Nalewka z żurawiny – jak ją zrobić?

Szukasz sposobu na rozgrzanie się w chłodniejsze dni? Sięgnij po nalewkę z żurawiny, która pomoże Ci również w zwalczeniu pierwszych objawów przeziębienia. Jeżeli nigdy nie próbowałeś sztuki przyrządzania domowych alkoholi, nie martw się. Przygotowanie nalewki z żurawiny nie wymaga specjalnych umiejętności.
Nalewka z żurawiny – właściwości
Jeżeli chcesz umilić sobie jesienno-zimowe dni, nalewka z żurawiny będzie doskonałym sposobem na to, by poczuć się lepiej. Te niezwykłe owoce zawierają wiele wartościowych składników odżywczych takich jak: witaminy z grupy B, witamina C, magnez, fosfor czy żelazo.
Żurawinówka – podobnie jak wino czerwone – to źródło flawonoidów, które są istotne w pozbywaniu się wolnych rodników. Tym samym staropolska nalewka z żurawiny może wręcz opóźniać procesy starzenia. Oczywiście, obecny w napoju alkohol jest szkodliwy, jednak pity od czasu do czasu nie powinien negatywnie wpływać na Twój organizm.
Tradycyjna nalewka z żurawiny to także sposób na walkę z różnego rodzaju infekcjami układu oddechowego.
Czytaj także: Konfitura i dżem z żurawiny — 3 przepisy
Szybka nalewka z żurawiny – jak zrobić?
Przygotowanie domowej nalewki z żurawiny jest niezwykle proste. Na początek należy zgromadzić najpotrzebniejsze składniki, wśród których wymienić można spirytus, wodę czy cukier. Ten prosty skład umożliwi Ci przyrządzenie szybkiej nalewki z żurawiny, która przypadnie do gustu wielu osobom.
Jeżeli korzystasz ze świeżych owoców, zadbaj o to, by je dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Wsyp je na durszlak. W ofercie sklepu Tadar dostępne są cedzaki, które pozwolą Ci na sprawne odprowadzenie wody.
Z kolei, gdy sięgasz po owoce mrożone, nie musisz ich odcedzać. Przed przystąpieniem do ich obróbki, musisz zaczekać, aż się rozmrożą. Nadmiar wody odlej. Zamrożone owoce należy blendować, a potem przełożyć do słoika. Nalewka z żurawiny mrożonej powstanie, gdy całość zalejesz spirytusem i odstawisz napój na około 2 tygodnie. Po tym czasie sięgnij po pieluszkę lub durszlak, dzięki którym oddzielisz owoce od cieczy.
Do czystej cieczy możesz dodać wódkę oraz wodę z cukrem. Wymieszaj składniki, a następnie weź lejek i przelej nalewkę do wybranego naczynia, np. słoika czy buteleczki. Po 15 dniach Twój napój alkoholowy powinien być gotowy.
Wiesz już, jak zrobić nalewkę z żurawiny. Teraz omówmy dokładniej, w jakich proporcjach należy zastosować poszczególne składniki. Dzięki temu uzyskasz idealny napój, którym możesz częstować przyjaciół i rodzinę.
Czytaj także: Jak zrobić sos żurawinowy i do czego pasuje?
Nalewka z żurawiny – przepis
Przygotowanie alkoholu domowymi sposobami wymaga nie tylko przestrzegania odpowiednich odstępów czasowych, ale też wzięcia pod uwagę konkretnych ilości poszczególnych składników. Chcąc uzyskać idealną żurawinówkę zwróć uwagę na ten przepis. Pamiętaj, by na każdy 1 kg żurawiny użyć 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu.
Dobra nalewka z żurawiny wymaga, by w przepisie znalazły się takie porcje poszczególnych produktów:
- 0,5 kg żurawiny,
- 0,25 l wódki,
- 0,25 l spirytusu,
- 0,1 l wody,
- 20 dag cukru brązowego.
Takie same proporcje stosuj, gdy sięgasz po owoce suszone czy też mrożone.
Czytaj także: Co można zrobić z żurawiny? 5 pomysłów
Interesującym rozwiązaniem, które przypadnie do gustu miłośnikom domowego bimbru, jest przyrządzenie żurawinówki na tym alkoholu. Aby przygotować nalewkę z żurawiny na bazie tego domowego specyfiku potrzebne Ci będą:
- 350 ml bimbru,
- ok. 1 kg żurawiny świeżej,
- 15 dag cukru,
- 125 ml wody.
Jak przygotować żurawinówkę na bimbrze? Dokładnie umyte owoce zalej wodą i bimbrem. Następnie odstaw całość na około 65 dni. Po tym czasie dodaj cukier i potrząsaj co kilka dni naczyniem z nalewką z żurawiny. Dbaj o to, by cukier w pełni się rozpuścił. Po około 3 tygodniach Twoja nalewka będzie nadawać się do przelania do mniejszych butelek. Przechowuj je przez 7-9 miesięcy w suchym i chłodnym miejscu. Gdy minie ten czas, Twoja nalewka powinna być już gotowa do spożycia.
W zasadzie jeżeli we wrześniu rozpoczniesz przyrządzanie tego napoju, to powinien być on zdatny do spożycia dopiero za mniej więcej rok. Znacznie mniej czasu wymaga przygotowanie tej nalewki z użyciem tradycyjnych składników. Dlatego jeżeli zależy Ci na tym, by skrócić czas uzyskania tego alkoholu, sięgnij po klasyczny przepis na nalewkę żurawinową.
Czytaj także: Co leczy żurawina? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Nalewka z żurawiny – składniki
Okazuje się, że nalewka z żurawiny na spirytusie to tylko jedna z wielu opcji. Znana jest też nalewka z żurawiny na miodzie, a także nalewka z żurawiny na wódce. Równie istotne znaczenie ma dobór owoców. Do wyboru masz zarówno świeże, suszone, jak i mrożone owoce.
Jeżeli marzy Ci się nalewka z żurawiny świeżej z dodatkiem miodu, zgromadź:
- 0,5 kg owoców,
- 100 ml miodu,
- 150 ml wódki,
- 250 ml spirytusu do nalewek.
Teraz czas dokładnie umyć, a następnie posiekać żurawinę. Tak przygotowane owoce przełóż do słoika. Całość zalej wódką. Taka mieszanka potrzebuje leżakowania. 14-15 dni później przecedź uzyskaną ciecz do innego naczynia, najlepiej do słoika lub butelki. To dobry moment, by dodać wskazane w przepisie pozostałe składniki, tj. miód i spirytus nalewkowy. Ponownie odstaw nalewkę na około 2 tygodnie. Przelej uzyskaną żurawinówkę do butelki. Dokładnie zakręć i odstaw. Za około 2 miesiące nalewka będzie gotowa do spożycia. Jeżeli np. zaczniesz robić nalewkę we wrześniu, powinna być gotowa na Boże Narodzenie.
W sklepie Tadar znajdziesz wiele ciekawych modeli butelek, które wyglądają na tyle efektownie, że mogą stanowić prezent dla bliskiej osoby. Jeżeli np. w okresie świątecznym nie lubisz przychodzić do bliskich z pustymi rękoma, sięgnij po interesujące typy tego produktu. Na uwagę zasługuje chociażby szklana butelka z klipsem Tadar 1 l okrągła, która pomieści więcej tej substancji. Z kolei, gdy zależy Ci na przygotowaniu mniejszych buteleczek, postaw na naczynia o pojemności 250 ml, np. takich jak butelka szklana z klipsem Tadar 250 ml okrągła.
Czytaj także: Sok z żurawiny — prosty przepis na zdrowy sok
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej