąć natomiast gdy ma się domowy zakwas na żurek wielkanocny. Łatwo zrobić go samodzielnie, co nie raz sprawdziliśmy w naszej kuchni pełnej codziennych sukcesów. Swojski zakwas na żurek wielkanocny to tak naprawdę kilka prostych składników. Taki przepis wymaga tylko nieco cierpliwości i czasu.
czytaj więcej