Jak zrobić sos żurawinowy i do czego pasuje?

Porady 3.10.2022

Jednym z najbardziej popularnych przysmaków kuchni amerykańskiej jest sos żurawinowy. Tradycyjnie podaje się go jako dodatek do indyka np. z okazji Święta Dziękczynienia. Coraz częściej można spotkać go także w Polsce, chociażby w górach, gdzie wzbogaca smak serwowanych z grilla serków. Oto, jak go przyrządzić.

Sos żurawinowy

Amerykanie nie wyobrażają sobie świątecznego indyka bez sosu żurawinowego. Ponoć wzmianki o nim pojawiają się już w 1796 roku w pierwszej znanej amerykańskiej książce kucharskiej. Ten smaczny dodatek na świąteczną kolację podają także mieszkańcy Kanady czy Wielkiej Brytanii. Obecnie również w naszym kraju sięga się po prosty sos żurawinowy, który ma podkreślić smak dań i przekąsek wytrawnych, w tym serów czy mięs.

Sos żurawinowy stanowi pomost między tym, co słodkie, a tym, co wytrawne. Przepis na ten przysmak prezentujemy poniżej.

Czytaj także: Konfitura i dżem z żurawiny – 3 przepisy

Sos żurawinowy – jak zrobić?

Sos żurawinowy z suszonej żurawiny to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. To źródło błonnika, witaminy C, witaminy E, a także miedzi i manganu. Biorąc pod uwagę, że żurawina zawiera niewiele tłuszczu, można stwierdzić, że to idealny przysmak dla osób, które są na diecie odchudzającej. Z drugiej jednak strony, suszona żurawina dostępna w większości sklepów zawiera duży dodatek cukru. Z ilością spożywanej w takiej postaci żurawiny na diecie należy uważać.

Czytaj także: Co leczy żurawina? Właściwości i zastosowanie w kuchni

Oto wskazówki, jak zrobić sos żurawinowy, który zachwyci Ciebie i Twoich bliskich. Aby przyrządzić ten dodatek do potraw wystarczy zaledwie kilkanaście minut, a efekty będą naprawdę smaczne.

Przygotuj:

  • 40 dag żurawiny suszonej lub konfitury;
  • 175 ml soku pomarańczowego;
  • skórkę z wyparzonej pomarańczy;
  • ⅓ szklanki cukru (może być trzcinowy);
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru;
  • 1 laskę cynamonu;
  • opcjonalnie: ¼ słodkiego, czerwonego wina.

Czytaj także: Co można zrobić z żurawiny? 5 pomysłów

Jak zrobić sos żurawinowy z konfitury? Umieść żurawinę w durszlaku i umyj dokładnie. Przygotuj rondel do gotowania sosu. W ofercie Tadar znajdziesz naczynia nieprzywierające, które pozwolą Ci na wygodne przyrządzenie sosu bez obaw o przypalenie. Wsyp do garnka owoce wraz z dodatkiem cukru. Dodaj startą skórkę pomarańczy. Dolej wino i sok. Dosyp cynamon i imbir.

Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu aż zauważysz, że sos zgęstnieje. Za pomocą łyżki ostrożnie spróbuj sosu, jeżeli będzie zbyt kwaśny, dodaj jeszcze nieco cukru. Wyłów laskę cynamonu. Zdejmij sos żurawinowy z palnika i przełóż do miski. Po wstępnym wystudzeniu, umieść miseczkę w lodówce, by sos całkowicie ostygł. Możesz też przełożyć sos do szczelnego słoiczka z oferty Tadar, np. słoika z klipsem Tadar 250 ml z białą ceramiczną pokrywką i po poddaniu pasteryzacji, przechowywać w domowej spiżarni.

Czytaj także: Nalewka z żurawiny – jak ją zrobić?

Sos żurawinowy – do czego?

Sos żurawinowy to niezwykle pyszny dodatek do mięsa. Sprawia, że klasyczne danie nabiera nowego charakteru. Wypróbuj sos żurawinowy do kaczki. Podaj go tak jak Amerykanie do indyka. Możesz wzbogacić sosem żurawinowym smak sałatki. Ten wyjątkowy sos świetnie sprawdza się jako wykwintne urozmaicenie różnego rodzaju serów, szynek czy polędwic. Jeżeli więc nie masz pomysłu na to, czym faszerować szynkę, posmaruj ją takim dodatkiem, zawiń i nabij wykałaczką. Przysmak powinien szybko zniknąć z talerza.

Czytaj także: Sok z żurawiny - prosty przepis na zdrowy sok