Ser halloumi – jak zrobić? 11 pomysłów!
Sałatka z halloumi i… – kilka pomysłów
Zacznijmy od czegoś prostego, czyli świeżej i lekkiej sałatki. Ser halloumi nadaje się do niej bardzo dobrze ze względu na swoją jędrność. Możesz pokroić go w paseczki, kostkę, czy też w cienkie plasterki. Sałatka może być ułożona na serze halloumi lub z nim wymieszana i podkreślona dresingiem na bazie oliwy z oliwek lub jogurtu greckiego. Zrobisz ją szybko i sprawnie, a słodko-słony smak tego sera z mleka owczego i koziego wprowadzi przyjemną miękkość do mieszanki reszty chrupiących składników. Możesz go wcześniej podsmażyć, zgrillować z warzywami lub podpiec. Jeśli więc chcesz zrobić sałatkę z halloumi, spróbuj połączenia z:- Ananasem, roszponką, orzechami nerkowca, sokiem z limonki, miętą oraz syropem klonowym
- Truskawkami, szpinakiem, płatkami migdałów, miodem oraz imbirem
- Arbuzem, awokado, octem balsamicznym i rukolą
- Figami, pomarańczą, pestkami granatu, miodem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz miksem sałat
Ser halloumi smażony – pomysły na burgera z halloumi
W ten sposób najprościej go przygotować. Ser halloumi z patelni może być niezwykle różnorodną przekąską. Wszystko zależy od tego, w czym go zamarynujesz, jakich przypraw użyjesz oraz jakie naczynie wybierzesz. Najłatwiej zrobić smażony ser halloumi na… patelni do naleśników. To zwykle ona jest największa, a więc jednocześnie możesz zarumienić całkiem sporo plasterków tego greckiego sera na bazie owczego i koziego mleka. Najbardziej apetycznie będzie wyglądał jednak z patelni grillowej. Grillowany ser halloumi nawiasem mówiąc, zapoczątkował nasze zainteresowanie tym składnikiem. Wystarczy podsmażyć go przez 2-2,5 minut z każdej strony na małej mocy palnika, żeby był gotowy. Potem zostanie już tylko skomponowanie burgera halloumi – przed wrzuceniem go na patelnię wykorzystaj oliwę do obtoczenia i wybierz naczynie z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Podawaj w podpieczonej bułce z:- plasterkiem pomidora, czerwoną cebulą, sałatą, sosem pomidorowym z chili i musztardą miodową
- rukolą, pastą z awokado, plasterkiem ananasa oraz sosem majonezowym z papryką i posiekanym porem
- klasycznym burgerem wołowym, sosem tatarskim, musem z żurawiny, sałatą i bekonem
Halloumi – ser z potencjałem na…
Był już halloumi burger i kolorowa sałatka. Mamy wrażenie, że ser ten bardzo lubi obróbkę na ruszcie. Często poleca się go na grilla, zaraz obok oscypka i camemberta. Nic zatem dziwnego, że szukając przepisu z wykorzystaniem greckiego sera halloumi można natrafić na całą masę przepisów z piekarnika. Każdy z nich jest prosty, szybki i tylko cena tego składnika może powstrzymywać od częstszego wyboru na śniadanie, obiad i wytrawną przekąskę z grilla. Na pierwszy raz z serem halloumi polecamy zawsze zrobienie:- szaszłyków z papryką i kawałkami marynowanej piersi z kurczaka
- szaszłyków z zielonymi szparagami
- wegetariańskiej zapiekanki makaronowej
- domowej pizzy z boczkiem
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej