Ciasto wielkanocne – zielone, ze szpinaku i przepyszne!

Porady 2.04.2020


Ciasto wielkanocne Zielony Mech – jak zrobić?

Apetyczny wygląd ciasta to nie zasługa barwników spożywczych. Smak wypieku skutecznie balansuje pomiędzy słodyczą a wytrawnością. Co więcej, jego zrobienie jest banalnie proste, a więc możesz wykorzystać ten przepis jako pretekst do miłego spędzenia czasu ze swoim dzieckiem. Nie ma co zwlekać! Święta tuż-tuż! Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
(forma prostokątna ok. 25 x 35 cm):

- 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 5 jajek (małych, w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki erytrolu lub ksylitolu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

JAK ZROBIĆ ZIELONE CIASTO WIELKANOCNE?

1. Świeży szpinak podgrzej w garnku do czasu, aż zwiędnie. Mrożony trzeba będzie najpierw rozmrozić.

2. Miękki szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.

3. W osobnej misce ubij masę z jajek i ksylitolu / erytrolu. Gdy jej konsystencja będzie już kremowa, miksuj dalej, dodając stopniowo przygotowana olej.

4. Do miski z jajkami i olejem dodaj teraz mus szpinakowy. Mieszaj mikserem na najmniejszych obrotach do całkowitego połączenia się składników.

5. Przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia. Połącz składniki sypkie. Dodaj do miksowanej masy szpinakowej i zmieszaj dokładnie.

6. Ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 30 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu przestygnąć. Następnie odetnij jego wierzch (ok. 1/3 wysokości). Spód ułóż na talerzu lub paterze do ciasta. Pora na dodatki i przygotowanie kremu.
 


Krem do ciasta szpinakowego na Wielkanoc – przepis

Oczywiście krem możesz wybrać dowolnie. Polecamy jednak smaki, które przełamią słodycz ciasta szpinakowego. Dzięki temu twoje podniebienia dozna przyjemności na wielu płaszczyznach, a każdy kęs będzie źródłem zaskoczenia. Krem do wielkanocnego ciasta Leśny Mech jest bardzo łatwy w zrobieniu. Nakładasz go od razu na już upieczony spód. Z pomocą miksera stworzysz jego smak w trakcie, gdy forma do pieczenia będzie w piekarniku.
 
 

SKŁADNIKI KREMU CYTRYNOWEGO:

- serek mascarpone (ok. 400 g, schłodzony)
- zimna śmietanka 30% lub 36% (300 ml)
- cukier wanilinowy (1,5 łyżeczki)
- starta skórka cytryny lub likier cytrynowy (1,5 łyżeczki)
- cukier puder (6 łyżek)
 


JAK ZROBIĆ KREM CYTRYNOWY?

1. Wlej zimną śmietanę do miski i ubij ją na sztywno.

2. Ustaw obroty miksera na najwolniejsze i mieszaj dalej, dodając stopniowo cały serek mascarpone.

3. Do jednolitej, kremowej masy dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i startą skórkę cytryny (lub likier cytrynowy).

4. Ubijaj, dopóki konsystencja nie będzie dobrze napowietrzona i puszysta.

5. Wyłóż i równo rozsmaruj krem na przestudzonym spodzie ciasta.
 


Jakie dodatki do zielonego ciasta wielkanocnego?

Pamiętasz odciętą górę ciasta? Za chwilę z jej pomocą stworzysz piękny, zielony mech, który dopełni smaku twojego wielkanocnego wypieku. Zanim to jednak nastąpi, wybierz kilka dodatków, które staną się smaczną niespodzianką ukrytą w tym „leśnym poszyciu” domowego smakołyku świątecznego. Wobec tego bezpośrednio na krem wyłóż: pokrojony w kostkę owoc kiwi, borówki, jagody, porzeczki, pestki granatu, truskawki lub maliny. Teraz pokrusz odciętą porcję ciasta i obsyp nim wierzch kremu z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli chcesz dodatkowo podkreślić wielkanocny charakter wypieku ozdób jego wierzch małymi, kolorowymi jajeczkami-cukierkami lub kilkoma jadalnymi kwiatami. Podawaj z uśmiechem!