Warto przeczytać

Co zrobić z mascarpone? Pyszne i różnorodne pomysły
Mascarpone to niezwykle kremowy i delikatny serek, który doskonale sprawdza się zarówno w deserach, jak i w daniach o wytrawnym charakterze. Choć najczęściej kojarzony jest z klasycznym tiramisu, jego zastosowanie w kuchni jest o wiele szersze. Możesz wykorzystać go do przygotowania puszystych kremów, sosów do makaronu, a nawet wytrawnych past do pieczywa. Sprawdź nasze pomysły na pyszne potrawy z mascarpone!
czytaj więcej
Kubek emaliowany – dlaczego warto go mieć?
Naczynia emaliowane są uznawane za jedne z najtrwalszych i najlepszych dla zdrowia. Ich powłoka może mieć różny kolor, łatwo wykonać na nich nadruk oraz idealnie nadają się do przygotowania potraw bez obaw o przypalenie składników. Gładka i nieprzywierająca emalia ułatwia także czyszczenie naczyń. Na tym jednak nie koniec korzyści. Zwłaszcza kubki emaliowane mają ich kilka. Dowiedzmy się więc, dlaczego warto je mieć!
czytaj więcej
Kiszone cytryny – przepis i dlaczego warto?
Gdy w moim życiu pojawił się smak słonego karmelu, byłam wniebowzięta. Pamiętam, że pierwszy raz próbowałam go, idąc wzdłuż warszawskiego brzegu Wisły. Postanowiłam zaryzykować w budce z lodami i trafiłam w dziesiątkę. Słodycz karmelu i zaskakująca słoność rozpływająca się po chwili w ustach. Można stracić głowę. Dlaczego o tym piszę? Bo niedawno trafiłam na podobne zaskoczenie kulinarne. Orzeźwiający aromat i słono-słodki smak. To musiało się udać, tylko kto by pomyślał, że wystarczy w tym celu zrobić kiszoną cytrynę? Lepiej późno niż wcale!
czytaj więcej