Co zrobi膰 z ciasta na pierogi? 4 pomys艂y

Czy mo偶na co艣 zrobi膰 z ciasta na pierogi?
Prawdopodobnie zastanawiasz si臋, co zrobi膰 z ciasta na pierogi, je艣li zosta艂o Ci go troch臋 za du偶o. By膰 mo偶e nie chcesz ju偶 lepi膰 pierog贸w, bo masz ich wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 lub po prostu ze skraw贸w zosta艂o Ci tyle ciasta, 偶e szkoda go wyrzuca膰. To 艣wietne nastawienie w stylu less waste, kt贸re pozwala na danie drugiego 偶ycia produktowi i stworzenie z niego czego艣 innego. Co zrobi膰 z reszt膮 ciasta na pierogi?
Zanim o tym opowiemy, warto przypomnie膰 sobie, z czego sk艂ada si臋 samo ciasto. Znajdziesz w nim m膮k臋 pszenn膮, gor膮c膮 wod臋 i odrobin臋 soli – to wszystko. Te sk艂adniki umo偶liwiaj膮 stworzenie idealnego ciasta, elastycznego i lekkiego, kt贸re wa艂ek p贸藕niej rozwa艂kowuje na cienkie placki, z kt贸rych wykrawa si臋 k贸艂ka do pierog贸w. Jak mo偶esz si臋 domy艣li膰, ciasto na pierogi – nawet pomimo r贸偶nych wersji tego dania – jest raczej wytrawne. Wszystko dzi臋ki dodatkowi soli, a tak偶e niewielkiej liczby sk艂adnik贸w.
Ma smak do艣膰 uniwersalny, mo偶na nadzia膰 je s艂odkim farszem, jednak samo ciasto jest m膮czne, delikatne i kojarzy si臋 raczej z daniami na s艂ono. To oczywi艣cie da si臋 odczarowa膰. Dzisiaj poka偶emy Ci przepis na ciastka z ciasta na pierogi. Ale nie tylko.
Czytaj tak偶e:
- Jak zrobi膰 ciasto na domowe pierogi i jaki farsz wybra膰?
- Pierogi z truskawkami – 艣wie偶ymi lub mro偶onymi
- Pierogi z serem – sprawdzony przepis
- Jak zrobi膰 pierogi z mi臋sem? Sprawdzone przepisy
Co mo偶na zrobi膰 z ciasta na pierogi?
Co mo偶na zrobi膰 z ciasta na pierogi? Ca艂e mn贸stwo rzeczy. My mamy dla Ciebie cztery pomys艂y, kt贸re z pewno艣ci膮 Ci si臋 spodobaj膮. Pami臋taj jednak, 偶e nie zawsze ciasto dobrze sprawdzi si臋 do tych da艅. Dlaczego? Odpowiedzi膮 jest stolnica i znajduj膮ca si臋 na niej m膮ka. Je艣li m膮ki jest za du偶o, dania z ciasta na pierogi mog膮 wyj艣膰 twarde, niezbyt apetyczne. To oczywi艣cie zale偶y od Twojego stylu pracy z pierogami. Je艣li nie posypujesz go nadmiernie m膮k膮, wszystko wyjdzie idealnie. Co z ciasta na pierogi? Zacznijmy od pizzy.
Czytaj tak偶e:
Pizza i inne placki z ciasta na pierogi
Pizza z ciasta na pierogi to pierwsza my艣l, kt贸ra przychodzi nam do g艂owy, gdy mamy za du偶o ciasta i chcemy je jako艣 spo偶ytkowa膰. Mo偶esz jednak przygotowa膰 tak偶e placki z ciasta na pierogi – mniejsze, bardziej przypominaj膮ce podp艂omyki. Sma偶y si臋 je na rozgrzanej patelni bez t艂uszczu. Idealnie smakuj膮 same lub z dodatkami.
Pizza b臋dzie jednak pieczona w piecu. Co mo偶esz do niej doda膰? Wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Pami臋taj, 偶e je艣li cienko rozwa艂kujesz ciasto, ono nie uro艣nie tak, jak to dro偶d偶owe i placek b臋dzie raczej niewielkich rozmiar贸w. Nadal jednak b臋dzie doskonale chrupi膮cy, jak maca z ciasta na pierogi.
Ciasto rozwa艂kuj tak, jak chcesz, dodaj sos pomidorowy, szpinak, szynk臋, start膮 mozzarell臋 b膮d藕 inne sk艂adniki, kt贸re zawsze k艂adziesz na pizzy. Nast臋pnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizz臋 przez 8 minut. Mo偶e by膰 mniej, je艣li ciasta nie by艂o zbyt du偶o, a pizze s膮 niewielkie. Najlepiej podawa膰 danie z oliw膮.
Kluski z ciasta na pierogi
Kluski z ciasta na pierogi to kolejny pomys艂, kt贸ry mo偶esz wykorzysta膰 w domu, gdy po lepieniu pierog贸w zosta艂o Ci zbyt du偶o ciasta. Takie kluseczki 艣wietnie smakuj膮 z cebul膮 i bia艂ym serem, jednak podanie to ju偶 kwestia indywidualna. Do zrobienia klusek potrzebujesz tylko gotowego ciasta, przyda Ci si臋 stolnica, a tak偶e garnek i cedzak. To wszystko.
Z ciasta uformuj kulk臋, kt贸r膮 nast臋pnie rozwa艂kujesz na dowoln膮 grubo艣膰. To, jak bardzo ciasto b臋dzie rozwa艂kowane, zale偶y od Ciebie i od tego, jakie kluski chcesz osi膮gn膮膰. Zawi艅 placek w rulon i pokr贸j w plasterki – dok艂adnie tak, jak makaron. Nast臋pnie kluski wrzu膰 do wrz膮cej osolonej wody, zamieszaj i wy艂awiaj dopiero po 4 minutach od wyp艂yni臋cia. Tak przygotowane kluski mo偶esz podawa膰 ze wszystkim, co znajduje si臋 w Twojej lod贸wce. To 艣wietny spos贸b na pozbycie si臋 resztek i niemarnowanie p贸艂produkt贸w.
Ciastka z ciasta na pierogi
A teraz przyszed艂 czas na ciastka z ciasta na pierogi. Zrobisz je szybko, a b臋d膮 naprawd臋 pi臋knie wygl膮da膰. Zacznij od rozwa艂kowania ciasta na cienki prostok膮t. Posmaruj je olejem kokosowym i posyp skrobi膮 kukurydzian膮 (dzi臋ki temu ciasto si臋 rozwarstwi podczas sma偶enia na g艂臋bokim oleju). Zawi艅 ciasto w rulon i pokr贸j na kawa艂ki – oko艂o 2 centymetr贸w. Ka偶dy z kawa艂k贸w delikatnie rozwa艂kuj, jednak uwa偶aj膮c na to, by warstwy si臋 nie sklei艂y.
Teraz we藕 garnek lub wok i rozgrzej olej do temperatury 170 stopni. Wrzu膰 do niego kilka kawa艂k贸w ciasta i trzymaj tam a偶 do momentu, w kt贸rym zauwa偶ysz, 偶e ciastka si臋 rozwarstwiaj膮. Wyci膮gnij ciasteczka i po艂贸偶 je na r臋czniku papierowym, by pozby膰 si臋 nadmiaru oleju. Posyp je cukrem pudrem i po艂贸偶 na talerzu przed go艣膰mi. Takie faworki z ciasta pierogowego b臋d膮 zachwycaj膮ce i z pewno艣ci膮 zrobi膮 wra偶enie.
Makaron z ciasta na pierogi
Jak si臋 z pewno艣ci膮 domy艣lasz, mo偶esz r贸wnie偶 zrobi膰 makaron z ciasta na pierogi. Przepis jest bardzo podobny do tego, o kt贸rym pisali艣my przy kluskach. Musisz jednak zwr贸ci膰 uwag臋 na to, czy ciasto nie jest zbyt mocno obtoczone w m膮ce. Je艣li tak, mog艂o przyj膮膰 jej sporo, a sam makaron b臋dzie twardy i nieapetyczny.
Ciasto rozwa艂kuj i zawi艅 w cieniutki rulon, a nast臋pnie pokr贸j na niewielkie kawa艂eczki. Im mniejsze, tym cie艅sze b臋d膮 nitki. Nast臋pnie rozsyp je na stolnicy. Mo偶e przyda膰 Ci si臋 r贸wnie偶 miska, w kt贸rej kilka razy podrzucisz makaron, by pi臋knie si臋 rozdzieli艂. Nast臋pnie makaron wrzu膰 do gotuj膮cej si臋 wody (osolonej) i gotuj trzy, cztery minuty od momentu wyp艂yni臋cia. Je艣li makaron jest cieniutki, mog膮 mu wystarczy膰 nawet dwie. Warto to sprawdza膰. Tak przygotowany makaron mo偶esz doda膰 do roso艂u b膮d藕 zajada膰 z ulubionym sosem lub pesto.
Nikt nie powiedzia艂, 偶e ciasto na pierogi, kt贸re zosta艂o po lepieniu, musi koniecznie trafi膰 do 艣mietnika. Mo偶na zrobi膰 z niego wiele pysznych da艅, kt贸re z ca艂膮 pewno艣ci膮 zasmakuj膮 Ci i rodzinie. Warto eksperymentowa膰, by osi膮ga膰 kolejne sukcesy w kuchni.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej