Warto przeczytać

Nie tylko ogórki – jakie warzywa możesz kisić?
Kiszonki często goszczą na stołach w polskich domach. Lubimy ich swojski smak i aromat. Mamy w głowach wiele przepisów, które można wzbogacić np. kiszonymi ogórkami. Czasem są dodatkiem do obiadu lub kanapek. Innym razem elementem przystawki, czy nawet składnikiem sałatki. Możliwości jest bardzo dużo. Kiszone ogórki to tylko jedna z bardziej popularnych opcji. Sprawdźmy wspólnie, co jeszcze można kisić!
czytaj więcej
Kiszenie ogórków – jak to się robi?
Domowe przetwory mają wyjątkowy smak. Dzięki temu, że można je przechowywać przez cały rok, są w naszych spiżarniach o każdej porze roku. Kiszone ogórki to jeden z tych bardziej swojskich smaków. Można je zamknąć w słoikach, specjalnym garnku lub beczce do kiszenia. Pasują do kanapek, sałatek i niejednego obiadu. Wszystko to dzięki ich specyficznemu i wyrazistemu smakowi. Zróbmy je wspólnie. Oto nasze sposób i porady!
czytaj więcej
Do czego pasuje białe wino?
Wino może być dobrym sposobem na zwieńczenie posiłku. Wystarczy kieliszek tego alkoholu o odpowiednim bukiecie smaków i aromatów, aby podkreślić niejedno danie, przystawkę lub nawet deser. Wśród win wyróżnia się przede wszystkim trzy rodzaje: czerwone, różowe i białe. Sprawdźmy dziś wspólnie, do czego pasuje to ostatnie i w jakiej wersji będzie najlepsze w poszczególnych przypadkach.
czytaj więcej