Jak zrobi膰 sok w sokowniku krok po kroku?

Jak zrobi膰 sok w sokowniku?
Ca艂y proces przygotowywania sok贸w nie jest zbyt skomplikowany, podobnie jak budowa samego sokownika. Do jego wydobycia wykorzystuje si臋 metod臋 parow膮, kt贸ra opr贸cz esencji smaku pozwala zachowa膰 r贸wnie偶 naturalny aromat owoc贸w. Po wszystkim zostaje natomiast owocowa pulpa – jak wykorzysta膰 owoce z sokownika radzimy na naszym blogu. Jak si臋 robi sok z sokownika? Przede wszystkim nale偶y przygotowa膰 sobie odpowiedni膮 ilo艣膰 s艂oik贸w i butelek, aby w trakcie robienia m贸c na bie偶膮co zlewa膰 i zabezpiecza膰 smak i apetyczny kolor efektu pracy. Warto te偶 zadba膰 o to, by owoce zosta艂y dok艂adnie umyte przed wykorzystaniem, gdy偶 po rozpocz臋ciu procesu ka偶de przeoczenie b臋dzie mia艂o wp艂yw na rezultat twojej pracy. Tego typu przetwory niemal zawsze potrzebuj膮 dodatku cukru. Najpierw wi臋c rozk艂adasz wybrane owoce na odpowiednim poziomie (mo偶na miesza膰), a potem posypujesz je cukrem. Sokowniki parowe na indukcj臋, gaz oraz p艂yty ceramiczne i elektryczne potrafi膮 zaj膮膰 si臋 ca艂膮 reszt膮 zadania. Je艣li masz zamiar zrobi膰 z owocowej pulpy d偶emy wi艣niowe, pozb膮d藕 si臋 pestek jeszcze przed rozpocz臋ciem gotowania – pomog膮 ci w tym sprytne i znacznie przyspieszaj膮ce prac臋 drylownice.
Budowa sokownika
Chc膮c zrozumie膰, jak dzia艂a sokownik, warto pozna膰, z czego sk艂ada si臋 taki produkt. Rozr贸偶nia si臋 w jego przypadku cztery elementy. Taka budowa sokownika parowego sprawia, 偶e w trakcie gotowania nie musisz w艂a艣ciwie nic robi膰 poza 艣ledzeniem post臋p贸w w produkcji soku oraz regulacj膮 mocy palnika, na kt贸rym ustawione jest to naczynie. Jak zrobi膰 w takim razie pyszny sok z sokownika? Wykorzystaj to, 偶e efekt b臋dzie esencj膮 aromatu i smaku, i zacznij od wyboru najlepszych owoc贸w. Jakich? Dojrza艂ych, soczystych i 艣wie偶ych. Spr贸buj ich, zanim zdecydujesz si臋 na gotowanie. Mo偶esz wykorzysta膰 nasze przepisy na pyszne soki z jab艂ek z sokownika. Tymczasem zapami臋taj, 偶e budowa sokownika parowego powinna sk艂ada膰 si臋 zawsze z:- Garnka na wod臋 (uk艂ada si臋 go na samym dole, wi臋c powinien mie膰 dno dostosowane do u偶ytku na twojej kuchence)
- Naczynia do zbierania soku wydobytego dzi臋ki parze (uk艂ada si臋 je na garnku z wod膮, posiada w podstawie specjaln膮 tulej臋, przez kt贸r膮 para dostaje si臋 wy偶ej i kt贸ra zmusza uzyskany sok do gromadzenia si臋 w odpowiednim miejscu przed zlaniem do butelek i s艂oik贸w)
- W臋偶yka z zaciskiem (dzi臋ki niemu zlejesz sok z naczynia umieszczonego nad garnkiem z wod膮 bez rozk艂adania konstrukcji w trakcie gotowania)
- G贸rnego naczynia na owoce (jego dno posiada otwory, przez kt贸re dociera para, kt贸ra wydobywa sok i umo偶liwia 艣ciekanie go do 艣rodkowego zbiornika razem z rozpuszczonym cukrem)
- Pokrywki ze szk艂a 偶aroodpornego (zapewnia zamkni臋ty obieg pary i pozwala 艣ledzi膰 post臋py gotowania soku i mi臋kni臋cia owoc贸w)
Sokownik – jak u偶ywa膰?
Zawsze dbaj o jego czysto艣膰. Zdecydowanie ca艂emu procesowi przygotowania przetwor贸w domowych trzeba po艣wi臋ci膰 sporo czasu, ale dla ich naturalnego smaku warto. 呕adne dary natury z przydomowego ogrodu si臋 nie zmarnuj膮. Jesienna lub zimowa herbata b臋dzie smakowa膰 jak wakacyjne popo艂udnie w ciep艂y dzie艅. Chc膮c zrozumie膰 jak u偶ywa膰 taki produkt, musisz po prostu pozna膰 jego budow臋 i wiedzie膰 jak zrobi膰 sok w sokowniku parowym. Dzia艂a to nast臋puj膮co:- Woda podgrzana w dolnym naczyniu zaczyna wrze膰 i parowa膰
- Tuleja 艣rodkowego poziomu pozwala parze przedostawa膰 si臋 wy偶ej i precyzyjnie kieruje j膮 ku g贸rze
- Sp贸d g贸rnego naczynia dopuszcza gor膮c膮 par臋 do kontaktu z owocami zasypanymi cukrem
- Pokrywka gwarantuje obieg zamkni臋ty, a wi臋c podgrzane owoce puszczaj膮 sok, kt贸ry skrapla si臋 do naczynia poni偶ej i jest ci膮gle podgrzewany przez gotuj膮ca si臋 wod臋 w dolnym garnku
- W臋偶yk sokownika zapobiega wyciekaniu gor膮cego soku (pami臋taj, by by艂 zabezpieczony do艂膮czon膮 do zestawu klamr膮)
- Pierwsz膮 parti臋 soku mo偶na zla膰 ze zbiornika ju偶 po 30 minutach od rozpocz臋cia gotowania si臋 wody
- Ca艂o艣膰 powinna gotowa膰 si臋 przynajmniej godzin臋, a nast臋pnie stygn膮膰 we w艂asnym tempie, do momentu a偶 sok przestanie p艂yn膮膰 (wtedy ekstrakcja naturalnie dobiegnie ko艅ca)
Sokownik – jakie owoce?
Twoje ulubione i ka偶dego rodzaju. Ma艂e, du偶e, twarde mi臋kkie, s艂odkie, kwa艣ne oraz we wszystkich kolorach t臋czy. Sokownik najcz臋艣ciej wykorzystuje si臋 do robienia sok贸w z wi艣ni, malin i jab艂ek. Wi臋ksze owoce trzeba wcze艣niej pokroi膰, a wi臋c przygotuj sobie du偶e deski kuchenne. Z czego zrobi膰 soki w sokowniku? Potrzebujesz jedynie owoc贸w i odpowiedniej ilo艣ci cukru. Soki z sokownika mog膮 艂膮czy膰 smaki lub by膰 gotowane na bazie tylko jednego ich rodzaju. Popularne s膮 soki z aronii, porzeczek, gruszek, a nawet winogron, kt贸re 艣wietnie 艂膮cz膮 si臋 np. z brzoskwiniami i truskawkami. To, czego u偶yjesz, zale偶y wi臋c od twoich upodoba艅 oraz kreatywno艣ci w 艂膮czeniu smak贸w. Czasem tylko pomocne mog膮 by膰 zestawy no偶y kuchennych – pokrojone twarde i du偶e owoce szybciej puszcz膮 soki.
Sok z sokownika – ile cukru?
Nie ma jednej regu艂y dotycz膮cej ilo艣ci cukru, kt贸r膮 nale偶y doda膰 do owoc贸w, aby uzyska膰 dobry sok. Dla jednych b臋dzie to ilo艣膰, kt贸r膮 kto艣 inny uzna ju偶 za prost膮 drog臋 do ekstrakcji… s艂odkiego syropu. S膮 te偶 takie osoby, kt贸re soki – niezale偶nie od rodzaju owoc贸w – wola przygotowywa膰 bez cukru. Og贸lna zasada, kt贸rej si臋 trzymamy to: im bardziej cierpkie owoce, tym wi臋cej cukru. Co to znaczy? Ile cukru do sokownika b臋dzie odpowiedni膮 ilo艣ci膮? W jaki spos贸b zrobi膰 sok malinowy z sokownika i ile cukru do niego da膰? Przelicznik jest tu raczej prosty. W przypadku soku z malin, kt贸re s膮 艣rednio kwa艣nym owocem, dodaj 250 g na ka偶dy kg owoc贸w. Przy s艂odkich owocach mo偶e to by膰 tylko 150g/kg lub wcale. Syrop owocowy otrzymasz podwajaj膮c t臋 ilo艣膰.
Ile wody do sokownika?
Na to pytanie naj艂atwiej odpowiedzie膰, gdy偶 ilo艣膰 wody wlanej do sokownika, zale偶y od jego pojemno艣ci. Je艣li wiesz, 偶e twoje potrzeby nie s膮 du偶e i zamierzasz przygotowywa膰 soki tylko z jednego lub dw贸ch rodzaj贸w owoc贸w, mo偶esz spokojnie wybra膰 sokownik 4 lub 5 litrowy. W przeciwnym wypadku nie warto ogranicza膰 si臋 do niewielkiego naczynia i od razu zaprosi膰 do swojej kuchni model 8-litrowy. Natomiast ile wody wla膰 do sokownika? Je艣li dobrze pami臋tasz z wcze艣niejszych akapit贸w, wod臋 wlewa si臋 do dolnego poziomu sokownika. Zasada jest taka, 偶e zawsze powinna to by膰 1/3 pojemno艣ci garnka, kt贸ry jest podstaw膮 takiego produktu. Dzi臋ki temu zapewnisz najbardziej efektywn膮 cyrkulacj臋 pary wodnej i odpowiedni膮 sprawno艣膰 ekstrakcji soku.
Czy pasteryzowa膰 sok z sokownika?
To zale偶y. Og贸lna zasada m贸wi, 偶e soki z sokownika nie wymagaj膮 pasteryzacji. Dlaczego? Ich temperatura jest ca艂y czas utrzymana na wysokim poziomie, wi臋c wystarczy zla膰 je do butelek i ustawi膰 naczynia do g贸ry dnem na blacie, by po ostygni臋ciu wek sam si臋 szczelnie domkn膮艂. Je艣li jednak masz zamiar dos艂adza膰 sok dopiero po jego spuszczeniu ze zbiornika domowego sokownika parowego, b臋dzie on wymaga艂 ponownego zagotowania przed umieszczeniem w szkle. Ile pasteryzowa膰 sok z malin z sokownika? Wystarczy chwila. Upewnij si臋 tylko, 偶e cukier i sok s膮 dobrze wymieszane, butelki wyparzone, zakr臋tki nie uszkodzone, a nap贸j gor膮cy.Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej