Krem z gruszki i pietruszki – szybki przepis na pyszne danie

Porady 1.07.2023

Składniki potrzebne do przygotowania kremu z gruszki i pietruszki – przygotuj się na nowość w swojej kuchni!

Krem z gruszki i pietruszki robi się niezwykle prosto i szybko, a do jego przygotowania nie potrzeba wybitnych umiejętności kucharskich. Kluczowe są tu świeże składniki o dobrej jakości, dzięki którym krem z pietruszki i gruszki nabierze niewiarygodnie pysznego smaku i aromatu. Czego potrzebujesz do przygotowania tej zupy?

Zupa z gruszki i pietruszki poza oczywistymi składnikami składa się także z czosnku, cebuli, śmietany (lub mleka roślinnego w wersji wegańskiej), a także przypraw i ziół. Po warzywa na zupę najlepiej udać się na rynek, a zioła zerwać z własnego ogródka. Do gruszkowo-pietruszkowej zupy pasuje sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz odrobina tymianku, który doda zupie charakteru.

Poza składnikami spożywczymi, do przyrządzenia zupy przydadzą się także elementy wyposażenia kuchennego, takie jak duży garnek z nieprzywierającym dnem, nabierka, deska i ostry nóż. Przydać może się także obieraczka do warzyw i owoców, dzięki której szybciej pozbędziesz się skórki z gruszek i pietruszki. Jeśli masz w kuchni wszystkie wymienione przez nas pozycje, czas przejść do gotowania!

Szybki i łatwy sposób przygotowania kremu z gruszki i pietruszki – składniki i wykonanie

Co zrobić, żeby zupa, w której znajdzie się gruszka i pietruszka dobrze smakowała? Już spieszymy z odpowiedzią na to pytanie! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, dzięki któremu Twoja zupa krem z gruszki i pietruszki będzie istną ucztą dla podniebienia. Do jej przyrządzenia potrzebujesz:

  • 5 gruszek obranych ze skórki,
  • 4 obrane pietruszki,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 ml bulionu mięsnego,
  • 250 ml śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczyptę gałki muszkatołowej,
  • oliwę do podsmażenia,
  • garnek,
  • deskę,
  • blender,
  • nóż,
  • łyżkę,
  • miseczki lub salaterki.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj do niej czosnek wraz z cebulą. W międzyczasie pokrój gruszkę oraz pietruszkę w plastry i dorzuć do garnka. Całość smaż, aż składniki staną się złociste, a potem zalej bulionem i przypraw. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu ściągnij garnek z ognia i zblenduj zupę na gładką masę. Dodaj do niej śmietanę. Dokładaj po łyżce, by zupa się nie zwarzyła. Dołóż także tymianek. Całość gotuj przez kolejne 10 minut. Zupę podawaj w miseczkach ozdobioną tymiankiem.

Przepis na krem z gruszki i pietruszki dla wegan i wegetarian – rewelacyjny smak bez produktów pochodzenia zwierzęcego

Jesteś na diecie wegańskiej? Zupa pietruszkowa z gruszką nie musi być przygotowywana na bazie produktów odzwierzęcych. Krem z gruszki i pietruszki można przyrządzić z mlekiem kokosowym, sojowym lub owsianym z dodatkiem bulionu warzywnego. Oto nasz przepis na wegańską wersję zupy.

Składniki:

  • 5 obranych gruszek pokrojonych w plastry,
  • 6 obranych pietruszek pokrojonych w plastry,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 250 ml mleka sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 gałązki tymianku,
  • gałka muszkatołowa.

Akcesoria:

  • blender,
  • nóż,
  • garnek,
  • miseczki.

Przygotowanie:

W garnku podsmaż cebulę, czosnek, gruszki i pietruszki, a następnie dodaj bulion i przyprawy. Całość gotuj przez 20 minut, a potem zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko sojowe i ponownie gotuj przez 10 minut, w międzyczasie dodając świeże listki tymianku.

Serwuj na ciepło wraz z ulubionymi dodatkami, np. natką pietruszki lub chipsami z tofu. Krem z gruszki i pietruszki doskonale smakuje w obydwóch wersjach. Spróbuj ich i przekonaj się, która bardziej przypadnie Ci do gustu.

Czytaj także:

Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem

Aromatyczna zupa krem z pomidorów

Jak zrobić zupę z dyni? Przepis i praktyczne wskazówki

Chłodnik pomidorowy. Aromatyczny i arcysmaczny!

Niezawodna pomidorówka jak ją ugotować?

Zupa krupnik. Sprawdzony przepis od babci