Co zrobi膰, 偶eby patelnia nie przywiera艂a?

Przywieraj膮ca patelnia – koszmar kucharza
Patelnia przywiera z jednego, konkretnego powodu. Gdy jej powierzchnia nie jest odizolowana od znajduj膮cych si臋 na niej produkt贸w spo偶ywczych. Dochodzi zatem do adhezji, a zatem szczepienia. Tak dzieje si臋 w przypadku, gdy rondle czy patelnie s膮 wykonane z tradycyjnych materia艂贸w, na przyk艂ad ze stali. Patelnia ze stali nierdzewnej przywiera w艂a艣nie dlatego, i偶 nie posiada 偶adnej naturalnej warstwy ochronnej. Przywieraj膮ca patelnia to jednak melodia przesz艂o艣ci – przynajmniej w teorii. Patelnie sprzedawane obecnie w sklepach s膮 bowiem powlekane pow艂okami o charakterze antyadhezyjnym, kt贸re nie pozwalaj膮 przywiera膰 do nich 偶adnym substancjom. Zestawy patelni z takimi w艂a艣ciwo艣ciami s膮 coraz ta艅sze i to jeden z najlepszych sposob贸w na to, by unikn膮膰 przywierania podczas gotowania.
Czytaj tak偶e:
- Pierwsze u偶ycie patelni - poradnik
- Patelnia stalowa - jak jej u偶ywa膰
- Jak wybra膰 dobr膮 patelni臋?
- Jaka patelnia nieprzywieraj膮ca?
Co zrobi膰, 偶eby patelnia nie przywiera艂a?
Kiedy patelnia przywiera, co zrobi膰, by uratowa膰 nasze jedzenie? Najprostszym sposobem na zniwelowanie przywierania jest oczywi艣cie dodanie t艂uszczu. To on stanowi izolacj臋 pomi臋dzy patelni膮 a produktem spo偶ywczym, dzi臋ki kt贸remu nie dochodzi do scalenia obu powierzchni. Jednak olej nale偶y wlewa膰 przed sma偶eniem, nie w trakcie. Gdy dolewamy olej, zanim zd膮偶y si臋 on nagrza膰, jedzenie znajduj膮ce si臋 na patelni mo偶e ju偶 wypi膰 spor膮 jego cz臋艣膰. Przez to jest du偶o bardziej niezdrowe i kaloryczne. Co zrobi膰, 偶eby patelnia nie przywiera艂a, je艣li nie chcesz u偶ywa膰 t艂uszczu? Warto si臋gn膮膰 w贸wczas po papier do sma偶enia, kt贸ry mo偶na roz艂o偶y膰 na patelni. To on chroni produkty spo偶ywcze przed przyklejaniem si臋 do powierzchni patelni. Oczywi艣cie zamiast papieru mo偶esz wykorzysta膰 do sma偶enia patelnie bezt艂uszczowe, kt贸re posiadaj膮 nieprzywieraj膮c膮 pow艂ok臋 umo偶liwiaj膮c膮 sma偶enie bez dodatku t艂uszczu.
Co zrobi膰, 偶eby placki ziemniaczane nie przywiera艂y do patelni?
Placki ziemniaczane to jedne z najcz臋艣ciej przywieraj膮cych potraw – wszystko ze wzgl臋du na ich konsystencj臋, kt贸ra ma tendencj臋 do rozpadania si臋. Co zrobi膰, 偶eby placki ziemniaczane nie przywiera艂y do patelni? Najlepszym sposobem jest oczywi艣cie wykorzystanie t艂uszczu do sma偶enia. I to niema艂ej jego ilo艣ci. Placki sma偶y si臋 na t艂uszczu, kt贸rego warstwa jest dwukrotnie grubsza od grubo艣ci samego placka. Dzi臋ki temu ziemniak sma偶y si臋 szybko i nie dotyka bezpo艣rednio powierzchni patelni. To jednak nie wystarczy. Je艣li sma偶ysz kilka porcji plack贸w, z czasem ich niewielkie kawa艂ki zaczn膮 zostawa膰 na patelni, a to spowoduje dalsze przywieranie wi臋kszych cz臋艣ci potrawy. Dlatego zaopatrz si臋 w dobre akcesoria, np. cienk膮 艂opatk臋 z drewna b膮d藕 silikonu, kt贸r膮 mo偶esz podwa偶y膰 placek.
Co zrobi膰, 偶eby nale艣niki nie przywiera艂y do patelni?
Nasze babcie zna艂y doskona艂y spos贸b na przywieraj膮ce nale艣niki. Co zrobi膰, 偶eby nale艣niki nie przywiera艂y do patelni? Pono膰 wystarczy rozgrzan膮 patelni臋 posypa膰 sol膮, a gdy kryszta艂ki lekko 艣ciemniej膮, nale偶y pozby膰 si臋 ich za pomoc膮 r臋cznika kuchennego i posmarowa膰 powierzchni臋 patelni sk贸rk膮 s艂oniny. Je艣li nie chcemy si臋ga膰 po babcine sposoby, po prostu we藕my do r臋ki dobrej jako艣ci patelni臋, na kt贸rej sma偶ymy dopiero wtedy, gdy jest mocno nagrzana. Nale艣niki przywieraj膮 wtedy, gdy powierzchnia naczynia jest zbyt zimna. Zdejmuj膮c ciasto, nierzadko nie czy艣cimy patelni, a to powoduje przyklejanie si臋 kolejnych partii. Pami臋taj te偶, 偶e nie potrzebujesz do sma偶enia du偶ej ilo艣ci oleju. Wystarczy rozsmarowa膰 odrobin臋.
Co zrobi膰, 偶eby jajka nie przywiera艂y do patelni?
Co zrobi膰, 偶eby jajka nie przywiera艂y do patelni? To proste – wystarczy najpierw posypa膰 pow艂ok臋 odrobin膮 m膮ki. To kolejny spos贸b naszych bab膰, kt贸ry 艣wietnie sprawdza si臋 w kuchni. Pami臋taj tak偶e, 偶e t艂uszcz, kt贸rego u偶ywasz do sma偶enia, musi by膰 r贸wno rozprowadzony i rozgrzany.
Mo偶esz zapomnie膰 o problemach z przywieraj膮c膮 patelni膮. O ile oczywi艣cie b臋dziesz pami臋ta膰 o tych kilku kulinarnych trikach.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej