Jak szybko umyć mikrofalówkę?
Mycie mikrofalówki a soda oczyszczona
Jest jeden sposób na czyszczenie mikrofalówki, który lubimy w szczególności. Dzięki niemu sprzątanie kuchni jest odrobinę mniej czasochłonne. Wystarczy przygotować małą miseczkę, wodę i nieco sody oczyszczonej. Zasada jest prosta, a skorzystanie z tej metody to ogromne ułatwienie w myciu mikrofali. Po prostu rozpuść w wodzie sodę (150 ml / 2-3 łyżeczek). Wstaw naczynie do mikrofali, ustaw moc urządzenia na najwyższą moc i włącz na kilka minut, aby roztwór zdążył dobrze wypełnić wnętrze kuchenki mikrofalowej gorącą parą. Zabrudzenia rozpuszczą się w ciągu chwili i bez wysiłku. Wystarczy użyć już tylko wilgotnej ścierki lub ręczników papierowych i zetrzeć wszystko aż na błysk!
Szybkie czyszczenie mikrofalówki – cytryna
Choć to niezbyt wygodne, mycie mikrofalówki należy przeprowadzać po każdym jej użyciu. Dlaczego? Nawet podgrzewając w niej mleko, nie powinno się doprowadzać do powstania zbyt dużej wilgotności wewnątrz. Dobry garnek do mikrofali jest w stanie nieco ograniczyć ilość wydzielanej pary wodnej, ale nawet w takim przypadku warto przetrzeć środek urządzenia suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Natomiast na trwałe zabrudzenia jest jeszcze jeden sposób na czyszczenie mikrofalówki. Cytryna poradzi sobie nawet z zaschniętymi resztkami sosów lub tłuszczem, a w dodatku odświeży zapach wewnątrz urządzenia. Metoda jest podobna jak w przypadku sody. Mieszasz sok z cytryny z miseczką wody, gotujesz w kuchence mikrofalowej, aż jej wnętrze wypełni się parą, a potem zostawiasz tak zamknięty sprzęt na minimum 10 minut. Wystarczy już tylko przetrzeć wilgotną szmatką – wszystkie plamy i przebarwienia powinny zejść w mgnieniu oka.
Czyszczenie mikrofalówki octem – jak to zrobić?
Soda oczyszczona i sok z cytryny wydają się często najlepszą odpowiedzią na to jak sprzątać mieszkanie domowymi sposobami. Podium zamyka w tym przypadku natomiast ocet. Nie można mu odmówić skuteczności, jednak ma zdecydowanie najmniej przyjemny zapach, nieważne czy użyjesz jabłkowego, czy spirytusowego. Zaopatrz się więc w mopy, miotły, myjki, szczotki, zmiotki oraz ściereczkę z mikrofibry. Czyszczenie mikrofalówki octem przeprowadzisz w 3 krokach:- Do miseczki wlej 2 szklanki wody i 0,5 szklanki octu
- Gotuj roztwór w mikrofalówce do momentu, aż nie wypełni się parą
- Zostaw na kwadrans zamknięte urządzenie, a następnie umyj jego wnętrze ścierając wilgoć przy pomocy wilgotnej ścierki
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej