Co można zrobić z żurawiny? 5 pomysłów!
Sok, nalewka, wino, a może smaczny dżem lub sos? Pomysłów na wykorzystanie żurawiny w kuchni jest bardzo wiele. Warto sięgać po te owoce, zwłaszcza okresie jesienno-zimowym, ponieważ dostarczają wartościowych składników odżywczych, a przy tym są bardzo smaczne. Przypadną do gustu zwłaszcza wielbicielom słodko-kwaśnych dań.
Co zrobić z żurawiny?
Właśnie zebrałeś te owoce prosto z krzaczka i zastanawiasz się, co można zrobić z żurawiną? Oto kilka propozycji:
- sok – to zdrowy sposób na urozmaicenie sobie herbaty, smoothie czy wody. Sok z żurawiny to napój zawierający witaminę C, witaminę A, witaminę E, które można wykorzystać w leczeniu przeziębień i osłabienia organizmu;
- nalewka – to rozwiązanie dla koneserów rozgrzewających alkoholi. Mało kto wie, że nalewkę można przygotować nie tylko na bazie spirytusu do nalewek i wódki, ale też na miodzie czy z dodatkiem bimbru. Ta ostatnia opcja jest jednak bardziej odważną wersją tego napoju alkoholowego;
- wino – tradycyjnie już z owoców żurawiny przyrządza się smaczne wina. Podczas domowego przyrządzania wina z żurawiny należy postępować tak, jak w przypadku innych owoców. Ilość użytych owoców, wody czy cukru trzeba dostosować do oczekiwań związanych z procentową zawartością alkoholu. Chcąc uzyskać mocniejsze wino, należy m.in. użyć większej ilości owoców i cukru, a mniej wody;
- dżem – sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, ale także do mięs czy ciasta. Dżem żurawinowy możesz przygotować z dodatkiem innych owoców sezonowych rosnących w naszym kraju, takich jak śliwki, jabłka czy gruszki;
- sos – wspaniałe urozmaicenie dla rolad mięsnych i dań na bazie mięsa. Indyk, kaczka czy gęś świetnie smakują w jego obecności.
Pamiętaj, że bez względu na to, na jaki rodzaj przetworów się decydujesz, najpierw musisz odrzucić niedojrzałe czy podgniłe owoce żurawiny, a także wypłukać je wykorzystując do tego durszlak.
Możesz także nie decydować się na przetwory i po prostu dodać żurawinę bezpośrednio do ulubionych naleśników czy sałatki. Z pewnością wzbogaci ona smak niejednego dania.
Czytaj także: Co leczy żurawina? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Co zrobić ze świeżej żurawiny?
Zastanawiasz się, co zrobić ze świeżej żurawiny? Wykorzystaj ją jako składnik soku lub nalewki. Owoce żurawiny prosto z krzaczka można zastosować także do przyrządzenia sosu, a także wszystkich wymienionych powyżej przysmaków.
Jeżeli zastanawiasz się, co można zrobić z żurawiny świeżej na szybko, wrzuć jej owoce do blendera, dodaj nieco wody, cukru i np. kilka kawałków obranych jabłek. Cukier możesz zastąpić miodem. W ten sposób uzyskasz słodko-kwaśny sok, który będzie źródłem wielu witamin i minerałów.
Czytaj także: Nalewka z żurawiny — jak ją zrobić?
Co zrobić z suszonej żurawiny?
Okazuje się, że suszona żurawina również może być składnikiem wielu przetworów. Warto jednak dobrze ją namoczyć, nawet przez kilka godzin w wodzie, zanim wykorzystasz ją do przyrządzenia dżemu, nalewki czy soku.
Co jeszcze można zrobić z suszonej żurawiny? Dobrym pomysłem jest dodanie jej do ciasta. Suszone owoce żurawiny możesz też dosypać do miski z owsianką wraz z garścią orzechów i łyżeczką miodu. Będzie to naprawdę zdrowe śniadanie.
Co zrobić z żurawiny – przepisy
Wiesz już, co zrobić z żurawiny na zimę. Mogą to być soki, dżemy, konfitury i szereg innych przetworów. Jeśli jesteś miłośnikiem zamykania takich owoców w słoje, z pewnością z naszą pomocą uzupełnisz swoją spiżarnię. Poniżej przedstawiamy przepisy na to, co zrobić z żurawiny.
Przepis 1 – konfitura żurawinowa z dodatkiem śliwek
Włóż woreczek ze świeżą żurawiną do zamrażarki na kilka godzin. Następnie lekko podmrożone owoce wsyp do rondelka. Dosyp taką samą ilość cukru, np. na 100 g owoców zastosuj 100 g cukru. Możesz też zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Gotuj przez kilkadziesiąt minut, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj pokrojone i obrane śliwki. Wymieszaj całość. Gotuj przez następne 20 minut. Przełóż dżem do słoiczków.
Czytaj także: Konfitura i dżem z żurawiny – 3 przepisy
Przepis 2 – sos z żurawiny
Przygotuj suszoną żurawinę. Na 4 łyżki owoców będą Ci potrzebne: ½ łyżeczki cukru, ½ szklanki wody, ½ łyżeczki cynamonu i sok z wyciśniętej połówki cytryny lub całej limonki. Najpierw zagotuj wodę z cukrem, potem dodaj żurawinę i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj około 10 minut. Na koniec dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Przestudź sos i umieść w lodówce. Gdy go wyjmiesz, będzie jeszcze gęstszy.
Czytaj także: Jak zrobić sos żurawinowy i do czego pasuje?
Pamiętaj, że decydując się na jakiekolwiek przetwory, musisz dokładnie wyparzyć słoiki, a następnie po nałożeniu tych przysmaków do wnętrza naczynia, poddać je procesowi pasteryzacji. W sklepie Tadar znajdziesz dwa podstawowe modele słoików: z metalową nakrętką oraz słoiki typu weck, z plastikową uszczelką. Tych drugich nie należy wykorzystywać do pasteryzowania na sucho w piekarniku, ze względu na ryzyko uszkodzenia plastiku.
Przepis 3 – wykorzystanie owoców z nalewki
Zrobiłeś właśnie alkohol z tych owoców i nie wiesz, co zrobić z żurawiną z nalewki? Nie musisz ich wyrzucać. Możesz wykorzystać je do przygotowania sosu, który potem dodasz do herbaty lub ciasta. Wystarczy, że odsączone owoce zmiksujesz lub zblendujesz.
Innym rozwiązaniem jest zasypanie takich owoców z nalewki cukrem lub innym słodzikiem. Następnie można je delikatnie zamrozić, by nie puszczały soków, a potem zjadać z dodatkiem rozpuszczonej czekolady.
Czytaj także: Sok z żurawiny — prosty przepis na zdrowy sok
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej