10 rodzajów kaw i jak je podawać


Gatunki kawy a sposób parzenia

Różnice pomiędzy kawami wynikają przede wszystkim z samego gatunku ziaren. Mają przez to odmienny kształt, balans goryczki, słodyczy i kwaskowatości, a także ilość kofeiny. Jedne są bardziej deserowe, drugie mają zapewnić szybki zastrzyk energii o poranku. Wiele zależy oczywiście od sposobu ich parzenia, gdyż to właśnie w tym procesie wydobywa się pełen potencjał ziaren. Bariści zalecają zatem, aby:
 
  • ziarna arabiki parzyć przy użyciu zaparzacza tłokowego, kawiarki, metody przelewowej, ekspresu ciśnieniowego,
  • zmielone w młynku do kawy ziarna robusty parzyć z pomocą ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, a także french pressu (w ostatnim przypadku dobrze skorzystać z mieszanki arabiki i robusty).

     


Rodzaje kaw, a sposób podania

W domu zapewne pijesz kawę z ulubionego kubka. Gdy przyjdą goście, czeka na nich oczywiście twoja zastawa deserowa z pięknie zdobionymi filiżankami. Czasem warto jednak zastanowić się, jak rodzaje kaw determinują sposób ich podania. Dzięki temu chwile spędzone na takim relaksie staną się jeszcze przyjemniejsze oraz nabiorą subtelnej elegancji. Znasz już typy ziaren kawy. Pora na rozwiązanie dylematu związanego z tym, czy podawać kawę:
 
  • w filiżance (espresso, cappuccino, latte, mocha, americano)
  • w szklance (late macchiato, latte, kawy mrożone, caffe affogato, mokka)

     

Serwowanie kawy – o czym pamiętać?

Wiele zależy od tego, jak bardzo oficjalną okazję ma uświetnić taki napój. Podawanie kawy może być pełne niuansów lub ograniczyć się do wyboru ulubionej filiżanki i imbryczka, czy też dzbanka. Wychodzimy z założenia, że najważniejsza jest przyjemność z jej wyjątkowego smaku. Właśnie takie codzienne sukcesy lubimy i chcemy wprowadzić do twojego domu. Czy zatem o poranku, po pracy, czy podczas wizyty bliskich, pamiętaj, że ulubione rodzaje kawy warto serwować:
 
  • z lekkim deserem (np. ciastem), który wzbogaci, ale równocześnie nie stłumi wyjątkowego smaku arabiki lub robusty
  • na spodeczku (zarówno jeśli podajesz ją w filiżance, jak i kubku lub szklance)
  • w podgrzanych filiżankach, aby zwiększyć przyjemność z kosztowania,
  • z pomocą zestawu kawowego (o walory kawy zadba najlepiej komplet porcelanowy)

Jak podawać cappuccino?

Jak przygotować dobre cappuccino? Zanim dowiesz się jak je zrobić, warto, żebyś dowiedział się, czym w zasadzie jest ten napój. Cappucino to espresso z dodatkiem spienionego mleka o objętości 150 ml. Występuje ono również w wersji nieco delikatniejszej, nazywanej chiaro, oraz scuro. Cała magia tego napoju tkwi w proporcjach – na 50 ml espresso, mleko powinno wynosić 100 ml, czyli w proporcji 2:1.

W czym podawać cappuccino? Zwyczajowo podaje je się w filiżankach, chociaż bariści i osoby zajmujące się kawą speciality (premium) serwują je również w kubkach do cappuccino. Kawa podana w ozdobnym, eleganckim kubku z pewnością będzie smakować jeszcze lepiej! W końcu człowiek „je” (a w tym przypadku pije) również oczami.

Jak podawać kawę – kawa americano

Jak zrobić americano? Ta kawa kojarzyć się może z naszą polską czarną, chociaż sposób jej serwowania i przygotowania jest nieco inny. Najważniejsza w jej przygotowaniu jest kolejność wlewania składników. Aby zrobić americano, należy najpierw wlać do szklanki gorącą wodę, a następnie wlać espresso. Jeśli zrobimy to na odwrót, na kawie nie powstanie crema (czyli pianka). Kawę americano serwujemy w szklankach o grubych ściankach albo kubkach, a gdy podajemy ją bardziej oficjalnie, należy serwować ją w filiżance.

Jak podawać kawę latte?

W czym podawać kawę latte? W wysokiej szklance lub kubku! Rodzaj szkła ma tu wielkie znaczenie, ponieważ kawa ta powinna być robiona w kolejności – najpierw mleko, potem espresso. Cafe latte w domu możemy podać w byle jakim kubku, natomiast serwując ją gościom, warto zaopatrzyć się w specjalistyczne szklanki o grubym dnie. 

Proporcje na idealne caffe latte 3:1 – co znaczy, że mleka powinno być tu znacznie więcej aniżeli espresso. W latte liczy się delikatność i kremowa pianka. Wbrew powszechnemu przekonaniu, caffe latte wcale nie jest warstwowe. Jaka kawa powinna posiadać warstwy mleka i espresso? Odpowiedź znajdziesz w następnym akapicie.

W czym podawać latte macchiato?

Jak zrobić latte macchiato w domu? Przygotowuje się je prawie tak samo, jak zwykłe caffe latte, tylko z tą różnicą, że przy macchiato mleko i espresso powinno utworzyć warstwy. Czy wobec tego latte macchiato powinno się mieszać? Odpowiedź brzmi nie! Ten rodzaj kawy powinien pozostać niezmieszany. Zwyczajowo serwuje się je w specjalnej szklance do latte macchiato, ale w domowym zaciszu możesz pić je, z czego chcesz. Jeśli szukasz gustownych szklanek latte macchiato, sprawdź koniecznie nasz asortyment!

Jak podawać kawę – kawa mocha

Jak przygotować kawę mocha? Kawa mocha, nazywana również kawą mokka, jest napojem, w którego skład wchodzi espresso, mleko oraz mleczna czekolada. Robi się ją w bardzo prosty sposób – podgrzewa się i rozpuszcza czekoladę, a następnie wlewa do kubka, później pieni się mleko i miesza z czekoladą, a na sam koniec dodaje espresso (wlewa się delikatnie), by utworzyły się warstwy.

Jak podawać kawę irish coffee?

Jeśli szukasz przepisu na irish coffee, to dobrze trafiłeś! Krótko i zwięźle powiemy Ci jak przygotować irish coffee. Do przygotowania potrzebujesz dobrego likieru irish cream (ewentualnie irlandzkiej whisky), espresso, wodę, ubitą śmietankę oraz szklankę do irish coffee. Najpierw należy wlać espresso do szklanki i ostrożnie wymieszać z alkoholem, a następnie powoli dodawać piankę, nie dopuszczając do zmieszania. I gotowe!

Jak podawać kawę flat white?

Flat white to napój kawowy o podwójnej mocy, który składa się z espresso dopio i małej porcji spienionego mleka (bez pianki). Jak sama nazwa wskazuje, kawa powinna być „płaska”. Jak zrobić flat white w domu? Wystarczy, że przyszykujesz 200 mililitrową szklankę do flat white, ewentualnie filiżankę lub kubek flat white i wlejesz do niej dwa szoty espresso, a następnie delikatnie wlejesz mleko bez pianki. Kawa flat white jest obecnie jednym z najczęściej wybieranych napojów kawowych w barach i restauracjach – jest jednocześnie mocna, kawowa i zachowuje swój mleczny charakter.

Jak podawać kawę – kawa frappé

Przepisy na kawę frappé to w zasadzie chwila roboty – wystarczy, że do espresso dodasz wodę i odrobinę lodu i już kawa jest gotowa. Kawa frappé to tak naprawdę kawa mrożona, którą podaje się w wersji z mlekiem lub bez, wywodząca się z kultury greckiej. Frappé zazwyczaj serwuje się w szklankach, ale od kilku lat triumfy święcą tak zwane „jary”, czyli słoiki z uchem. Jak zrobić kawę frappé w domu? Wystarczy, że zaparzysz dobrą czarną i dodasz do niej lód oraz odrobinę mleka. Prawda, że to proste?

Jak podawać kawę ristretto?

Zapewne nie spotkałeś się jeszcze z nazwą ristretto – już wyjaśniamy, co stoi za tą pięknie brzmiącą nazwą. Kawa ristretto to najmniejszy możliwy napój kawowy, który swoją objętością stanowi dosłownie połowę espresso. To dosłownie kawa na dwa łyki! Brzmi ciekawie? Włosi pijają ristretto do śniadania, jako dodatkowy zastrzyk energii w małej filiżance. Zachęcamy do jej przygotowania – może i Ciebie postawi na nogi.