Krem z broku艂贸w - sk艂adniki i przygotowanie

Porady 3.11.2025

Zupa krem z broku艂贸w to lekka, po偶ywna i bardzo uniwersalna propozycja, kt贸ra doskonale sprawdzi si臋 jako szybki obiad, elegancka kolacja czy stylowa przystawka. To sprawdzony przepis na pe艂n膮 smaku kremow膮 zup臋, kt贸ra jest idealna dla os贸b na diecie i tych, kt贸rzy ceni膮 sobie szybkie, warzywne dania. Poznaj prosty spos贸b na przygotowanie g艂adkiego kremu, kt贸ry pokochaj膮 wszyscy domownicy.

Dlaczego warto zrobi膰 krem z broku艂贸w?

Zupa krem z broku艂贸w ma wiele zalet, kt贸re sprawiaj膮, 偶e warto j膮 wprowadzi膰 do swojego jad艂ospisu. Przede wszystkim jest bardzo lekka i niskokaloryczna - ma zaledwie oko艂o 43 kcal na 100 g, co czyni j膮 idealn膮 opcj膮 dla os贸b dbaj膮cych o lini臋. Broku艂y to z kolei prawdziwa skarbnica witamin i sk艂adnik贸w mineralnych, kt贸re wspieraj膮 odporno艣膰 organizmu.

Kolejn膮 zalet膮 jest niezwyk艂a szybko艣膰 przygotowania - zrobi膰 zup臋 krem mo偶na w zaledwie 30 minut, co czyni j膮 doskona艂膮 opcj膮 na szybki obiad po pracy. 艢wie偶e warzywa gotuj膮 si臋 b艂yskawicznie, a proces blendowania zajmuje dos艂ownie minuty. To tak偶e bardzo ekonomiczne danie - podstawowe sk艂adniki s膮 tanie i dost臋pne przez ca艂y rok.

Krem broku艂owy jest r贸wnie偶 niezwykle uniwersalny. Mo偶esz go podawa膰 jako samodzielne danie, eleganck膮 przystawk臋 na kolacj臋 czy baz臋 do eksperymentowania z wieloma dodatkami. Idealnie sprawdza si臋 zar贸wno w wersji klasycznej, jak i w wariantach z r贸偶nymi serami czy chrupi膮cymi grzankami.

Sk艂adniki potrzebne do przygotowania kremu z broku艂贸w

Do przygotowania kremu z broku艂贸w potrzebujesz tylko kilku podstawowych sk艂adnik贸w dost臋pnych w ka偶dym sklepie. Podstaw膮 jest jeden du偶y broku艂 (oko艂o 1000 g) lub dwa mniejsze - mo偶esz u偶y膰 zar贸wno 艣wie偶ego, jak i mro偶onego. Mro偶one broku艂y s膮 r贸wnie warto艣ciowe pod wzgl臋dem od偶ywczym i 艣wietnie sprawdzaj膮 si臋 w tej zupie.

Aromatyczn膮 baz臋 tworz膮 2 艣rednie cebule i 3 z膮bki czosnku, kt贸re podsma偶a si臋 na 3 艂y偶kach mas艂a klarowanego lub oliwy. Do gotowania potrzebujesz 750 ml bulionu warzywnego - najlepiej domowego, cho膰 dobrej jako艣ci bulion z kostki te偶 si臋 sprawdzi. U偶yj garnka o odpowiedniej pojemno艣ci.

Dla kremowej konsystencji dodaj 1 艂y偶k臋 serka typu Philadelphia lub mascarpone - mo偶na te偶 u偶y膰 艣mietanki 30%. Do przyprawienia u偶yj przypraw - soli, pieprzu oraz opcjonalnie ga艂ki muszkato艂owej. Do krojenia sk艂adnik贸w przyda si臋 n贸偶 i deska do krojenia, a do blendowania blendera r臋cznego.

Jak zrobi膰 krem z broku艂贸w krok po kroku

Przygotowanie zupy krem z broku艂贸w jest bardzo proste i wymaga tylko jednego garnka. Rozpocznij od przygotowania wszystkich sk艂adnik贸w, gdy偶 ca艂y proces gotowania zajmuje zaledwie 20 minut.

Krok 1: Cebul臋 obierz i posiekaj na wi臋ksze kawa艂ki, z膮bki czosnku pokr贸j w plasterki. W garnku rozgrzej mas艂o klarowane na 艣rednim ogniu i podsma偶 cebul臋 przez oko艂o 5 minut, a偶 stanie si臋 szklista.

Krok 2: Dodaj pokrojony czosnek do cebuli i zamieszaj 艂y偶k膮. W tym czasie przygotuj broku艂a - umyj i odetnij r贸偶yczki, wi臋ksze podziel na mniejsze kawa艂ki.

Krok 3: Dodaj przygotowane r贸偶yczki broku艂a do garnka z podsma偶on膮 cebul膮 i czosnkiem. Zalej wszystko bulionem warzywnym i dopraw sol膮 oraz pieprzem do smaku.

Krok 4: Garnek przykryj przykrywk膮 i gotuj oko艂o 10-12 minut, a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie. Broku艂y powinny 艂atwo si臋 rozpada膰 pod naciskiem widelca.

Krok 5: Przed zmiksowaniem dodaj 艂y偶k臋 serka Philadelphia dla dodatkowej kremowo艣ci. Nast臋pnie zblenduj ca艂o艣膰 na g艂adki krem za pomoc膮 blendera r臋cznego. Dodaj 艣mietank臋, dopraw do smaku i zagotuj jeszcze chwil臋.

Warianty zupy krem z broku艂贸w - klasyczny, z serem i wega艅ski

Klasyczny krem to delikatna wersja z odrobin膮 艣mietany i mas艂a. Krem z broku艂贸w z serem feta lub ple艣niowym jest bardziej wyrazisty - ser dodaj na ko艅cu gotowania. Wega艅ski krem przygotowuj na mleku kokosowym zamiast 艣mietany, mo偶esz te偶 doda膰 p艂atki dro偶d偶owe dla g艂臋bszego smaku.

Z czym podawa膰 krem z broku艂贸w?

Krem z broku艂贸w 艣wietnie komponuje si臋 z chrupi膮cymi grzankami czosnkowymi, kt贸re mo偶na 艂atwo przygotowa膰 w piekarniku. Domowe grzanki z dodatkiem zi贸艂 prowansalskich to klasyczne po艂膮czenie, kt贸re wprowadza kontrastuj膮c膮 tekstur臋. Mo偶esz te偶 podawa膰 go z bagietk膮 lub pieczywem razowym.

Starty ser parmezan posypany na wierzchu zupy to elegancki dodatek, kt贸ry podkre艣li jej smak. 艢wie偶e zio艂a jak bazylia, pietruszka czy szczypiorek dodaj膮 艣wie偶o艣ci i koloru. 艁y偶ka kwa艣nej 艣mietany, dobrej oliwy z oliwek czy odrobina pesto to inne smaczne opcje.

Ciekawym dodatkiem b臋d膮 pra偶one pestki dyni lub s艂onecznika, p艂atki migda艂贸w czy czarnuszka. W wersji z mi臋sem mo偶na doda膰 chipsy z boczku lub kawa艂ki w臋dzonego 艂ososia. Podawaj na zastawie sto艂owej z odpowiednimi przybory kuchenne.
 

FAQ - najcz臋艣ciej zadawane pytania

1. Czy do kremu z broku艂贸w trzeba dodawa膰 ziemniaki? 

Nie, ale dodanie jednego ziemniaka sprawia, 偶e zupa jest g臋stsza i bardziej kremowa.

2. Czy mo偶na u偶y膰 mro偶onych broku艂贸w? 

Tak - s膮 idealne do tej zupy, nie trac膮 smaku ani warto艣ci od偶ywczych.

3. Jak zrobi膰 krem bez 艣mietany? 

Mo偶na doda膰 mleko kokosowe, jogurt naturalny lub wi臋cej bulionu.

4. Co zrobi膰, 偶eby krem mia艂 intensywnie zielony kolor? 

Nie gotuj broku艂贸w zbyt d艂ugo i blenduj od razu po ugotowaniu.

5. Czy mo偶na mrozi膰 krem z broku艂贸w? 

Tak - najlepiej bez 艣mietany, kt贸r膮 dodaj po rozmro偶eniu.

6. Z czym najlepiej smakuje krem? 

Z grzankami, pestkami s艂onecznika lub kawa艂kiem bagietki.

Czytaj tak偶e:

Zupa na Sylwestra - 13 pysznych pomys艂贸w!

Zupa serowa - przepis

Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci

Tradycyjny przepis na flaki. Ta zupa ci臋 rozgrzeje!

Zupa grzybowa z mro偶onych grzyb贸w - jak j膮 przygotowa膰?