Coś słodkiego na szybko – przepisy na przekąski w 5 minut
Jak zrobić coś słodkiego na szybko? Zadbaj o akcesoria!
Coś słodkiego na szybko? Na pewno ta myśl dopadła Cię nieraz w różnych okolicznościach. Czasem trzeba zrobić coś słodkiego na szybko z niczego, bo po prostu przyszła nam ochota, a kiedy indziej trzeba się spieszyć i zrobić coś słodkiego w 5 minut, gdyż zaraz goście wpadną z wizytą. Jeśli czasem brakuje Ci czasu na przygotowywanie skomplikowanych wypieków, to doskonale trafiłeś – w tym artykule podajemy kilka przepisów na coś słodkiego w 5 minut!
Zanim przejdziemy do naszych błyskawicznych receptur na to, jak zrobić coś słodkiego na szybko, sprawdź zawartość swoich szafek i wyciągnij z nich kubek, łyżeczkę (lub łyżkę), miskę oraz blender. Przydadzą się też jakieś ciekawe naczynia do podania, np. pucharki do deserów lub ozdobne miseczki czy talerzyki, ale tak naprawdę możesz podać je, w czym zechcesz. Jeśli masz już w na wierzchu cały sprzęt, przejdź do dalszej części artykułu – 5-minutowe pomysły same się nie zrobią!
Czytaj także:
- Owoce pod kruszonką. Idealny deser w kilka minut
- Deser z chia – łatwy, przepyszny, domowy
- Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!
Szybkie słodkie przekąski – przepisy, które uratują cię w krytycznej chwili
Szybkie słodkie przekąski w 5 minut – czy da się przygotować coś smacznego w tym czasie? Ależ oczywiście, że się da! Przygotowaliśmy dla Ciebie dwa przepisy na szybkie słodkie przekąski, które przygotujesz w kilka-kilkunaście minut. Do ich przyrządzenia nie potrzeba specjalnych umiejętności cukierniczych czy kulinarnych, wystarczy odrobina chęci.
1. Bananowe roladki nadziane nutellą – 15 minut
Poznaj pierwszy przepis na słodką, szybką przekąskę, czyli bananowe roladki nadziane nutellą, które zrobisz w 15 minut (razem z pieczeniem).
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 2 duże banany,
- słoik nutelli.
Akcesoria:
- blacha do pieczenia,
- łyżka,
- nóż,
- papier do pieczenia.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, a w międzyczasie rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Połóż na nim ciasto, a następnie wysmaruj je nutellą i rozłóż na nim banany. Zwiń ciasto w roladę, a potem pokrój na mniejsze kawałki i wsadź do pieca na 10-15 minut. Serwuj z dodatkiem śmietany albo solo, koniecznie ciepłe!
Czytaj także:
- Cafe affogato – prosty i szybki deser z pomocą kawiarki
- Ulubiony deser każdego dziecka. Jak zrobić kogel-mogel?
2. Bananowe placuszki – 5 minut
15 minut to za długo? To nie problem – mamy dla Ciebie przepis na bananowe placuszki, które przygotujesz w 5 minut. Podajemy przepis.
Składniki:
- 2 banany (mogą być już brązowe),
- 2 jaja,
- pół szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- olej kokosowy do smażenia.
Akcesoria:
- patelnia,
- miseczka,
- widelec.
Przygotowanie:
Banany obierz i rozgnieć w miseczce, a następnie dodaj do nich jajka i wymieszaj. Potem wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Po kilku chwilach możesz przejść do smażenia placuszków. Każdy powinien smażyć się mniej więcej 3 minuty. Podawaj z dodatkiem ulubionego dżemu, śmietany lub świeżych owoców. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów, przejdź do dalszej części tekstu.
3. Jagodowy jogurt z prażonymi migdałami – 5 minut
Bananowe ekspresowe przekąski to nie do końca Twoje smaki? Mamy dla Ciebie kolejny przepis na coś słodkiego na szybko, który przy okazji jest niesamowicie zdrowy. Poznaj naszą sekretną recepturę na coś słodkiego na szybko bez pieczenia – przedstawiamy jagodowy jogurt z prażonymi migdałami:
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki świeżych jagód,
- 40 g płatków migdałów,
- 1 łyżeczka miodu.
Akcesoria:
- patelnia,
- łyżka,
- miseczka.
Przygotowanie:
Na gorącej patelni upraż płatki migdałów, co jakiś czas mieszając. Do miseczki wlej jogurt, dodaj jagody oraz miód i wymieszaj. Na sam koniec wsyp ściągnięte z patelni prażone migdały. I gotowe! Gwarantujemy, że nie trwa to nawet 4 minut.
4. Lody z owocami i wiórkami kokosowymi – 10 minut
Listę na najlepsze ekspresowe desery zamykamy iście letnimi smakami, czyli lodami z owocami i wiórkami kokosowymi. Ten przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz wybrać do niego dowolny smak lodów i każdy rodzaj owoców, a za każdym razem będzie pysznie.
Składniki:
- pudełko lodów waniliowych,
- garść truskawek,
- 2 kiwi,
- wiórki kokosowe.
Akcesoria:
- pucharki do lodów,
- łyżka,
- nóż.
Przygotowanie:
Owoce umyj, a następnie pokrój (kiwi musisz również obrać ze skórki). Do pucharków przełóż dwie łyżki lodów, a następnie dodaj owoce i posyp wiórkami kokosowymi. Wiórki z powodzeniem możesz zastąpić czekoladą lub granolą, a całość polać sosem toffi. Dodaj do deseru to, co lubisz lub akurat masz pod ręką i jedz ze smakiem. Ochota na słodkie zaspokoisz na kilka dni!
Dzięki naszym przepisom nie musisz już obawiać się niespodziewanej wizyty. Znajdziesz też rozwiązanie, gdy najdzie Cię ochota na słodkie po zamknięciu sklepów. Próbuj i wybierz przepis idealny, który zawsze będziesz robić w tego typu sytuacjach!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej