Ser halloumi – jak zrobić? 11 pomysłów!

Porady 30.03.2021

Odkrywanie kolejnych gatunków sera z całego świata jest bardzo przyjemne. Niektóre są twarde i świetnie nadają się do wina. Robiąc deskę serów, można również wykorzystać miękki camembert lub słony pleśniowy. Feta świetnie komponuje się ze szpinakiem i ziołami prowansalskimi. Jak natomiast zrobić ser halloumi? Do czego go wykorzystać? Kiedy smakuje najlepiej? Cóż, nie ma jednego przepisu. Jest ich całe mnóstwo. Z pomocą codziennych sukcesów wprost ze sklepu internetowego Tadar.pl możesz odkryć je wszystkie!


Sałatka z halloumi i… – kilka pomysłów

Zacznijmy od czegoś prostego, czyli świeżej i lekkiej sałatki. Ser halloumi nadaje się do niej bardzo dobrze ze względu na swoją jędrność. Możesz pokroić go w paseczki, kostkę, czy też w cienkie plasterki. Sałatka może być ułożona na serze halloumi lub z nim wymieszana i podkreślona dresingiem na bazie oliwy z oliwek lub jogurtu greckiego. Zrobisz ją szybko i sprawnie, a słodko-słony smak tego sera z mleka owczego i koziego wprowadzi przyjemną miękkość do mieszanki reszty chrupiących składników. Możesz go wcześniej podsmażyć, zgrillować z warzywami lub podpiec. Jeśli więc chcesz zrobić sałatkę z halloumi, spróbuj połączenia z:
 
  • Ananasem, roszponką, orzechami nerkowca, sokiem z limonki, miętą oraz syropem klonowym
  • Truskawkami, szpinakiem, płatkami migdałów, miodem oraz imbirem
  • Arbuzem, awokado, octem balsamicznym i rukolą
  • Figami, pomarańczą, pestkami granatu, miodem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz miksem sałat
 


Ser halloumi smażony – pomysły na burgera z halloumi

W ten sposób najprościej go przygotować. Ser halloumi z patelni może być niezwykle różnorodną przekąską. Wszystko zależy od tego, w czym go zamarynujesz, jakich przypraw użyjesz oraz jakie naczynie wybierzesz. Najłatwiej zrobić smażony ser halloumi na… patelni do naleśników. To zwykle ona jest największa, a więc jednocześnie możesz zarumienić całkiem sporo plasterków tego greckiego sera na bazie owczego i koziego mleka. Najbardziej apetycznie będzie wyglądał jednak z patelni grillowej. Grillowany ser halloumi nawiasem mówiąc, zapoczątkował nasze zainteresowanie tym składnikiem. Wystarczy podsmażyć go przez 2-2,5 minut z każdej strony na małej mocy palnika, żeby był gotowy. Potem zostanie już tylko skomponowanie burgera halloumi – przed wrzuceniem go na patelnię wykorzystaj oliwę do obtoczenia i wybierz naczynie z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Podawaj w podpieczonej bułce z:
 
  • plasterkiem pomidora, czerwoną cebulą, sałatą, sosem pomidorowym z chili i musztardą miodową
  • rukolą, pastą z awokado, plasterkiem ananasa oraz sosem majonezowym z papryką i posiekanym porem
  • klasycznym burgerem wołowym, sosem tatarskim, musem z żurawiny, sałatą i bekonem
 


Halloumi – ser z potencjałem na…

Był już halloumi burger i kolorowa sałatka. Mamy wrażenie, że ser ten bardzo lubi obróbkę na ruszcie. Często poleca się go na grilla, zaraz obok oscypka i camemberta. Nic zatem dziwnego, że szukając przepisu z wykorzystaniem greckiego sera halloumi można natrafić na całą masę przepisów z piekarnika. Każdy z nich jest prosty, szybki i tylko cena tego składnika może powstrzymywać od częstszego wyboru na śniadanie, obiad i wytrawną przekąskę z grilla. Na pierwszy raz z serem halloumi polecamy zawsze zrobienie:
 
  • szaszłyków z papryką i kawałkami marynowanej piersi z kurczaka
  • szaszłyków z zielonymi szparagami
  • wegetariańskiej zapiekanki makaronowej
  • domowej pizzy z boczkiem