Jak zrobić sos pieczarkowy?
Sos pieczarkowy
Sos z pieczarek to sprawdzony dodatek do mięs, makaronu, ryżu czy ziemniaków. Klasyczny sos pieczarkowy można przyrządzić na kilka sposobów. Przygotowując sos pieczarkowy z pieczarek, musisz pamiętać także o takich składnikach, jak cebulka, czosnek czy mąka ziemniaczana.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos koperkowy?
- Jak zrobić sos pieczeniowy?
Poniżej znajdziesz przepis na sos pieczarkowy w dwóch wersjach - ze śmietanką i bez niej. Obie są proste i szybkie.
Pyszny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych przysmaków przyrządzanych na bazie pieczarek. Jeżeli masz ochotę na inne danie z wykorzystaniem tych grzybów, poznaj Apetyczne inspiracje – dania z grzybów.
Sprawdź także:
- Jak zrobić sos winegret?
- Jak zrobić sos do pizzy?
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Masz ochotę na sos pieczarkowy? Wyjaśniamy, jak zrobić taki dodatek do dań. Potrzebne składniki:
- 25 dag pieczarek;
- 2 cebule;
- 0,5 łyżeczki soli;
- szczypta ostrej papryki;
- 4 łyżki oleju;
- 200 ml wody;
- 100 ml mleka;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka syropu klonowego.
Jak się robi sos pieczarkowy? Pieczarki umyj i pokrój nożem pojedynczym w plasterki. Cebulę posiekaj. Podsmaż pokrojone grzyby i cebulkę na oleju. Przypraw solą i ostrą papryką. Następnie dolej wodę oraz mleko. Dosyp natkę pietruszki, a także wlej sos sojowy i syrop klonowy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i odrobiną sosu. Na koniec wlej tę mieszankę do całości. Sos pieczarkowy gotowy.
Sprawdź też:
- Jak zrobić sos pomidorowy?
- Jak zrobić sos słodko kwaśny?
Jak zagęścić sos pieczarkowy?
Gęsty sos pieczarkowy jest bardzo sycący. Jak zrobić gęsty sos pieczarkowy? Dodaj do niego więcej jogurtu lub śmietany. Możesz także przyrządzić zasmażkę z mąki ziemniaczanej na patelni.
Za gęsty sos pieczarkowy rozcieńczysz, dolewając bulion, wodę lub mleko.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos serowy do makaronu?
- Jak zagęścić sos?
Sos pieczarkowy – jak oczyścić pieczarki?
Klasyczny sos pieczarkowy można przygotować ze świeżych, mrożonych lub suszonych pieczarek, które uprzednio powinny być dokładnie wyczyszczone. Warto więc dowiedzieć się, jak oczyścić grzyby i w czym je przechowywać.
Sos pieczarkowy to nie jedyne smaczne danie z pieczarek. Miłośnikom tych grzybów polecamy także pieczarki z grilla.
Dowiedz się:
- Jak zrobić sos grzybowy?
- Jak zrobić sos śmietanowy?
Sos pieczarkowy fit
Jeżeli chcesz przyrządzić mniej kaloryczną wersję tego przysmaku, możesz przygotować sos pieczarkowy z jogurtem lub postawić na sos pieczarkowy wegański, który jest pozbawiony nabiału. Wówczas należy zastosować mąkę ziemniaczaną do zagęszczenia dania. Takie wersje sosu pieczarkowego mają mniej kcal.
Szukasz ciekawych pomysłów na fit dania? Wypróbuj przepis na bezglutenowy pasztet wegetariański.
Polecamy:
- Jak zrobić sos serowy?
- Jak zrobić sos do spaghetti?
Sos pieczarkowy ze śmietaną
Sos śmietanowo-pieczarkowy możesz zrobić ze śmietaną 18% lub 30%. Ważne, by była to śmietana przeznaczona do zup i sosów. Prezentujemy przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną.
Składniki:
- 1/3 szklanki śmietanki 18% lub 30%;
- 30 dag pieczarek;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki masła;
- natka pietruszki;
- sól i pieprz.
Jak przyrządzić sos pieczarkowo-śmietanowy? Pieczarki umyj, osusz i pokrój w krajalnicy do warzyw i owoców. Na desce kuchennej posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, zeszklij cebulę i pieczarki. Po odparowaniu wody, posól całość i dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Podsmażaj przez 3 minuty. Dolej śmietankę i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Sos pieczarkowy możesz podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi, a także ulubionym mięsem. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, a smak wyborny.
Czytaj także:
- Jak zrobić sos kurkowy?
- Jak zrobić sos czosnkowy?
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej