Co mo偶na upiec na ognisku?

Co na ognisku?
Kie艂basa i ziemniaki pieczone na ognisku to dla wielu z nas standard. Pami臋tajmy jednak, 偶e pieczenie na ognisku nie musi ogranicza膰 si臋 jedynie do tych smako艂yk贸w. Warto wyposa偶y膰 si臋 w kocio艂ki my艣liwskie i przyrz膮dzi膰 w nich bardziej kreatywne potrawy. Przed pierwszym pieczeniem w tym naczyniu – zanim rozpoczniesz gotowanie – sprawd藕, czy kocio艂ek jest gotowy do u偶ytkowania. Szczeg贸艂y znajdziesz w artykule: Kocio艂ek my艣liwski — jak przygotowa膰 go do u偶ycia i w nim gotowa膰?Co robi膰 na ognisku, by zachwyci膰 zwyczajnych zjadaczy pieczonej kie艂baski? Przyrz膮d藕 bogracz albo danie – zwane w zale偶no艣ci od regionu Polski – pra偶onkami lub pieczonkami. Pieczenie w ognisku kocio艂ka z t膮 drug膮 potraw膮 wcale nie jest tak bardzo wymagaj膮ce jak mo偶e si臋 wydawa膰, a smak pra偶onek zachwyca. Zreszt膮 praktycznie wszystkie dania z kocio艂ka my艣liwskiego s膮 do艣膰 艂atwe w wykonaniu. Do ich przygotowania wystarczy deska kuchenna, n贸偶 i odpowiednie proporcje ziemniak贸w, cebuli, kapusty, boczku oraz kie艂basy. Sk艂adniki umieszczamy w kocio艂ku, a kocio艂ek w ognisku na oko艂o 40 minut.
Dowiedz si臋 wi臋cej, czytaj膮c tekst: Jak zrobi膰 kocio艂ek na ognisku?
Bardzo smacznym pomys艂em jest pieczenie na kamieniu w ognisku tzw. podp艂omyk贸w. Wystarczy po艂膮czy膰 m膮k臋 z wod膮 i ugnie艣膰 ciasto. Nast臋pnie tak przygotowane ma艂e placuszki mo偶na umie艣ci膰 na kamieniu w ognisku.
Nietuzinkowym pomys艂em jest pieczenie na blasze na ognisku plack贸w ziemniaczanych. Po przygotowaniu odpowiedniej mieszanki umieszczamy placuszki na blasze i sma偶ymy.
Co mo偶na upiec na ognisku?
Soczyste mi臋so wieprzowe, wo艂owe czy kurczak, zachwycaj膮ce ryby, smaczne ziemniaki i inne warzywa, a nawet owoce, kocio艂ek czy bogracz – to kilka pomys艂贸w na udane ognisko. Zastanawiasz si臋 jeszcze, co upiec na ognisku? S膮dzimy, 偶e nie mo偶e tu zabrakn膮膰 r贸wnie偶 chleba i innych wyrob贸w z m膮ki, kt贸re z dodatkiem mas艂a i przypraw zachwyc膮 Ciebie i Twoich go艣ci.Aby ognisko czy grill by艂y udane, nie mo偶na r贸wnie偶 zapomnie膰 o akcesoriach do grilla, kt贸re przydadz膮 si臋 podczas pieczenia i obracania jedzenia.
Nie wiesz, co z ogniska najbardziej przypadnie Ci do gustu? Przetestuj poni偶sze propozycje.
Mi臋so z ogniska
Mi臋so i inne przysmaki z ogniska, np. pieczone kromki chleba, szasz艂yki warzywne czy jab艂ka to co艣, co warto poda膰 w trakcie ogniskowego spotkania. Warto przede wszystkim uwolni膰 si臋 od przekona艅, 偶e jedynym mi臋sem na ognisko mo偶e by膰 kie艂basa. Dobrym pomys艂em jest wypr贸bowanie takich rozwi膮za艅 jak np. pieczenie prosiaka na ognisku. Pami臋tajmy jednak, 偶e przyrz膮dzanie takiej potrawy wi膮偶e si臋 – podobnie jak w przypadku pieczenia jagni臋ciny na ognisku czy pieczenia dzika na ognisku – z uprzednim przechowaniem mi臋sa przez kilkana艣cie godzin w marynacie, np. z ga艂ki muszkato艂owej, s艂odkiej papryki, go藕dzik贸w, miodu, soli, pomara艅czy czy czosnku.Pieczenie 艣winiaka na ognisku najlepiej wychodzi z wykorzystaniem odpowiedniego ro偶na, na kt贸re nabija si臋 mi臋so.
Pieczenie mi臋sa na ognisku to proces, kt贸ry potrzebuje czasu. Niekt贸re osoby, zw艂aszcza zniecierpliwione dzieci, wsadzaj膮 patyk z mi臋sem w najwi臋kszy ogie艅, by jak najszybciej m贸c rozkoszowa膰 si臋 smakiem jedzenia. Jakie jest ich rozczarowanie, gdy mi臋so z zewn膮trz jest niemal spalone, a w 艣rodku zimne i surowe. Przez zbyt du偶y ogie艅 takie jedzenie nie zd膮偶y艂o si臋 dobrze upiec, dlatego pami臋tajmy o tym, by piec je na mniejszym ogniu. Czas pieczenia mi臋sa na ognisku mo偶na wykorzysta膰 na rozmowy z innymi osobami oraz zachwycanie si臋 pi臋knem natury.
Mniej wymagaj膮ce od przyrz膮dzenia jagni臋ciny czy prosiaka jest pieczenie kurczaka na ognisku. Mi臋so warto kilka godzin wcze艣niej w艂o偶y膰 do smacznej zalewy, ale zwykle wystarczy nawet mniej ni偶 godzina, by kurczak przesi膮kn膮艂 naszymi ulubionymi zio艂ami i przyprawami.
Ryba z ogniska
Pieczenie ryb na ognisku to zwyczaj praktykowany zw艂aszcza podczas nocy sp臋dzanych nad jeziorem. Wyobra藕 sobie romantyczn膮 sceneri臋, gwiazdy, wod臋, namiot i pieczenie ryby na ognisku, kt贸ra uprzednio zosta艂a z艂owiona w ekologicznym zbiorniku wodnym. R贸wnie smaczna oka偶e si臋 ryba z ogniska w folii – do 艣rodka wsypujemy ulubione przyprawy, zio艂a, czosnek albo nieco cytryny, zawijamy i gotowe. Dobrym pomys艂em jest tak偶e ryba sma偶ona nad ogniskiem na patelni.Zobacz, jakie jeszcze gad偶ety przydadz膮 Ci si臋 podczas grillowania. Przeczytaj tekst: Akcesoria na grilla — 5 najpotrzebniejszych!
Warzywa na ognisko
Pieczenie ziemniak贸w na ognisku to dla Ciebie wyzwanie? Okazuje si臋, 偶e nie jest to takie trudne. Przede wszystkim uzbr贸j si臋 w cierpliwo艣膰, bo upieczenie kartofli zajmuje 艣rednio 1-1,5 godziny. Wa偶ne, by bulwy le偶a艂y nie w samym ogniu, a oko艂o 10-15 cm od niego. Wi臋cej podpowiedzi znajdziesz w artykule: Jak zrobi膰 ziemniaki z ogniska?Pami臋taj tak偶e, 偶e warzywa pieczone na ognisku nie musz膮 ogranicza膰 si臋 jedynie do kartofli. Jest przecie偶 tyle wspania艂ych warzyw, kt贸re wr臋cz uwielbiaj膮 pieczenie. Papryka czy cebula to popularne dodatki do mi臋snych szasz艂yk贸w, kt贸re dodadz膮 im aromatu i smaku.
Warzywa z ogniska smakuj膮 doskonale. Aby je dok艂adnie przypiec potrzebna b臋dzie Ci folia aluminiowa. Wybrane warzywo, np. z艂ocist膮 kukurydz臋 zawijasz w folii razem z kilkoma 艂y偶kami mas艂a i dodatkiem soli i wrzucasz do ogniska na 25 minut. Po tym czasie zachwycasz si臋 wy艣mienitym smakiem. Przygotuj przyprawniki z cynamonem, bo mamy r贸wnie偶 co艣 dla mi艂o艣nik贸w banan贸w. W ramach deseru przyrz膮d藕 ten owoc na ognisku. Obierz go ze sk贸rki, umie艣膰 w folii aluminiowej i dodaj szczypt臋 cynamonu, imbiru oraz gar艣膰 rodzynek. Piecz pod w臋glami przez oko艂o 10 minut. S艂odki podwieczorek gotowy.
Mamy nadziej臋, 偶e ju偶 wiesz nie tylko to, jak piec ziemniaki na ognisku, ale r贸wnie偶 inne smaczne warzywa, kt贸re urozmaic膮 swoim smakiem niejedno spotkanie.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej