Warto przeczytać

Co gotować w szybkowarze? 12 klasyków oraz niecodziennych pomysłów
Polska kuchnia domowa wciąż się zmienia. Dzisiejsze potrawy uznawane za tradycyjne sięgają nierzadko do czasów dwóch-trzech pokoleń wstecz. Podobnie jest z tym, w czym się gotuje. Nasi rodzice mieli szybkowary, więc i nam kojarzą się z pysznymi obiadami. Jedzenie z nich jest zwykle bardzo aromatyczne, idealnie soczyste, przygotowane w punkt oraz oczywiście stworzone w bardzo krótkim czasie. Co można ugotować w szybkowarze? Na jakie klasyki warto zdobyć przepis? Czy jest coś, czego nie powinno się w nim przygotowywać? Sprawdźmy wspólnie, z czym to się je!
czytaj więcej
Bigos w szybkowarze – sprawdzony przepis od Tadar.pl
Robiąc bigos, trzeba uzbroić się w cierpliwość… no chyba, że ma się w domu szybkowar. Taki sprytnie skonstruowany garnek ciśnieniowy jest w stanie znacznie szybciej zająć się duszeniem składników i umiejętnym łączeniem smaków przypraw, warzyw, mięs, a w tym przypadku również grzybów. Bigos z szybkowaru pozostanie ponadto bardzo aromatyczny, gdyż para pod ciśnieniem łączy zapachy w niezwykle naturalny sposób. Składniki chyba znasz. W takim razie do dzieła, bo cała rodzina czeka na twój szybki bigos z szybkowaru – można go podać bezpośrednio po zrobieniu!
czytaj więcej
Tort walentynkowy – zaskocz swoją drugą połówkę!
Niespodzianką z okazji święta zakochanych nie musi być jedynie prezent. Wiele osób wybiera również zrobienie czegoś specjalnego do jedzenia. Najprzyjemniejszym pomysłem będzie chyba wyjątkowy deser. Co powiesz na tort walentynkowy? Może być w kształcie serca, choć nie musi. Grunt, żeby wyglądał i smakował nieziemsko. Zwykle zrobilibyśmy walentynkowy tort czekoladowy, ale chyba pora na małą zmianę. Zero czekolady (a i tak pysznie)!
czytaj więcej