Warto przeczytać

Jak zrobić zakwas na żurek?
Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa, która od pokoleń gości na polskich stołach. Tajemnice jego głębokiego smaku kryją się w odpowiednio skomponowanym i doprawionym bulionie. Na koniec przyda się też kilka plasterków białej kiełbasy i ćwiartki jajka. Tę lekką kwaskowatość można osiągnąć natomiast gdy ma się domowy zakwas na żurek wielkanocny. Łatwo zrobić go samodzielnie, co nie raz sprawdziliśmy w naszej kuchni pełnej codziennych sukcesów. Swojski zakwas na żurek wielkanocny to tak naprawdę kilka prostych składników. Taki przepis wymaga tylko nieco cierpliwości i czasu.
czytaj więcej
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Już sam obrus i zastawa świąteczna może być ozdobą stołu na Wielkanoc. Jeśli jednak nie masz tych elementów lub na stole pojawią się klasyczne talerze, półmiski, salaterki i patery, warto nieco urozmaicić posiłek i w prosty sposób stworzyć oraz podkreślić radosny klimat świąt. Zatem jak udekorować stół na Wielkanoc? Co wybrać, aby w prosty sposób odmienić w ten sposób aranżację jadalni? Które dekoracje na stół wielkanocny będą najlepsze? Podpowiadamy i doradzamy!
czytaj więcej
Jajka wielkanocne – 9 nieoczywistych przepisów
Symbolizują nowe życie i stały się nieodłącznym elementem Wielkanocy. Często maluje się ich skorupkę lub barwi ją podczas gotowania w specjalnych wywarach. Najlepsze kryje się jednak wewnątrz. Delikatny smak i witaminy. Przepis na jajka wielkanocne wydaje się prosty. Gotujesz na twardo, obierasz, kroisz na pół, nakładasz nieco majonezu lub sosu tatarskiego i ozdabiasz szczypiorkiem. Czasem lekko solisz, czasem oprószasz słodką papryką. My znamy jednak kilka nieoczywistych przepisów na jajka faszerowane. Może chcesz w tym roku spróbować ich w nieco innej odsłonie?
czytaj więcej


