Konfitura i dżem z żurawiny – 3 pomysły!
Idealnym dodatkiem do mięs, serów czy kanapek jest konfitura żurawinowa. Nie tylko stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, ale też to niezwykle smaczna przekąska, która urozmaici smak wielu dań. Tradycyjna, z innymi owocami czy z dodatkiem soli – sprawdź, jaka konfitura przypadnie Ci do gustu. Zobacz, jak je zrobić.
Dżem z żurawiny – właściwości
Tak jak wiele przetworów, również dżem z żurawiny cieszy się dużą popularnością. Wynika ona z walorów zdrowotnych, ale też smakowych tego przysmaku. Witamina A, witamina C, witamina E, cynk, magnez to tylko niektóre składniki odżywcze, które można znaleźć w takiej konfiturze.
Wbrew pozorom przepis na dżem z żurawiny jest niezwykle prosty, a samo przyrządzenie nie powinno sprawić większych problemów nawet osobie początkującej.
Czytaj także: Nalewka z żurawiny – jak ją zrobić?
Dżem z żurawiny – jak zrobić?
Chcąc przygotować konfiturę z żurawiny, zgromadź następujące składniki:
- 0,5 kg świeżej / mrożonej żurawiny,
- 0,5 kg cukru.
Dżem z żurawiny – jak zrobić? Dokładnie umyj żurawinę. Odrzuć niedojrzałe lub nadgnite owoce. Jeżeli dysponujesz świeżą żurawiną, wrzuć ją do woreczka i umieść w zamrażalniku na około 6 godzin. Do garnka wsyp owoce i dodaj do nich cukier. Zamieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gdy żurawina zacznie puszczać sok, zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj całość maksymalnie 40 minut.
Kolejnym ważnym etapem przygotowywania dżemu jest jego pasteryzacja. Pozwoli ona na wydłużenie czasu przydatności konfitury do spożycia. Z myślą o tym procesie dobierz odpowiednio swoje słoiki. W ofercie sklepu Tadar znajdziesz różne typy słoików. Dwa podstawowe rodzaje to: słoje z metalową nakrętką i słoje z gumową uszczelką. Ten pierwszy model słoika może być stosowany do każdego typu pasteryzacji: na sucho w piekarniku i na mokro w garnku lub w zmywarce. Natomiast słoiki z silikonową uszczelką nie powinny być umieszczane w piekarniku, ze względu na ryzyko zepsucia plastikowego elementu.
Przed przełożeniem dżemu do słoików, zadbaj o to, by dokładnie je wyparzyć. Możesz zagotować je wraz z pokrywkami przez 10 minut w garnku lub nastawić zmywarkę i umyć w tym urządzeniu. Na koniec możesz przelać naczynia i przykrywki wrzątkiem z czajnika. Konfiturę nakładaj do suchych słojów.
Gdy masz już nałożone do tych naczyń przetwory z żurawiny, sprawdź jak zrobić ich pasteryzację. Wystarczy, że wnętrze garnka wyłożysz ściereczką. Następnie poukładasz na niej słoiki i wlejesz wodę tak, by nie zakrywała pokrywek. Gotuj całość przez około 20 minut. Potem ostrożnie, przy pomocy rękawic kuchennych, wyjmij słoiki z garnka i poukładaj do góry dnem na materiale.
Czytaj także: Co można zrobić z żurawiny? 5 pomysłów
Przetwory z żurawiny leśnej
Chcąc przygotować niezwykle smaczną konfiturę, możesz połączyć ją z innymi dodatkami owocowymi. Ciekawym zestawieniem jest np. konfitura z żurawiny i gruszki, ale też dżem z żurawiny i jabłek. Są to połączenia, w których widać echa jesieni. Takie przetwory bazują na typowo polskich składnikach, które można znaleźć w naszych sadach i ogrodach. Warto korzystać z tego bogactwa owoców.
Jeżeli chcesz nieco urozmaicić smak takiego przetworu i zastanawiasz się, jak zrobić dżem z żurawiny z innymi dodatkami, np. z jabłkiem, podpowiadamy. Po upływie ok. 40 minut możesz dorzucić obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Całość smaż jeszcze przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
W inny niż powyżej omówiony sposób powstaje konfitura z suszonej żurawiny na szybko. Najpierw musisz namoczyć owoce i zagotować je. Do gotującej się konfitury wlej sok z cytryny bądź limonki i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj mieszankę z mąki ziemniaczanej i wody. Gotuj jeszcze chwilę. Przetwory gotowe.
Czytaj także: Jak zrobić sos żurawinowy i do czego pasuje?
Konfitura z żurawiny bez cukru
Jeżeli nie chcesz przesadzać z ilością cukru, możesz zdecydować się na przygotowanie dżemu bez tego składnika. Takie przetwory powinny być znacznie zdrowsze. Co więcej, konfitura z żurawiny bez cukru wcale nie musi być kwaśna. Co zatem można zrobić, by wydobyć słodycz z jej owoców? Mamy na to patent! Postaw na janginizowanie owoców. Dzięki temu przygotujesz smaczne przetwory z żurawiny bez cukru.
Dodanie do owoców soli powoduje, że z owoców wyciągany jest naturalny sok. Janginizowanie sprawdza się najbardziej wśród owoców słodkich z natury, np. truskawek, ale warto spróbować tej metody również w przypadku dość kwaskowatej żurawiny.
Sposób przyrządzenia jest tu niezwykle prosty. Po oczyszczeniu owoców należy włożyć je do garnka z grubym dnem i podgrzewać z dodatkiem około ¼ łyżeczki soli na każdy kilogram. Duś przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Gotowanie trzeba zakończyć wówczas, gdy owoce całkowicie się rozpadną.
Jeżeli zależy Ci na bardziej żelowej konsystencji dżemu, możesz go podgotować ponownie po ostudzeniu. Czas ten powinien wynosić około 30 minut. Pamiętaj jednak, że im dłużej będziesz poddawać obróbce cieplnej konfiturę, tym straci ona więcej składników odżywczych.
Gdy nie przekonuje Cię ten sposób i żurawina nie jest na tyle słodka, jak oczekiwałeś, możesz wykorzystać do słodzenia np. erytrytol. Nie dostarcza on praktycznie żadnych kalorii. Innym zamiennikiem jest ksylitol. Jednak w 100 g tej substancji znajduje się aż 240 kcal.
Czytaj także: Co leczy żurawina? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Konfitura z żurawiny do herbaty – do czego?
Czy wiesz, że konfitura z żurawiny nadaje się nie tylko do mięs, ale także można ją serwować jako dodatek do innych dań czy napojów. Ogromną popularnością cieszy się np. w polskich górach serek owczy, oscypek, podawany z dodatkiem dżemu żurawinowego.
Jeżeli lubisz napoje owocowe, z pewnością do gustu przypadnie Ci także konfitura z żurawiny podana do herbaty. Taki dżem może stanowić też znakomity składnik ciast. Możesz zastosować go także jako nadzienie do naleśników.
Czytaj także: Sok z żurawiny — prosty przepis na zdrowy sok
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej