Sernik wielkanocny – sprawdzony przepis od Tadar.pl

Tradycyjny sernik wielkanocny – z czego zrobić?
Uwielbiamy potrawy wielkanocne, gdyż wiele z nich jest bardzo lekkich, zwłaszcza w wersji wegetariańskiej. Apetyczności nie można odmówić również całej masie sposobów na jajka faszerowane. Co prawda, wiele osób po czasie postu czeka najbardziej na dania mięsne oraz ten bogaty wybór wędlin na zimno lub ciepło. My jednak w wyobraźni jesteśmy już w porze deseru. Przepis na babkę wielkanocną? Mamy, znamy, lubimy, ale nie w tym roku. Tym razem grunt to dobry sernik wielkanocny – w wersji nie na kruchym spodzie.PYSZNY SERNIK WIELKANOCNY – SKŁADNIKI
- masło (200 g)
- zmielony twaróg (1 kg)
- śmietanka 30% (210 ml)
- jajka (6 sztuk)
- mąka ziemniaczana (40 g)
- czekolada deserowa (100 g)
- cukier puder (1 szklanka)
- kandyzowana skórka pomarańczy (100 g)
Łatwy sernik wielkanocny – jak zrobić?
Masz odpowiednie blachy i formy do pieczenia, aby zrobić sernik wielkanocny dla bliskich? To nie będzie duże ciasto, ale pełne lekkiego smaku. Odrobinę kandyzowanej skórki pomarańczy nada całości świeżego aromatu rodzinnych świąt. Nie za słodkie, nie za twarogowe. Przepis na sernik wielkanocny w tym wydaniu nie wymaga oczywiście również użycia wałków kuchennych. Wystarcza podstawowe akcesoria do pieczenia i trochę cierpliwości!PYSZNY SERNIK WIELKANOCNY KROK PO KROKU:
2. Ubij masło z cukrem pudrem, a następnie mieszając dalej, dodawaj stopniowo żółtka. Miksuj na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Zmniejsz moc miksera do średniego poziomu i dodaj do miski przygotowany ser twarogowy. Zmiksuj na gładko.
4. W kolejnym kroku wmieszaj w masę na sernik 150 ml śmietanki 30% i mąkę ziemniaczaną.
5. Ubij białka na sztywno. Wmieszaj je delikatnie z masę (najlepiej już łyżką). Dodaj również przygotowaną skórkę pomarańczy, zostawiając tylko ok. 3 łyżki do późniejszej dekoracji.
6. Przełóż masę serową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170 ℃, ustawiając tryb pracy urządzenia na górną i dolną grzałkę bez termoobiegu. Foremkę włóż do rozgrzanego piekarnika.
7. Piecz godzinę, przy czym po 50 minutach koniecznie sprawdź, czy sernik wielkanocny nie rumieni się już za bardzo.
8. Studź przez pierwsze 10 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmij blaszkę i studź na kuchennym blacie (nie potrzebujesz tym razem kratki do studzenia ciasta).
9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z 60 ml śmietanki 30%. Oblej polewą wystudzony sernik i posyp 3 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Polecamy także ciasto wielkanocne zielone ze szpinaku, które może być lekkim odejściem od tradycji, ale jest przepyszne. Gdy natomiast zależy ci na klasycznych wypiekach, wiemy, jaki jest najlepszy przepis na mazurek wielkanocny. Sprawdź i piecz – na koniec zjedz za nasze zdrowie i Wesołych Świąt!
Warto przeczytać

Garnek do mleka z podwójnym dnem – jak działa i dlaczego mleko się nie przypala?
Garnek do mleka z podwójnym dnem podgrzewa równomiernie i bez przypaleń. Dzięki komorze wodnej i gwizdkowi kontrolujesz temperaturę, unikając kipienia. Poznaj jego zalety i dowiedz się, jak wybrać najlepszy model do swojej kuchni.
czytaj więcej
Sekret ostrego noża - jak dbać o ostrze w kuchni?
Ostry nóż to nie luksus – to podstawa bezpiecznego i komfortowego gotowania. Sprawdź, jak prawidłowo czyścić, ostrzyć i przechowywać noże, by służyły Ci latami. Poznaj sekrety pielęgnacji ostrzy, najczęstsze błędy, których warto unikać, oraz praktyczne wskazówki, które ułatwią Ci codzienne gotowanie!
czytaj więcej
Jak przygotować sorgo? Odkryj wartościowe zboże bez glutenu
Sorgo to starożytne zboże z Afryki, które wraca do kuchni jako zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla ryżu i kasz. Delikatne, orzechowe w smaku, pełne błonnika i minerałów – idealne do słodkich i wytrawnych dań. Sprawdź, jak je przygotować i wykorzystać w swojej kuchni!
czytaj więcej
Garnek na ognisko
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie lub wyprawę na biwak? Garnek na ognisko to niezbędne naczynie do przygotowania aromatycznych dań z kociołka, które zachwycą wszystkich gości. Poznaj najlepsze przepisy na zupy, gulasze i dania wegetariańskie, które smakują wyjątkowo, gdy gotowane są na świeżym powietrzu!
czytaj więcej
Przekąski na Andrzejki
Organizujesz wieczór andrzejkowy pełen wróżb i zabawy? Kluczem do udanej imprezy są smaczne przekąski, które zaspokoją apetyt gości i dodadzą klimatu wieczorowi. Poznaj sprawdzone pomysły na pyszne przekąski – od szybkich kanapek po efektowne zimne przystawki – które zachwycą wszystkich zgromadzonych!
czytaj więcej
Faworki - przepisy który zachwyci gości!
Chrupiące, lekkie faworki to symbol karnawału i tłustego czwartku. Te delikatne ciastka, znane również jako chrust lub róże karnawałowe, rozpływają się w ustach, pozostawiając niezapomniany smak. Poznaj sprawdzone metody, dzięki którym przygotujesz idealne faworki w domowej kuchni!
czytaj więcej
Rogaliki z serem, orzechami - i czym jeszcze?
Szukasz inspiracji na oryginalne rogaliki z nadzieniem, które zachwycą rodzinę i gości? Możliwości są niemal nieograniczone – od klasycznych serowych, przez orzechowe, aż po kreatywne połączenia smaków. Poznaj sprawdzone nadzienia, dzięki którym Twoje domowe rogaliki za każdym razem będą smakowały inaczej!
czytaj więcej
Rogaliki z marmoladą - jak je zrobić
Klasyczne rogaliki drożdżowe z marmoladą to wypiek, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem i zapachem domowej piekarni. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga odrobiny czasu i cierpliwości. Odkryj sprawdzone metody, dzięki którym upieczesz rogaliki dorównujące tym z najlepszych cukierni!
czytaj więcej
Rogaliki z ciasta francuskiego - jak zrobić najlepsze?
Chrupiące, delikatne rogaliki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na każdą porę dnia. Czy wolisz słodkie rogaliki z dżemem, czy wytrawne z serem i szynką – ten przepis sprawdzi się w każdej wersji. Przekonaj się, jak szybko i łatwo możesz przygotować te wypieki w domowej kuchni!
czytaj więcej