Sok z żurawiny – prosty przepis na zdrowy sok

Żurawina to jeden z tych owoców, których nie można przecenić. Jest doskonałym źródłem witaminy C i wspomaga leczenie infekcji układu moczowego. Może wzmocnić odpornością zimą, a także odkazić jamę ustną oraz gardło przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Przeziębienie i grypa nie będą Ci więc straszne, jeśli uzbroisz się w spory zapas soku z żurawiny. A jak go zrobić, by był jak najzdrowszy?
Sok z żurawiny – pyszny i zdrowy
Sok z żurawiny to lekarstwo na wiele przypadłości. Oczywiście samodzielnie nie sprawi, że grypa minie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jednak z pewnością poradzi sobie z wieloma schorzeniami, w tym męczącym zapaleniem pęcherza, które jesienią i zimą może być bardzo dokuczliwe. Sok z żurawiny warto zatem mieć w domu – w lodówce, ale także w spiżarni, gdzie czekać będzie na bardziej ponurą porę roku. Sezon na ten owoc trwa od połowy września do początku listopada, więc nie jest zbyt długi. Lepiej jak najszybciej zabierz się zatem do dzieła i poluj na te pyszne owoce, by zrobić z nich zaprawy i sok.
Jak zrobić sok z żurawiny? Mamy na to kilka sposobów. Możesz skorzystać z tradycyjnego przepisu bądź też zrobić sok korzystając z sokownika, który jest naprawdę przydatnym urządzeniem.Sokownik to dobry przyjaciel wszystkich tych, którzy kochają robić zimowe zaprawy. Jak przygotować sok z żurawiny? Jak zrobić go, by był nie tylko zdrowy, ale i pyszny?
Czytaj także:
- Nalewka z żurawiny – jak ją zrobić?
- Konfitura i dżem z żurawiny – 3 przepisy
- Co można zrobić z żurawiny? 5 pomysłów
Sok z żurawiny – przepis
Jak zrobić sok z żurawiny? Przepis nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet jeśli to Twój pierwszy sok z tych owoców. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, a także w dobry,duży garnek – najlepiej taki, który już swoje przeżył i sprawdził się w niejednym boju. Oprócz tego uzbrój się wbutelki, do których wlejesz gotowy sok (mogą to być także słoiki) orazlejek, który pomoże Ci przy przelewaniu.
Przepis na sok z żurawiny jest prosty, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania samych owoców. Kiedy je umyjesz i osuszysz, koniecznie włóż je do woreczka do mrożenia, a następnie zamroź na całą noc (co najmniej sześć godzin). Nie musisz tego robić, gdy żurawina była zbierana po przymrozkach.
Rano możesz włożyć żurawinę do garnka i zasypać ją cukrem. Na kilogram żurawiny możesz użyć pół kilograma cukru lub mniej. Pamiętaj jednak, że owoce są dość cierpkie. Odstaw na kolejne sześć-osiem godzin, a później wlej wodę (800 mililitrów) i gotuj około dwie godziny na małym ogniu. Przetrzyj pozostałości owoców, przecedź. Znowu zagotuj, a później przelej do buteleczek. Drugi sposób nie wymaga oczekiwania – możesz od razu gotować żurawinę zasypaną cukrem. Jednak pierwsza metoda pozwala na wyciśnięcie z owoców więcej smaku. Przepisy na sok z żurawiny nie różnią się diametralnie, jednak warto dać żurawinie czas.
Czytaj także:
Sok z żurawiny bez cukru
Sok z żurawiny bez cukru to z pewnością ciekawe doświadczenie smakowe. Te owoce są bardzo kwaśne dzięki zawartości witaminy C. Jednak ta wersja jest zdrowsza. Jak zrobić sok z żurawiny bez cukru? Wystarczy, że pominiesz etap zasypywania owoców cukrem. Po ugotowaniu żurawiny zblenduj całość. W ten sposób wyciągniesz z niej maksimum smaku. Musisz teraz odcedzić całość i przelać do butelek. To tyle, masz już gotowy sok z żurawiny bez cukru. Przepis był bardzo łatwy, prawda?
Sok z żurawiny z sokownika
Jak zrobić sok z żurawiny w sokowniku? Podobnie, jak w powyższych przepisach. Tutaj korzystasz jednak z sokownika, a nie z garnka, dlatego wystarczy, że od czasu do czasu zamieszasz całość w trakcie gotowania, a później przelejesz gotowy sok do butelek. Bez blendowania czy przecierania. Sok z żurawiny z sokownika jest z pewnością najłatwiejszą do przygotowania wersją tego pysznego napoju. Możesz lecz nie musisz dodawać do niego cukier. Wszystko zależy od Ciebie i tego, jaki efekt chcesz uzyskać.
Jeśli uwielbiasz żurawinę tak samo, jak my, koniecznie przygotuj w tym roku sok z tych pysznych, zdrowych owoców. Przyda się na przeziębienia, grypy i inne dolegliwości, które potrafią przyczepić się do nas w okresie jesienno-zimowym.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej