Co zrobić, żeby makaron się nie sklejał? 3 porady

Makaron się skleja – ale dlaczego?
Czemu makaron się klei? To coś więcej, niż przekleństwo wielu gotujących osób, które pragną, by ich dania wyglądały jak z włoskiej restauracji. Akcesoria do makaronu nie pomagają, profesjonalny garnek do gotowania makaronu także nie. W takim razie coś musicie robić nie tak. Bo gotowanie pasty naprawdę jest bajecznie proste. Wystarczy poświęcić mu chwilę uwagi. Ale o tym za chwilę.Dlaczego makaron w ogóle się klei? To sprawka mąki, która pod wpływem wody i temperatury staje się klejąca. Klejący makaron pszenny nie jest już jednak tak popularny – zastąpił go makaron z pszenicy durum, która nie ma tendencji do sklejania się. Kiedy makaron się klei, prawdopodobnie jest to zatem wina nieodpowiedniego przygotowania. To samo dotyczy domowych past. Ręczna maszynka do makaronu nie zrobi za nas wszystkiego. Nawet jeśli przygotujemy sprężyste ciasto, musimy jeszcze ugotować je w odpowiedniej ilości wody. O tym pisaliśmy w naszym tekście „Jak zrobić makaron do rosołu?”.
A co z innymi makaronami? Dlaczego na przykład makaron ryżowy się skleja? Wykonany jest on z mąki ryżowej i wody, dlatego pod wpływem temperatury także może zacząć się kleić. Makaron ryżowy się klei głównie z powodu nieodpowiedniej obróbki – należy pamiętać, że tej pasty nie gotuje się, a jedynie zaparza.
Wiecie już, czemu makaron się klei. Teraz przyszedł czas na to, by jakoś temu przeciwdziałać!
Co zrobić, żeby makaron się nie sklejał?
Co zrobić, aby makaron się nie kleił? Może to zabrzmi banalnie, ale trzeba przede wszystkim…przeczytać informacje na opakowaniu. Aby makaron się nie sklejał, konieczne jest bowiem dostosowanie gotowania pasty do konkretnego jej rodzaju. Inaczej będziemy zatem przygotowywać farfalle, a inaczej spaghetti.A co zrobić, żeby makaron ryżowy się nie sklejał? To również kwestia gotowania! Odpowiednio przygotowany makaron ryżowy nie będzie mocno klejący. Nadal jednak jego konsystencja będzie inna, niż zwykłej pasty.
Mamy dla Was kilka porad co zrobić, aby makaron się nie kleił. Podążajcie za nimi, a z pewnością uda Wam się wyczarować pyszne danie kuchni włoskiej lub azjatyckiej, które będzie prezentować się jak w restauracji. Aby makaron się nie sklejał, musicie poświęcić mu po prostu odrobinę swojej uwagi.
Co zrobić, żeby makaron się nie kleił?
Czas gotowania makaronu
Czas gotowania makaronu – spaghetti, farfalle, tagliatelle czy innych – zawsze ma ogromne znaczenie. Nie bez powodu na opakowaniu znajdziecie wytyczne krok po kroku. Niedogotowany makaron będzie twardy, jednak ten, który posiedzi w wodzie zbyt długo, z pewnością będzie się sklejać. A tego również chcemy uniknąć.Nie tylko czas gotowania makaronu ma tu znaczenie. Dopilnujcie, że pasta wrzucana jest do wrzątku, a nie do zimnej wody, by nie zaczęła nią nasiąkać jeszcze przed gotowaniem. Liczy się również sama ilość wody. Dlatego właśnie garnek do gotowania makaronu to taki świetny wynalazek. Jeśli wody jest za mało, pęczniejący makaron zacznie sklejać się już w garnku.
Widzicie zatem, jak wiele zmiennych może wpłynąć na gotowanie makaronu. Czas, ilość wody oraz jej temperatura mają znaczenie.
Olej do gotowania makaronu
Czy do gotowania makaronu dodaje się olej? Nie! Prawdopodobnie olej do gotowania dodawano podczas gotowania makaronu ze zwykłej pszenicy – ma on bowiem tendencję do sklejania się. Makarony z pszenicy durum nie będą jednak się sklejać. Pasta pływająca w tłuszczu z pewnością jednak będzie mniej apetyczna. Dodawanie oleju do gotowania makaronu to zatem niepotrzebny trick.A co w przypadku domowego makaronu? Uzbroiliście się w wałki kuchenne i noże pojedyncze, by świetnie wyrobić i wyciąć makaron, a on nadal się skleja. Olej tu również nie pomoże, choć używacie prawdopodobnie zwykłej mąki. Tu konieczne jest znacznie krótsze gotowanie makaronu. Wystarczą zaledwie 2-3 minuty od czasu wypłynięcia pasty.
Po co olej do gotowania makaronu, skoro nie pomaga on w zwalczeniu jego kleistości? Lepiej unikać tego sposobu.
Płukanie makaronu
Płukanie makaronu po ugotowaniu to coś, co robi prawdopodobnie większość z nas. Powinniśmy jednak makaron płukać, czy nie? Zdecydowanie nie jest to konieczne. Przynajmniej Włosi tego nie robią. Taka pasta szybko traci swoją temperaturę oraz sól, którą dodaliśmy do wody. Po co płukać makaron? To przyda się tylko w sytuacji, gdy chcemy go odłożyć na później. Pojemniki do przechowywania żywności świetnie się do tego sprawdzą. Makaron powinien jednak być chłodny, zanim go schowamy. Stąd też płukanie może być dobrą praktyką.Ugotowanie idealnego makaronu wcale nie musi być trudne. Wystarczy podążać za instrukcją i mieć go na oku podczas gotowania.
PS. Jeśli obawiacie się, że makaron nie sprawdzi się, gdy jesteście na diecie, przeczytajcie nasz tekst „Ile kalorii ma makaron?”.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej