Warto przeczytać

Marmolada cebulowa – jak zrobić i do czego wykorzystać?
Pora zrobić trochę miejsca w domowej spiżarni. Przesuń więc dżemy truskawkowe lub zrób miejsce obok konfitur z wiśni i porzeczek. To może być prawdziwy hit na twoim stole, zwłaszcza, gdy wolisz śniadania na słono lub szukasz nietuzinkowego dodatku do obiadu. Wiesz jak smakuje marmolada z cebuli? A może znasz już jej walory i szukasz prostego przepisu? Cieszymy się, że możemy pomóc w obu przypadkach!
czytaj więcej
Cafe affogato – prosty i szybki deser z pomocą kawiarki
Smaki lodów i kawy bardzo dobrze się łączą. W konfrontacji tej doskonale czuć różnicę temperatur. Podniebienie jest wciąż zaskakiwane, gdyż nie da się przewidzieć, czy kolejny łyk zacznie się od słodkiego chłodu, czy kremowej goryczki. Tym właśnie jest café affogato – deserem pod postacią gałki lodów podanej w jednej szklance z espresso. Prostym, szybkim w przygotowaniu oraz oczywiście odpowiednim na każdą porę roku. Zdecydowanie przyda ci się kawiarka!
czytaj więcej
Smażona śmietana – jak ją zrobić i do czego wykorzystać?
Od czasu do czasu warto dać się zaskoczyć. Tajemnice kulinarne, nawet te najbardziej swojskie, mogą ukrywać się przed nami bez większego trudu. Wystarczy, że spędzimy dzieciństwo bez konkretnego przepisu lub smaku. Samodzielne odkrywanie niektórych patentów na pyszny posiłek to nie lada przygoda. W pewnym momencie natrafia się bowiem na coś podobnego do smażonej śmietany. Znacie? Używacie? A może wspólnie z nami chcecie spróbować jej po raz pierwszy? Warto wiedzieć, z czym to się je!
czytaj więcej