Jak zrobić sos pieczarkowy?

Porady 8.12.2021

Sos pieczarkowy

Sos z pieczarek to sprawdzony dodatek do mięs, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Klasyczny sos pieczarkowy można przyrządzić na kilka sposobów. Przygotowując sos pieczarkowy z pieczarek, musisz pamiętać także o takich składnikach, jak cebulka, czosnek czy mąka ziemniaczana.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos koperkowy?
  • Jak zrobić sos pieczeniowy? 

Poniżej znajdziesz przepis na sos pieczarkowy w dwóch wersjach - ze śmietanką i bez niej. Obie są proste i szybkie.

Pyszny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych przysmaków przyrządzanych na bazie pieczarek. Jeżeli masz ochotę na inne danie z wykorzystaniem tych grzybów, poznaj Apetyczne inspiracje – dania z grzybów.

Sprawdź także:

  • Jak zrobić sos winegret?
  • Jak zrobić sos do pizzy?

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Masz ochotę na sos pieczarkowy? Wyjaśniamy, jak zrobić taki dodatek do dań. Potrzebne składniki:

  • 25 dag pieczarek;
  • 2 cebule;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • szczypta ostrej papryki;
  • 4 łyżki oleju;
  • 200 ml wody;
  • 100 ml mleka;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżka natki pietruszki;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka syropu klonowego.

Jak się robi sos pieczarkowy? Pieczarki umyj i pokrój nożem pojedynczym w plasterki. Cebulę posiekaj. Podsmaż pokrojone grzyby i cebulkę na oleju. Przypraw solą i ostrą papryką. Następnie dolej wodę oraz mleko. Dosyp natkę pietruszki, a także wlej sos sojowy i syrop klonowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i odrobiną sosu. Na koniec wlej tę mieszankę do całości. Sos pieczarkowy gotowy.

Sprawdź też:

  •  Jak zrobić sos pomidorowy? 
  • Jak zrobić sos słodko kwaśny? 

Jak zagęścić sos pieczarkowy?

Gęsty sos pieczarkowy jest bardzo sycący. Jak zrobić gęsty sos pieczarkowy? Dodaj do niego więcej jogurtu lub śmietany. Możesz także przyrządzić zasmażkę z mąki ziemniaczanej na patelni.

Za gęsty sos pieczarkowy rozcieńczysz, dolewając bulion, wodę lub mleko.

Czytaj także:

  • Jak zrobić sos serowy do makaronu?
  • Jak zagęścić sos? 

Sos pieczarkowy – jak oczyścić pieczarki?

Klasyczny sos pieczarkowy można przygotować ze świeżych, mrożonych lub suszonych pieczarek, które uprzednio powinny być dokładnie wyczyszczone. Warto więc dowiedzieć się, jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać.

Sos pieczarkowy to nie jedyne smaczne danie z pieczarek. Miłośnikom tych grzybów polecamy także pieczarki z grilla.

Dowiedz się:

  • Jak zrobić sos grzybowy? 
  • Jak zrobić sos śmietanowy? 

Sos pieczarkowy fit

Jeżeli chcesz przyrządzić mniej kaloryczną wersję tego przysmaku, możesz przygotować sos pieczarkowy z jogurtem lub postawić na sos pieczarkowy wegański, który jest pozbawiony nabiału. Wówczas należy zastosować mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia dania. Takie wersje sosu pieczarkowego mają mniej kcal.

Szukasz ciekawych pomysłów na fit dania? Wypróbuj przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański.

Polecamy:

  • Jak zrobić sos serowy? 
  • Jak zrobić sos do spaghetti? 

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos śmietanowo-pieczarkowy możesz zrobić ze śmietaną 18% lub 30%. Ważne, by była to śmietana przeznaczona do zup i sosów. Prezentujemy przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną. 

Składniki:

  • 1/3 szklanki śmietanki 18% lub 30%;
  • 30 dag pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki masła;
  • natka pietruszki;
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić sos pieczarkowo-śmietanowy? Pieczarki umyj, osusz i pokrój w krajalnicy do warzyw i owoców. Na desce kuchennej posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, zeszklij cebulę i pieczarki. Po odparowaniu wody, posól całość i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Podsmażaj przez 3 minuty. Dolej śmietankę i zagotuj. Zdejmij z ognia.

Sos pieczarkowy możesz podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, a także ulubionym mięsem. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a smak wyborny.

Czytaj także: