Jak zrobi膰 ciasto na domowe pierogi i jaki farsz wybra膰?

Porady 8.05.2020

Sk艂adniki na ciasto na pierogi (proporcje na 20 pierog贸w)

- 150 g m膮ki pszennej
- 60 ml wrz膮tku
- jedno ma艂e jajko
- 艂y偶ka mas艂a (ok. 10 g)
- szczypta soli

  1. R贸wnocze艣nie po艂膮cz m膮k臋 z sol膮 i wykorzystaj wrz膮tek do roztopienia przygotowanego mas艂a.

    2. Z pomoc膮 艂y偶ki po艂膮cz m膮k臋 z wod膮 i mas艂em, dodaj膮c stopniowo p艂ynne sk艂adniki do miskiz sypkimi. W po艂owie mieszania wbij r贸wnie偶 jajko.

    3. Z otrzymanej masy zagnie膰 dok艂adnie ciasto, pozbywaj膮c si臋 wszystkich grudek i robi膮c to do momentu, a偶 ciasto stanie si臋 elastyczne, nie lepi膮c si臋 jednocze艣nie do d艂oni (ok. 8 minut na stolnicy).

    4. Zawi艅 ciasto w foli臋 spo偶ywcz膮 i pozostaw tak na minimum dwa kwadranse.

    5. Aby 艂atwiej by艂o ci lepi膰 pierogi, podziel przygotowane ciasto na dwie cz臋艣ci (je艣li zwi臋kszysz proporcje, to ka偶de kolejne 10 pierog贸w r贸wna si臋 dodatkowej porcji przy podziale).

    6. Rozwa艂kuj ciasto na grubo艣膰 maksymalnie 3 mm. Do wycinania u偶yj oczywi艣cie specjalnego wykrawaczado pierog贸w lub g贸rnej kraw臋dzi szklanki.

Jaka m膮ka na pierogi?

Nie mo偶na udzieli膰 jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jaka m膮ka na pierogi jest najlepsza. Rzeczywi艣cie wyb贸r odpowiedniego typu m膮ki ma wp艂yw na konsystencj臋 oraz smak ciasta, natomiast okre艣lenie „najlepszej m膮ki” zale偶y od gustu. Niekt贸rzy przepadaj膮 za ciastem, kt贸re jest elastyczne i gotuj膮 pierogi jak makaron (czyli al dente), a inni przepadaj膮 za rozp艂ywaj膮cym si臋 w ustach ciastem, kt贸re rozpada si臋 pod naciskiem widelca. Jaki typ m膮ki na pierogi pozwoli nam uzyska膰 ciasto zgodne z naszymi upodobaniami? Ju偶 spieszymy z odpowiedzi膮!

Najcz臋艣ciej wybieran膮 m膮k膮 na pierogi jest m膮ka pszenna typ 500 lub 450. Okre艣lenie typu m膮ki opiera si臋 na ilo艣ci substancji mineralnych (tak zwanych popio艂贸w) zawartych w sproszkowanym zbo偶u. Im mocniej m膮ka nasycona jest minera艂ami, tym wy偶szy znajdziesz numerek na opakowaniu. Zmianie ulega r贸wnie偶 kolor m膮ki – wraz ze zmian膮 typu na wy偶szy, jej barwa ciemnieje.

Profesjonalni kucharze z pewno艣ci膮 najcz臋艣ciej u偶ywaj膮 m膮ki pszennej typ 450, z uwagi na niskie nasycenie minera艂ami jest ona drobno mielona. Z sypkiej m膮ki naj艂atwiej jest osi膮gn膮膰 elastyczne, 艂atwe do wyrobienia ciasto, kt贸re po ugotowaniu nie b臋dzie si臋 rozpada膰, a farsz nie wyp艂ynie ze 艣rodka pieroga. Na rynku dost臋pna jest r贸wnie偶 m膮ka typ 00, kt贸rej przewa偶nie u偶ywa si臋 do przygotowywania makaron贸w i ciasta na pizz臋 – z niej r贸wnie偶 mo偶na zrobi膰 ciasto na pierogi. Takie ciasto b臋dzie bardziej zwarte i kruche, dlatego lepiej sprawdzi si臋 do pierog贸w z pieca, ani偶eli z wody.

Je艣li nie przepadasz za m膮k膮 pszenn膮, a chcia艂by艣 przyrz膮dzi膰 pyszne pierogi, powiniene艣 zwr贸ci膰 uwag臋 na m膮k臋 pe艂noziarnist膮, np. 偶ytni膮 czy owsian膮. Do przygotowania ciasta z pe艂noziarnistej m膮ki b臋dziesz musia艂 zu偶y膰 nieco wi臋cej wody, inaczej b臋dzie ono si臋 kruszy膰 i straci swoj膮 elastyczno艣膰.

Osoby choruj膮ce na celiaki臋 lub zmagaj膮ce si臋 z nietolerancj膮 glutenu r贸wnie偶 mog膮 przygotowa膰 pyszne pierogi. Na sklepowe p贸艂ki cz臋sto trafiaj膮 bezglutenowe m膮ki, np. gryczana, ry偶owa, ziemniaczana i kukurydziana. W wi臋kszych marketach s膮 r贸wnie偶 dost臋pne specjalne mieszanki zawieraj膮ce kilka r贸偶nych typ贸w m膮ki bezglutenowej, dzi臋ki kt贸rym ciasto na pierogi wychodzi pierwszorz臋dnie.

Temperatura wody do pierog贸w

Jaka temperatura wody jest najbardziej odpowiednia do przygotowywania pierog贸w? Je艣li jeste艣 dopiero na etapie zagniatania ciasta na pierogi, warto u偶y膰 do tego celu ciep艂ej (ale nie gor膮cej) wody. Podgrzana do temperatury 60-70 stopni C woda pozwoli Ci dobrze po艂膮czy膰 ze sob膮 wszystkie sk艂adniki, a samo ciasto b臋dzie dzi臋ki temu bardziej elastyczne. Pami臋taj r贸wnie偶 o tym, 偶e wy艂o偶one na stolnic臋 ciasto nale偶y podsypywa膰 m膮k膮, by nadawa艂o si臋 do lepienia. Ten proces mo偶esz nieco przyspieszy膰, u偶ywaj膮c wykrawacza do pierog贸w – wystarczy wsadzi膰 rozwa艂kowane wa艂kiem ciasto do 艣rodka, doda膰 troch臋 farszu i zamkn膮膰. Pier贸g jest gotowy do wrzucenia do garnka!

Jaka woda jest najlepsza do gotowania pierog贸w? 呕eby uzyska膰 elastyczne ciasto z mi臋kkim nadzieniem, wrzucaj pierogi do gotuj膮cej si臋 wody. Zbyt niska temperatura w garnku mo偶e sprawi膰, 偶e ciasto b臋dzie surowe. Do wybierania gotuj膮cych si臋 pierog贸w u偶ywaj specjalnej 艂y偶ki cedzakowej lub szum贸wki.

Jak wa艂kowa膰 ciasto na pierogi?

Zagniecione w misce lub na stolnicy ciasto nale偶y cienko rozwa艂kowa膰. Przy tej czynno艣ci polecamy posi艂kowa膰 si臋 dobrej jako艣ci wa艂kiem wykonanym z silikonu (np. wa艂kiem Tadar Silico). Silikon zapobiega przyklejaniu si臋 ciasta do powierzchni wa艂ka, dzi臋ki czemu nie zu偶ywa si臋 du偶ej ilo艣ci m膮ki do podsypywania.

Ciasto na pierogi nale偶y wa艂kowa膰, rozpoczynaj膮c od 艣rodka, a偶 do brzeg贸w, podsypuj膮c je delikatnie m膮k膮. Tu bardzo istotny jest umiar – zbyt du偶a ilo艣膰 m膮ki sprawi, 偶e ciasto stwardnieje. Z drugiej strony, gdy doda si臋 zbyt ma艂o m膮ki, ciasto b臋dzie si臋 klei艂o do wa艂ka i rozpada艂o w trakcie lepienia oraz gotowania.



Jaki farsz? Zwie艅czenie smaku ciasta na pierogi

W pierogach liczy si臋 wn臋trze. To dlatego ciasto nie powinno by膰 zbyt grubo rozwa艂kowane. Gdyby tak by艂o, twoje starania mog艂yby zosta膰 zaburzone przez nijako艣膰, a przyjemno艣膰 z jedzenia uleg艂aby sp艂yceniu. Teraz jednak znasz ju偶 proporcje sk艂adnik贸w na ciasto, wi臋c spokojnie mo偶esz przej艣膰 do wyboru farszu. Mo偶esz poda膰 swoim go艣ciom klasyczne pierogi ruskie, z kapust膮 i grzybami, mi臋sem, serem, szpinakiem, jagodami, truskawkami, albo z pieczarkami.
 

Sprawd藕 nasze przepisy:


Do dzie艂a, czyli jak lepi膰 i przygotowa膰 pierogi!

Zacznij od rozci膮gni臋cia w d艂oniach ka偶dego z wyci臋tych k贸艂ek. W nast臋pnym kroku z pomoc膮 艂y偶eczki na艂贸偶 jedn膮 czubat膮 porcj臋 na 艣rodek ciasta. Je艣li masz pewno艣膰, 偶e porcja nie jest zbyt du偶a, z艂贸偶 ciasto na p贸艂, zamykaj膮c w nim farsz i zlep ze sob膮 zaokr膮glony brzeg – z pomoc膮 palc贸w, widelca lub specjalnych akcesori贸w do lepienia pierog贸w. Surowe, zamkni臋te pierogi odk艂adaj na bok, dop贸ki nie wykorzystasz ca艂ego ciasta lub nadzienia. Na koniec skorzystaj z du偶ego garnka, aby je ugotowa膰. Jak? W艂贸偶 do wrz膮tku 15-20 艣wie偶o zrobionych pierog贸w i poczekaj do momentu, gdy woda zacznie ponownie si臋 gotowa膰. Od tego momentu wystarcz膮 tylko 2 minuty w garnku. Potem wystarczy ju偶 tylko wyj膮膰 je na talerz z pomoc膮 du偶ej szum贸wki. Spr贸buj te偶 pierog贸w zapiekanych w sosie lub podsma偶onych na patelni!

Czytaj tak偶e:

Co zrobi膰 z ciasta na pierogi? 4 pomys艂y

Wykrawacz do pierog贸w – co to i jak go u偶ywa膰?