Co zrobić z ciasta na pierogi? 4 pomysły
Czy można coś zrobić z ciasta na pierogi?
Prawdopodobnie zastanawiasz się, co zrobić z ciasta na pierogi, jeśli zostało Ci go trochę za dużo. Być może nie chcesz już lepić pierogów, bo masz ich wystarczającą ilość lub po prostu ze skrawów zostało Ci tyle ciasta, że szkoda go wyrzucać. To świetne nastawienie w stylu less waste, które pozwala na danie drugiego życia produktowi i stworzenie z niego czegoś innego. Co zrobić z resztą ciasta na pierogi?
Zanim o tym opowiemy, warto przypomnieć sobie, z czego składa się samo ciasto. Znajdziesz w nim mąkę pszenną, gorącą wodę i odrobinę soli – to wszystko. Te składniki umożliwiają stworzenie idealnego ciasta, elastycznego i lekkiego, które wałek później rozwałkowuje na cienkie placki, z których wykrawa się kółka do pierogów. Jak możesz się domyślić, ciasto na pierogi – nawet pomimo różnych wersji tego dania – jest raczej wytrawne. Wszystko dzięki dodatkowi soli, a także niewielkiej liczby składników.
Ma smak dość uniwersalny, można nadziać je słodkim farszem, jednak samo ciasto jest mączne, delikatne i kojarzy się raczej z daniami na słono. To oczywiście da się odczarować. Dzisiaj pokażemy Ci przepis na ciastka z ciasta na pierogi. Ale nie tylko.
Czytaj także:
- Jak zrobić ciasto na domowe pierogi i jaki farsz wybrać?
- Pierogi z truskawkami – świeżymi lub mrożonymi
- Pierogi z serem – sprawdzony przepis
- Jak zrobić pierogi z mięsem? Sprawdzone przepisy
Co można zrobić z ciasta na pierogi?
Co można zrobić z ciasta na pierogi? Całe mnóstwo rzeczy. My mamy dla Ciebie cztery pomysły, które z pewnością Ci się spodobają. Pamiętaj jednak, że nie zawsze ciasto dobrze sprawdzi się do tych dań. Dlaczego? Odpowiedzią jest stolnica i znajdująca się na niej mąka. Jeśli mąki jest za dużo, dania z ciasta na pierogi mogą wyjść twarde, niezbyt apetyczne. To oczywiście zależy od Twojego stylu pracy z pierogami. Jeśli nie posypujesz go nadmiernie mąką, wszystko wyjdzie idealnie. Co z ciasta na pierogi? Zacznijmy od pizzy.
Czytaj także:
Pizza i inne placki z ciasta na pierogi
Pizza z ciasta na pierogi to pierwsza myśl, która przychodzi nam do głowy, gdy mamy za dużo ciasta i chcemy je jakoś spożytkować. Możesz jednak przygotować także placki z ciasta na pierogi – mniejsze, bardziej przypominające podpłomyki. Smaży się je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Idealnie smakują same lub z dodatkami.
Pizza będzie jednak pieczona w piecu. Co możesz do niej dodać? Wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Pamiętaj, że jeśli cienko rozwałkujesz ciasto, ono nie urośnie tak, jak to drożdżowe i placek będzie raczej niewielkich rozmiarów. Nadal jednak będzie doskonale chrupiący, jak maca z ciasta na pierogi.
Ciasto rozwałkuj tak, jak chcesz, dodaj sos pomidorowy, szpinak, szynkę, startą mozzarellę bądź inne składniki, które zawsze kładziesz na pizzy. Następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizzę przez 8 minut. Może być mniej, jeśli ciasta nie było zbyt dużo, a pizze są niewielkie. Najlepiej podawać danie z oliwą.
Kluski z ciasta na pierogi
Kluski z ciasta na pierogi to kolejny pomysł, który możesz wykorzystać w domu, gdy po lepieniu pierogów zostało Ci zbyt dużo ciasta. Takie kluseczki świetnie smakują z cebulą i białym serem, jednak podanie to już kwestia indywidualna. Do zrobienia klusek potrzebujesz tylko gotowego ciasta, przyda Ci się stolnica, a także garnek i cedzak. To wszystko.
Z ciasta uformuj kulkę, którą następnie rozwałkujesz na dowolną grubość. To, jak bardzo ciasto będzie rozwałkowane, zależy od Ciebie i od tego, jakie kluski chcesz osiągnąć. Zawiń placek w rulon i pokrój w plasterki – dokładnie tak, jak makaron. Następnie kluski wrzuć do wrzącej osolonej wody, zamieszaj i wyławiaj dopiero po 4 minutach od wypłynięcia. Tak przygotowane kluski możesz podawać ze wszystkim, co znajduje się w Twojej lodówce. To świetny sposób na pozbycie się resztek i niemarnowanie półproduktów.
Ciastka z ciasta na pierogi
A teraz przyszedł czas na ciastka z ciasta na pierogi. Zrobisz je szybko, a będą naprawdę pięknie wyglądać. Zacznij od rozwałkowania ciasta na cienki prostokąt. Posmaruj je olejem kokosowym i posyp skrobią kukurydzianą (dzięki temu ciasto się rozwarstwi podczas smażenia na głębokim oleju). Zawiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki – około 2 centymetrów. Każdy z kawałków delikatnie rozwałkuj, jednak uważając na to, by warstwy się nie skleiły.
Teraz weź garnek lub wok i rozgrzej olej do temperatury 170 stopni. Wrzuć do niego kilka kawałków ciasta i trzymaj tam aż do momentu, w którym zauważysz, że ciastka się rozwarstwiają. Wyciągnij ciasteczka i połóż je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Posyp je cukrem pudrem i połóż na talerzu przed gośćmi. Takie faworki z ciasta pierogowego będą zachwycające i z pewnością zrobią wrażenie.
Makaron z ciasta na pierogi
Jak się z pewnością domyślasz, możesz również zrobić makaron z ciasta na pierogi. Przepis jest bardzo podobny do tego, o którym pisaliśmy przy kluskach. Musisz jednak zwrócić uwagę na to, czy ciasto nie jest zbyt mocno obtoczone w mące. Jeśli tak, mogło przyjąć jej sporo, a sam makaron będzie twardy i nieapetyczny.
Ciasto rozwałkuj i zawiń w cieniutki rulon, a następnie pokrój na niewielkie kawałeczki. Im mniejsze, tym cieńsze będą nitki. Następnie rozsyp je na stolnicy. Może przydać Ci się również miska, w której kilka razy podrzucisz makaron, by pięknie się rozdzielił. Następnie makaron wrzuć do gotującej się wody (osolonej) i gotuj trzy, cztery minuty od momentu wypłynięcia. Jeśli makaron jest cieniutki, mogą mu wystarczyć nawet dwie. Warto to sprawdzać. Tak przygotowany makaron możesz dodać do rosołu bądź zajadać z ulubionym sosem lub pesto.
Nikt nie powiedział, że ciasto na pierogi, które zostało po lepieniu, musi koniecznie trafić do śmietnika. Można zrobić z niego wiele pysznych dań, które z całą pewnością zasmakują Ci i rodzinie. Warto eksperymentować, by osiągać kolejne sukcesy w kuchni.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej