Warto przeczytać

Jakie grzyby można suszyć?
Grzybobranie to bardzo odprężająca forma spędzania czasu. Pod pretekstem zbierania grzybów, wiele rodzin jedzie wspólnie do lasu, by przy okazji zaznać spaceru na świeżym powietrzu. To, czy grzybobranie się uda, zależy mocno od pogody, spostrzegawczości oraz oczywiście wiedzy na temat grzybów. Przyjemnie jest wrócić do domu z pełnym koszykiem i zrobić pyszne danie z grzybami dla całej rodziny. Co natomiast zrobić z nadmiarem? Czy smakiem grzybów można cieszyć się również o innej porze roku? Oczywiście, że tak. Wystarczy wiedzieć, które grzyby można suszyć.
czytaj więcej
10 argumentów za gotowaniem na parze
Wiele osób skupia się w swojej diecie na doborze zdrowych składników. Niemniej ważny jest też sposób ich przygotowania. Smażenie w głębokim tłuszczu potrafi stworzyć smaczny efekt na talerzu, ale nie jest zbyt polecane przy dbaniu o linię, kondycję organizmu, a w dłuższej perspektywie może przyczynić się do powstania wielu chorób np. układu krwionośnego. A gdyby tak zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć gotowanie… na parze? To nie takie trudne i może przynieść ci wiele korzyści!
czytaj więcej
3 przepisy na sałatki do dań z grilla
Świeże warzywa są ważnym składnikiem codziennych posiłków. Zawierają całą masę wartościowych mikroelementów. Wprowadzają apetyczne kolory do dań. Są również w większości lekkostrawne. Nic więc dziwnego, że polecają je dietetycy. Aby jednak ich jedzenie było nie tylko zdrowym obowiązkiem, ale i przyjemnością ze smaku, warto podawać je w formie sałatki. Nawet na grillu sprawdzą się doskonale. Mamy na nie sprawdzone przepisy. Z rukolą, z brokułem, ze słonecznikiem. Zjesz je ze smakiem!
czytaj więcej