10 rodzajów kaw i jak je podawać

Mocna lub słaba. Mielona lub rozpuszczalna (a czasem nawet zbożowa). Dla każdego pod pojęciem dobra kawa kryje się coś innego. Niektórzy wolą pić ją z ulubionego kubka termicznego, inni nie wyobrażają sobie, by była podana inaczej niż w porcelanowej filiżance. Czy rodzaj kawy determinuje sposób jej serwowania? Co wspólnego mają z tym gatunki kawy? O czym nie powinno się nigdy zapomnieć, chcąc cieszyć się tym pełnym energii napojem? Warto poznać odpowiedzi na te pytania ze sklepem internetowym Tadar.pl!


Gatunki kawy a sposób parzenia

Różnice pomiędzy kawami wynikają przede wszystkim z samego gatunku ziaren. Mają przez to odmienny kształt, balans goryczki, słodyczy i kwaskowatości, a także ilość kofeiny. Jedne są bardziej deserowe, drugie mają zapewnić szybki zastrzyk energii o poranku. Wiele zależy oczywiście od sposobu ich parzenia, gdyż to właśnie w tym procesie wydobywa się pełen potencjał ziaren. Bariści zalecają zatem, aby:
 
  • ziarna arabiki parzyć przy użyciu zaparzacza tłokowego, kawiarki, metody przelewowej, ekspresu ciśnieniowego,
  • zmielone w młynku do kawy ziarna robusty parzyć z pomocą ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, a także french pressu (w ostatnim przypadku dobrze skorzystać z mieszanki arabiki i robusty).

     


Rodzaje kaw, a sposób podania

W domu zapewne pijesz kawę z ulubionego kubka. Gdy przyjdą goście, czeka na nich oczywiście twoja zastawa deserowa z pięknie zdobionymi filiżankami. Czasem warto jednak zastanowić się, jak rodzaje kaw determinują sposób ich podania. Dzięki temu chwile spędzone na takim relaksie staną się jeszcze przyjemniejsze oraz nabiorą subtelnej elegancji. Znasz już typy ziaren kawy. Pora na rozwiązanie dylematu związanego z tym, czy podawać kawę:
 
  • w filiżance (espresso, cappuccino, latte, mocha, americano)
  • w szklance (late macchiato, latte, kawy mrożone, caffe affogato, mokka)

     

Serwowanie kawy – o czym pamiętać?

Wiele zależy od tego, jak bardzo oficjalną okazję ma uświetnić taki napój. Podawanie kawy może być pełne niuansów lub ograniczyć się do wyboru ulubionej filiżanki i imbryczka, czy też dzbanka. Wychodzimy z założenia, że najważniejsza jest przyjemność z jej wyjątkowego smaku. Właśnie takie codzienne sukcesy lubimy i chcemy wprowadzić do twojego domu. Czy zatem o poranku, po pracy, czy podczas wizyty bliskich, pamiętaj, że ulubione rodzaje kawy warto serwować:
 
  • z lekkim deserem (np. ciastem), który wzbogaci, ale równocześnie nie stłumi wyjątkowego smaku arabiki lub robusty
  • na spodeczku (zarówno jeśli podajesz ją w filiżance, jak i kubku lub szklance)
  • w podgrzanych filiżankach, aby zwiększyć przyjemność z kosztowania,
  • z pomocą zestawu kawowego (o walory kawy zadba najlepiej komplet porcelanowy)