Brytfanna – co gotować? 6 pomysłów!
Dania z brytfanny
Brytfanna to naczynie, które może kojarzyć się z minioną epoką. W czasach PRL-u tego typu naczynia zajmowały półki praktycznie w każdej polskiej kuchni. Te konotacje do dziś są tak głębokie, że wiele osób utożsamia brytfannę z wielkim żeliwnym garem. Współcześnie jednak produkowane są brytfanny o różnej wielkości, kształcie oraz przeznaczeniu.
Dania z brytfanny mogą być pieczone, gotowane, smażone czy duszone. Dzięki odpowiedniej konstrukcji oraz wykorzystanym materiałom potrawy z brytfanny przyrządza się obecnie nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence indukcyjnej, ceramicznej, elektrycznej czy gazowej. Naczynie może łączyć w sobie także funkcje patelni oraz garnka. Stwarza to przestrzeń do udanych eksperymentów kulinarnych.
Czytaj także: Jaka brytfanna na indukcję się sprawdzi?
Co gotować w brytfannie?
Dwie podstawowe funkcje brytfanny to gotowanie i pieczenie. Korzystanie z tego naczynia to ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ w szybkim czasie i bez brudzenia innych garnków przyrządzisz smaczne danie. Co gotować w brytfannie? Naczynie to warto wykorzystać do przygotowania potraw jednogarnkowych, np.:
- gulaszu z mięsem,
- żeberek w sosie musztardowym,
- bigosu.
Popularna gęsiarka może zastąpić duży garnek, w którym przyrządzimy danie z pokrojonych w plasterki warzyw i mięsa.
Jedzenie ugotowane w brytfannie jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Para wodna, która zatrzymuje się w naczyniu podczas gotowania, zapobiega utracie witamin oraz składników odżywczych zawartych w potrawie.
Ciekawy wygląd wielu współczesnych brytfann sprawia, że w takim naczyniu chętnie podaje się jedzenie na stół. Co więcej, brytfanna zazwyczaj dłużej utrzymuje ciepło niż tradycyjny garnek, przez co nie trzeba wciąż podgrzewać umieszczonego w niej posiłku.
Czytaj także: Brytfanna - jaka najlepsza? Podpowiadamy!
Brytfanna – jak piec?
Warzywa, zapiekanki, a nawet ciasto czy chleb – to tylko niektóre dania, które możemy upiec w brytfannie. Najczęściej jednak to naczynie wykorzystujemy do pieczenia różnych rodzajów mięs. Pieczone mięso – kaczka, gęś czy królik – wyróżnia się wyjątkową soczystością oraz kruchością. Jednakże aby danie nam smakowało, trzeba przestrzegać kilku reguł. Przedstawiamy je poniżej.
Jak piec kaczkę w brytfannie? Dobrze przyrządzona kaczka ma miękkie mięso, które samo odchodzi od kości. Najlepiej smakuje z dodatkami, np. jabłkiem czy żurawiną. Czas przygotowania kaczki w brytfannie to w sumie 2,5 godziny. Najpierw kaczkę należy natrzeć oliwą z oliwek i przyprawić solą, majerankiem oraz pieprzem. Następnie umieszczamy ją w brytfannie i wkładamy do piekarnika ustawionego na 230 st. Celsjusza. Nie stosujemy pokrywki. Po pół godziny, gdy kaczka już się podpiekła, zmniejszamy temperaturę do 180 st. Celsjusza i przykrywamy brytfannę pokrywą. Pieczemy przez 2 godziny. W czasie pieczenia dwukrotnie obracamy mięso, by opiekło się równomiernie.
Jak piec gęś w brytfannie? Przygotowanie tego rodzaju mięsa jest także dość proste. Smarujemy boki i dno brytfanki masłem. Następnie puste naczynie podgrzewamy w piekarniku. W gorącej brytfannie umieszczamy wcześniej natartą oliwą z oliwek oraz przyprawami gęś i przez pół godziny pieczemy w maksymalnej temperaturze, na jaką można ustawić piekarnik. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 st. Celsjusza. Na każdy kilogram dania trzeba przeznaczyć godzinę pieczenia. Zwróćmy więc uwagę na to, ile waży mięso. Na tej podstawie ustalimy czas przygotowania gęsiny.
Jak upiec królika w brytfannie? Zanim królik trafi do piekarnika, trzeba natrzeć go marynatą z oliwy z oliwek oraz ziół, a następnie umieścić go na około dobę w lodówce. Najlepiej, by od razu mięso znajdowało się w brytfannie, którą trzeba zakryć folią aluminiową. Po wyjęciu królika z lodówki, należy dolać do niego odrobinę oliwy, a także dodać warzywa, np. pokrojoną w większe kawałki marchewkę oraz seler. Mięso pieczemy najpierw w 200 st. Celsjusza pod pokrywką. Po 15 minutach przewracamy mięso na drugą stronę. Możemy dolać także pół szklanki wina białego wytrawnego. Danie pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. Celsjusza. Dodajemy kolejne pół szklanki trunku i zostawiamy w piekarniku na 60 minut.
Czytaj także: Brytfanna z rusztem
Brytfanna pozwala na wygodne gotowanie gulaszu, sosów, mieszanek mięsno-warzywnych czy bigosu. Sprawdzi się także podczas pieczenia zapiekanek czy przygotowywania mięsa w piekarniku. Brytfanny z powodzeniem używa się zarówno do przyrządzania potraw jednogarnkowych, jak i dodatków kulinarnych, przez co jest niezbędnym wyposażeniem kuchni.
Czytaj także: Jak wyczyścić przypaloną brytfannę?
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej