Co mo偶na upiec na ognisku?

Porady 9.06.2025

Co na ognisku?

Kie艂basa i ziemniaki pieczone na ognisku to dla wielu z nas standard. Pami臋tajmy jednak, 偶e pieczenie na ognisku nie musi ogranicza膰 si臋 jedynie do tych smako艂yk贸w. Warto wyposa偶y膰 si臋 w kocio艂ki my艣liwskie i przyrz膮dzi膰 w nich bardziej kreatywne potrawy. Przed pierwszym pieczeniem w tym naczyniu – zanim rozpoczniesz gotowanie – sprawd藕, czy kocio艂ek jest gotowy do u偶ytkowania. Szczeg贸艂y znajdziesz w artykule: Kocio艂ek my艣liwski — jak przygotowa膰 go do u偶ycia i w nim gotowa膰?
Co robi膰 na ognisku, by zachwyci膰 zwyczajnych zjadaczy pieczonej kie艂baski? Przyrz膮d藕 bogracz albo danie – zwane w zale偶no艣ci od regionu Polski – pra偶onkami lub pieczonkami. Pieczenie w ognisku kocio艂ka z t膮 drug膮 potraw膮 wcale nie jest tak bardzo wymagaj膮ce jak mo偶e si臋 wydawa膰, a smak pra偶onek zachwyca. Zreszt膮 praktycznie wszystkie dania z kocio艂ka my艣liwskiego s膮 do艣膰 艂atwe w wykonaniu. Do ich przygotowania wystarczy deska kuchenna, n贸偶 i odpowiednie proporcje ziemniak贸w, cebuli, kapusty, boczku oraz kie艂basy. Sk艂adniki umieszczamy w kocio艂ku, a kocio艂ek w ognisku na oko艂o 40 minut.
Dowiedz si臋 wi臋cej, czytaj膮c tekst: Jak zrobi膰 kocio艂ek na ognisku?
Bardzo smacznym pomys艂em jest pieczenie na kamieniu w ognisku tzw. podp艂omyk贸w. Wystarczy po艂膮czy膰 m膮k臋 z wod膮 i ugnie艣膰 ciasto. Nast臋pnie tak przygotowane ma艂e placuszki mo偶na umie艣ci膰 na kamieniu w ognisku.
Nietuzinkowym pomys艂em jest pieczenie na blasze na ognisku plack贸w ziemniaczanych. Po przygotowaniu odpowiedniej mieszanki umieszczamy placuszki na blasze i sma偶ymy.

Co mo偶na upiec na ognisku?

Soczyste mi臋so wieprzowe, wo艂owe czy kurczak, zachwycaj膮ce ryby, smaczne ziemniaki i inne warzywa, a nawet owoce, kocio艂ek czy bogracz – to kilka pomys艂贸w na udane ognisko. Zastanawiasz si臋 jeszcze, co upiec na ognisku? S膮dzimy, 偶e nie mo偶e tu zabrakn膮膰 r贸wnie偶 chleba i innych wyrob贸w z m膮ki, kt贸re z dodatkiem mas艂a i przypraw zachwyc膮 Ciebie i Twoich go艣ci.
Aby ognisko czy grill by艂y udane, nie mo偶na r贸wnie偶 zapomnie膰 o akcesoriach do grilla, kt贸re przydadz膮 si臋 podczas pieczenia i obracania jedzenia.
Nie wiesz, co z ogniska najbardziej przypadnie Ci do gustu? Przetestuj poni偶sze propozycje.

Mi臋so z ogniska

Mi臋so i inne przysmaki z ogniska, np. pieczone kromki chleba, szasz艂yki warzywne czy jab艂ka to co艣, co warto poda膰 w trakcie ogniskowego spotkania. Warto przede wszystkim uwolni膰 si臋 od przekona艅, 偶e jedynym mi臋sem na ognisko mo偶e by膰 kie艂basa. Dobrym pomys艂em jest wypr贸bowanie takich rozwi膮za艅 jak np. pieczenie prosiaka na ognisku. Pami臋tajmy jednak, 偶e przyrz膮dzanie takiej potrawy wi膮偶e si臋 – podobnie jak w przypadku pieczenia jagni臋ciny na ognisku czy pieczenia dzika na ognisku – z uprzednim przechowaniem mi臋sa przez kilkana艣cie godzin w marynacie, np. z ga艂ki muszkato艂owej, s艂odkiej papryki, go藕dzik贸w, miodu, soli, pomara艅czy czy czosnku.
Pieczenie 艣winiaka na ognisku najlepiej wychodzi z wykorzystaniem odpowiedniego ro偶na, na kt贸re nabija si臋 mi臋so.
Pieczenie mi臋sa na ognisku to proces, kt贸ry potrzebuje czasu. Niekt贸re osoby, zw艂aszcza zniecierpliwione dzieci, wsadzaj膮 patyk z mi臋sem w najwi臋kszy ogie艅, by jak najszybciej m贸c rozkoszowa膰 si臋 smakiem jedzenia. Jakie jest ich rozczarowanie, gdy mi臋so z zewn膮trz jest niemal spalone, a w 艣rodku zimne i surowe. Przez zbyt du偶y ogie艅 takie jedzenie nie zd膮偶y艂o si臋 dobrze upiec, dlatego pami臋tajmy o tym, by piec je na mniejszym ogniu. Czas pieczenia mi臋sa na ognisku mo偶na wykorzysta膰 na rozmowy z innymi osobami oraz zachwycanie si臋 pi臋knem natury.
Mniej wymagaj膮ce od przyrz膮dzenia jagni臋ciny czy prosiaka jest pieczenie kurczaka na ognisku. Mi臋so warto kilka godzin wcze艣niej w艂o偶y膰 do smacznej zalewy, ale zwykle wystarczy nawet mniej ni偶 godzina, by kurczak przesi膮kn膮艂 naszymi ulubionymi zio艂ami i przyprawami.

Ryba z ogniska

Pieczenie ryb na ognisku to zwyczaj praktykowany zw艂aszcza podczas nocy sp臋dzanych nad jeziorem. Wyobra藕 sobie romantyczn膮 sceneri臋, gwiazdy, wod臋, namiot i pieczenie ryby na ognisku, kt贸ra uprzednio zosta艂a z艂owiona w ekologicznym zbiorniku wodnym. R贸wnie smaczna oka偶e si臋 ryba z ogniska w folii – do 艣rodka wsypujemy ulubione przyprawy, zio艂a, czosnek albo nieco cytryny, zawijamy i gotowe. Dobrym pomys艂em jest tak偶e ryba sma偶ona nad ogniskiem na patelni.
Zobacz, jakie jeszcze gad偶ety przydadz膮 Ci si臋 podczas grillowania. Przeczytaj tekst: Akcesoria na grilla — 5 najpotrzebniejszych!

Warzywa na ognisko

Pieczenie ziemniak贸w na ognisku to dla Ciebie wyzwanie? Okazuje si臋, 偶e nie jest to takie trudne. Przede wszystkim uzbr贸j si臋 w cierpliwo艣膰, bo upieczenie kartofli zajmuje 艣rednio 1-1,5 godziny. Wa偶ne, by bulwy le偶a艂y nie w samym ogniu, a oko艂o 10-15 cm od niego. Wi臋cej podpowiedzi znajdziesz w artykule: Jak zrobi膰 ziemniaki z ogniska?
Pami臋taj tak偶e, 偶e warzywa pieczone na ognisku nie musz膮 ogranicza膰 si臋 jedynie do kartofli. Jest przecie偶 tyle wspania艂ych warzyw, kt贸re wr臋cz uwielbiaj膮 pieczenie. Papryka czy cebula to popularne dodatki do mi臋snych szasz艂yk贸w, kt贸re dodadz膮 im aromatu i smaku.
Warzywa z ogniska smakuj膮 doskonale. Aby je dok艂adnie przypiec potrzebna b臋dzie Ci folia aluminiowa. Wybrane warzywo, np. z艂ocist膮 kukurydz臋 zawijasz w folii razem z kilkoma 艂y偶kami mas艂a i dodatkiem soli i wrzucasz do ogniska na 25 minut. Po tym czasie zachwycasz si臋 wy艣mienitym smakiem. Przygotuj przyprawniki z cynamonem, bo mamy r贸wnie偶 co艣 dla mi艂o艣nik贸w banan贸w. W ramach deseru przyrz膮d藕 ten owoc na ognisku. Obierz go ze sk贸rki, umie艣膰 w folii aluminiowej i dodaj szczypt臋 cynamonu, imbiru oraz gar艣膰 rodzynek. Piecz pod w臋glami przez oko艂o 10 minut. S艂odki podwieczorek gotowy.
Mamy nadziej臋, 偶e ju偶 wiesz nie tylko to, jak piec ziemniaki na ognisku, ale r贸wnie偶 inne smaczne warzywa, kt贸re urozmaic膮 swoim smakiem niejedno spotkanie.