Jak trzyma膰 sztu膰ce?

Jak trzyma膰 sztu膰ce?
Zanim usi膮dziesz do sto艂u na wa偶nym spotkaniu, zastan贸w si臋, jak trzyma膰 sztu膰ce. Niezale偶nie od tego, czy wybierasz si臋 na przyj臋cie biznesowe, 艣wi膮teczny obiad do bliskich czy wesele przyjaci贸艂ki, taka wiedza okazuje si臋 bardzo przydatna. Zatem jak prawid艂owo trzyma膰 sztu膰ce? Sztu膰ce nale偶y trzyma膰 w po艂owie r膮czki. Nie ustawiaj ich pionowo, ostrzem do g贸ry. 艁y偶k臋 chwy膰 mi臋dzy kciukiem a palcem serdecznym. Pami臋taj, by nie bra膰 jej w ca艂膮 d艂o艅. Wygl膮da to do艣膰 nieelegancko i jest dozwolone jedynie dzieciom. N贸偶 wspieraj palcem wskazuj膮cym na wysoko艣ci dw贸ch trzecich ostrza. Chc膮c elegancko je艣膰 tak偶e w zaciszu domowym, pami臋taj, by mie膰 do dyspozycji ca艂y komplet sztu膰c贸w, w tym zestawy no偶y kuchennych.
Czytaj tak偶e: Jak u艂o偶y膰 sztu膰ce na stole?
Jak trzyma膰 widelec?
Wiele dyskusji wywo艂uje temat tego, jak trzyma膰 widelec? W prawej czy w lewej r臋ce? Je偶eli jeste艣 prawor臋czny, n贸偶 pojedynczy chwy膰 w praw膮 d艂o艅, a widelec w lew膮. Natomiast, gdy Twoj膮 dominuj膮c膮 r臋k膮 jest lewa, nie musisz si臋 m臋czy膰 i je艣膰 jak osoba prawor臋czna. Wystarczy, 偶e prze艂o偶ysz sztu膰ce. Niegdy艣 wymagano, by lewor臋czni jedli tak, jak prawor臋czni. Na szcz臋艣cie te czasy ju偶 min臋艂y.
Widelec ujmij w r臋k臋 tak, by m贸c nabija膰 na niego jedzenie. Je偶eli dostrzegasz, 偶e trudno Ci nabra膰 kawa艂ki dania na widelec, mo偶esz pom贸c sobie kawa艂kiem chleba lub no偶em. Aby zachowa膰 dobre maniery, niezb臋dne jest korzystanie z kompletu przybor贸w kuchennych. Warzywa mo偶esz kroi膰 za pomoc膮 widelca. Natomiast mi臋so powiniene艣 zawsze kroi膰 no偶em. Je偶eli chcesz np. zabra膰 g艂os, od艂贸偶 n贸偶 i widelec na talerzu, nie wymachuj sztu膰cami. Nie wspieraj tak偶e sztu膰c贸w na brzegu talerza.
Czytaj tak偶e:
Trzymanie sztu膰c贸w r贸偶nych krajach
Pami臋taj, 偶e trzymanie sztu膰c贸w w ka偶dej kulturze wygl膮da nieco inaczej. Warto wi臋c wzi膮膰 pod uwag臋 kontekst kulturowy i miejsce, w kt贸rym si臋 znajdujesz. W krajach skandynawskich widelec trzyma si臋 grzbietem do g贸ry. W krajach europejskich kroi si臋 kawa艂ki mi臋sa, kt贸re od razu zostan膮 zjedzone. Natomiast w Ameryce najpierw przekrawa si臋 ca艂e mi臋so na ma艂e cz臋艣ci i dopiero potem je zjada. Francuzi pozwalaj膮 sobie natomiast na zebranie sosu z talerza kawa艂kiem chleba, co w Polsce mog艂oby by膰 do艣膰 kontrowersyjnym zachowaniem.
Prawid艂owe trzymanie sztu膰c贸w to podstawowa umiej臋tno艣膰, kt贸ra jest przydatna w codziennym 偶yciu. Dlatego warto uczy膰 tej sztuki swoje pociechy od najm艂odszych lat. Zanim zaczniesz przekazywa膰 dziecku zasady dobrego zachowania przy stole, zaopatrz si臋 w bezpieczne dla maluch贸w sztu膰ce. Wiele om贸wionych zasad jest dla wi臋kszo艣ci os贸b czym艣 naturalnym, co wynie艣li艣my z domu. Warto dba膰 o dobre maniery niezale偶nie od sytuacji.
Czytaj tak偶e: Jak u艂o偶y膰 sztu膰ce po jedzeniu?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej