Owoce pod kruszonką. Idealny deser w kilka minut

Owoce zapiekane pod kruszonką, inaczej crumble, to pomysł na szybki i pyszny deser. Ten łakoć można serwować zarówno w wersji na ciepło z lodami, jak i na zimno z Twoimi ulubionymi dodatkami. W jaki sposób przygotować crumble i jak sprawić, by kruszonka była idealnie chrupiąca? Poznaj nasz sposób na ten deser!
Owoce pod kruszonką — przepis
Owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką to niesamowicie szybki deser, który można przygotować z każdego rodzaju owoców — mango, brzoskwiń, gruszek, jeżyn, truskawek, malin czy jabłek. Ten deser, w którym pod maślaną kruszonką owoce kryją w sobie doskonałą harmonię smaków, serwuje się zarówno w barach, jak i eleganckich restauracjach. W jaki sposób przygotować idealne ciasto na owoce pod kruszonką?
Podajemy przepis na bajecznie szybkie ciasto kruche, bez którego nasz przepis na owoce pod kruszonką będzie niemożliwy do zrealizowania.
Składniki:
- 150 g cukru drobnego
- 100 g masła
- 6 g cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- Miska
- Rondelek
- Miarka kuchenna do precyzyjnego odmierzenia składników
Przygotowanie:
Dokładnie odmierz wszystkie składniki, a następnie przejdź do rozpuszczania masła w rondelku. Odstaw je na bok do wystygnięcia. Mąkę wsyp do miski i zmieszaj ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Gdy masło przestygnie, wlej je powoli do miski z mąką. Ciasto wymieszaj i schowaj do lodówki.
Kruszonka gotowa? Pora na przygotowanie owoców — u nas będą to jabłka i gruszki, ale Ty możesz dodać także inne owoce. Jeśli chcesz, aby deser z przepisu się udał, pamiętaj o tym, żeby owoce, które znajdą się pod kruszonką, były odpowiednio słodkie. Mając przygotowane gruszki i jabłka, możesz przejść do przyrządzania owocowego crumble z naszego przepisu:
- 2 duże jabłka
- 2 gruszki
- 40 g masła
- 60 g cukru
- Szczypta cynamonu
- Blacha lub forma do pieczenia (jeśli chcesz, możesz przygotować mniejsze wersje w kokilkach lub formach do babeczek)
- Nóż
- Deska
- Patelnia
Przygotowanie:
Owoce umyj i pokrój na cząstki. Masło rozgrzej na patelni wraz z cukrem, a następnie dodaj do niego owoce. Podsmażaj przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj cynamon. Blachę wysmaruj masłem i przełóż na nią owoce, a następnie posyp wyciągniętą z lodówki maślaną kruszonką. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut. Czas pieczenia zakończ w momencie, w którym powierzchnia będzie wystarczająco rumiana. Wyciągnij deser z piekarnika i serwuj, gdy jest jeszcze ciepły.
Jakich owoców można użyć do owoców pod kruszonką?
Jakie owoce można użyć do crumble? Najlepiej jest dobierać je wedle gustu — jeśli lubisz śliwki, to przygotuj ten deser ze śliwkami. Ważne jest natomiast odpowiednie wyważenie smaku i poziomu słodkości. Najlepiej jest zmieszać ze sobą mocno słodkie owoce z tymi o podwyższonej kwasowości (np. agrest z bananem). Jeśli dysponujesz tylko kwaśnymi owocami — nic nie szkodzi! Dodając do nich cukier, pozbędziesz się ich wysokiej kwasowości.
Do tego rodzaju deseru można używać zarówno świeżych, jak i przerobionych owoców. Genialnie smakują np. owoce zapiekane z kompotu pod kruszonką. Jeśli masz w domu tylko mrożone truskawki czy inne owoce leśne, to polecamy podsmażyć mrożone owoce z cukrem, zanim wylądują pod kruszonką. Do crumble sprawdzą się również bogate w kawałki owoców dżemy lub konfitury. Baw się konwencją i spróbuj przyrządzić deser z konfiturą różaną połączoną z malinami.
Owoce pod kruszonką — z czym podawać?
Owoce zapiekane pod kruszonką mogą być serwowane dosłownie ze wszystkim — z lodami, z budyniem czy serkiem mascarpone. Przy przyrządzaniu tego deseru ważne jest odpowiednie wyważenie smaku, tak aby deser nie był zbyt słodki czy kwaśny.
Przyrządzasz owoce pod kruszonką owsianą? Żeby Twoje owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi nie były zbyt mdłe, dodaj do nich maliny lub jeżyny z dodatkiem cynamonu. Zastanawiasz się, czy owoce zapiekane pod kruszonką z budyniem to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! To połączenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek.
Owoce pod kruszonką — ile piec?
Przyrządzasz własną wersję deseru i zastanawiasz się, ile piec owoce zapiekane pod kruszonką? Czas pieczenia powinien być zależny od konsystencji kruszonki (oraz użytego do jej przyrządzania masła), a także użytych do niej owoców. Im tłustsza będzie kruszonka, tym szybciej będzie się przypalać, dlatego nie zalecamy trzymania jej w piecu dłużej niż 20-25 minut przy temperaturze 180 stopni C.
Jeśli przygotowujesz zapiekane owoce pod kruszonką, w których skład wchodzą mrożone owoce leśne lub inne owoce, które puszczają sok, postaraj się trochę skrócić czas pieczenia, inaczej owoce szybko stracą jędrność.
Czytaj także:
Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser!
Jak zrobić kruszonkę do ciasta – drożdżowego i nie tylko
Clafoutis – 5 przepisów z owocami
Jak zrobić ciasto drożdżowe? Sprawdzony przepis od Tadar
Ciasto drożdżowe z truskawkami – krok po kroku
Przepis na szybkie ciasto z agrestem
Zasady przechowywania warzyw i owoców
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej