Co zrobi膰, 偶eby patelnia nie przywiera艂a?

Porady 22.11.2021

Przywieraj膮ca patelnia – koszmar kucharza

Patelnia przywiera z jednego, konkretnego powodu. Gdy jej powierzchnia nie jest odizolowana od znajduj膮cych si臋 na niej produkt贸w spo偶ywczych. Dochodzi zatem do adhezji, a zatem szczepienia. Tak dzieje si臋 w przypadku, gdy rondle czy patelnie s膮 wykonane z tradycyjnych materia艂贸w, na przyk艂ad ze stali. Patelnia ze stali nierdzewnej przywiera w艂a艣nie dlatego, i偶 nie posiada 偶adnej naturalnej warstwy ochronnej. Przywieraj膮ca patelnia to jednak melodia przesz艂o艣ci – przynajmniej w teorii. Patelnie sprzedawane obecnie w sklepach s膮 bowiem powlekane pow艂okami o charakterze antyadhezyjnym, kt贸re nie pozwalaj膮 przywiera膰 do nich 偶adnym substancjom. Zestawy patelni z takimi w艂a艣ciwo艣ciami s膮 coraz ta艅sze i to jeden z najlepszych sposob贸w na to, by unikn膮膰 przywierania podczas gotowania.

Czytaj tak偶e:

Co zrobi膰, 偶eby patelnia nie przywiera艂a?

Kiedy patelnia przywiera, co zrobi膰, by uratowa膰 nasze jedzenie? Najprostszym sposobem na zniwelowanie przywierania jest oczywi艣cie dodanie t艂uszczu. To on stanowi izolacj臋 pomi臋dzy patelni膮 a produktem spo偶ywczym, dzi臋ki kt贸remu nie dochodzi do scalenia obu powierzchni. Jednak olej nale偶y wlewa膰 przed sma偶eniem, nie w trakcie. Gdy dolewamy olej, zanim zd膮偶y si臋 on nagrza膰, jedzenie znajduj膮ce si臋 na patelni mo偶e ju偶 wypi膰 spor膮 jego cz臋艣膰. Przez to jest du偶o bardziej niezdrowe i kaloryczne. Co zrobi膰, 偶eby patelnia nie przywiera艂a, je艣li nie chcesz u偶ywa膰 t艂uszczu? Warto si臋gn膮膰 w贸wczas po papier do sma偶enia, kt贸ry mo偶na roz艂o偶y膰 na patelni. To on chroni produkty spo偶ywcze przed przyklejaniem si臋 do powierzchni patelni. Oczywi艣cie zamiast papieru mo偶esz wykorzysta膰 do sma偶enia patelnie bezt艂uszczowe, kt贸re posiadaj膮 nieprzywieraj膮c膮 pow艂ok臋 umo偶liwiaj膮c膮 sma偶enie bez dodatku t艂uszczu.

Co zrobi膰, 偶eby placki ziemniaczane nie przywiera艂y do patelni?

Placki ziemniaczane to jedne z najcz臋艣ciej przywieraj膮cych potraw – wszystko ze wzgl臋du na ich konsystencj臋, kt贸ra ma tendencj臋 do rozpadania si臋. Co zrobi膰, 偶eby placki ziemniaczane nie przywiera艂y do patelni? Najlepszym sposobem jest oczywi艣cie wykorzystanie t艂uszczu do sma偶enia. I to niema艂ej jego ilo艣ci. Placki sma偶y si臋 na t艂uszczu, kt贸rego warstwa jest dwukrotnie grubsza od grubo艣ci samego placka. Dzi臋ki temu ziemniak sma偶y si臋 szybko i nie dotyka bezpo艣rednio powierzchni patelni. To jednak nie wystarczy. Je艣li sma偶ysz kilka porcji plack贸w, z czasem ich niewielkie kawa艂ki zaczn膮 zostawa膰 na patelni, a to spowoduje dalsze przywieranie wi臋kszych cz臋艣ci potrawy. Dlatego zaopatrz si臋 w dobre akcesoria, np. cienk膮 艂opatk臋 z drewna b膮d藕 silikonu, kt贸r膮 mo偶esz podwa偶y膰 placek.

Co zrobi膰, 偶eby nale艣niki nie przywiera艂y do patelni?

Nasze babcie zna艂y doskona艂y spos贸b na przywieraj膮ce nale艣niki. Co zrobi膰, 偶eby nale艣niki nie przywiera艂y do patelni? Pono膰 wystarczy rozgrzan膮 patelni臋 posypa膰 sol膮, a gdy kryszta艂ki lekko 艣ciemniej膮, nale偶y pozby膰 si臋 ich za pomoc膮 r臋cznika kuchennego i posmarowa膰 powierzchni臋 patelni sk贸rk膮 s艂oniny. Je艣li nie chcemy si臋ga膰 po babcine sposoby, po prostu we藕my do r臋ki dobrej jako艣ci patelni臋, na kt贸rej sma偶ymy dopiero wtedy, gdy jest mocno nagrzana. Nale艣niki przywieraj膮 wtedy, gdy powierzchnia naczynia jest zbyt zimna. Zdejmuj膮c ciasto, nierzadko nie czy艣cimy patelni, a to powoduje przyklejanie si臋 kolejnych partii. Pami臋taj te偶, 偶e nie potrzebujesz do sma偶enia du偶ej ilo艣ci oleju. Wystarczy rozsmarowa膰 odrobin臋.

Co zrobi膰, 偶eby jajka nie przywiera艂y do patelni?

Co zrobi膰, 偶eby jajka nie przywiera艂y do patelni? To proste – wystarczy najpierw posypa膰 pow艂ok臋 odrobin膮 m膮ki. To kolejny spos贸b naszych bab膰, kt贸ry 艣wietnie sprawdza si臋 w kuchni. Pami臋taj tak偶e, 偶e t艂uszcz, kt贸rego u偶ywasz do sma偶enia, musi by膰 r贸wno rozprowadzony i rozgrzany.

Mo偶esz zapomnie膰 o problemach z przywieraj膮c膮 patelni膮. O ile oczywi艣cie b臋dziesz pami臋ta膰 o tych kilku kulinarnych trikach.