Owoce pod kruszonką. Idealny deser w kilka minut

Porady 9.05.2023

Owoce pod chrupiącą kruszonką, inaczej crumble, to pomysł na szybki i smaczny deser. Ten łakoć można serwować zarówno w wersji na ciepło z lodami, jak i na zimno z Twoimi ulubionymi dodatkami. W jaki sposób przygotować crumble i jak sprawić, by kruszonka była idealnie chrupiąca? Poznaj nasz sposób na ten deser!
 

Owoce pod kruszonką — przepis

Owoce pod kruszonką to niesamowicie szybki deser, który można przygotować z każdego rodzaju owoców — mango, brzoskwiń, gruszek, jeżyn, truskawek, malin czy jabłek. Ten deser, w którym owoce kryjące się pod kruszonką serwuje się zarówno w barach, jak i eleganckich restauracjach. W jaki sposób przygotować idealne ciasto na owoce pod kruszonką? 

Podajemy przepis na bajecznie szybkie ciasto kruche, bez którego nasz przepis na owoce pod kruszonką będzie niemożliwy do zrealizowania. 

Składniki:

  • 150 g cukru drobnego
  • 100 g masła
  • 6 g cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Miska
  • Rondelek
  • Miarka kuchenna do precyzyjnego odmierzenia składników

Przygotowanie:

Dokładnie odmierz wszystkie składniki, a następnie przejdź do rozpuszczania masła w rondelku. Odstaw je na bok do wystygnięcia. Mąkę wsyp do miski i zmieszaj ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Gdy masło przestygnie, wlej je powoli do masy miski z mąką. Ciasto wymieszaj i schowaj do lodówki. 

Kruszonka gotowa? Pora na przygotowanie owoców u nas będą to jabłka i gruszki, ale Ty możesz dodać także inne owoce. Jeśli chcesz, aby deser z przepisu się udał, pamiętaj o tym, żeby owoce, które znajdą się pod kruszonką, były odpowiednio słodkie. Mając przygotowane gruszki i jabłka, możesz przejść do przyrządzania owocowego crumble z naszego przepisu:

  • 2 duże jabłka
  • 2 gruszki
  • 40 g masła
  • 60 g cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Blacha lub forma do pieczenia (jeśli chcesz, możesz przygotować mniejsze wersje w kokilkach lub formach do babeczek)
  • Nóż
  • Deska
  • Patelnia

Przygotowanie:

Owoce umyj i pokrój na cząstki. Masło rozgrzej na patelni wraz z cukrem, a następnie dodaj do niego owoce. Podsmażaj przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj cynamon. Blachę wysmaruj masłem i przełóż na nią owoce, a następnie posyp wyciągniętą z lodówki kruszonką. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut. Pieczenie zakończ w momencie, w którym skórka będzie wystarczająco rumiana. Wyciągnij deser z piekarnika i serwuj, gdy jest jeszcze ciepły. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakich owoców najlepiej używać do crumble, koniecznie przeczytaj następny akapit.
 

Jakich owoców można użyć do owoców pod kruszonką?

Jakie owoce można użyć do crumble? Najlepiej jest dobierać je wedle gustu — jeśli lubisz śliwki, to przygotuj ten deser ze śliwkami. Ważne jest natomiast odpowiednie wyważenie smaku i poziomu słodkości. Najlepiej jest zmieszać ze sobą mocno słodkie owoce z tymi o podwyższonej kwasowości (np. agrest z bananem). Jeśli dysponujesz tylko kwaśnymi owocami — nic nie szkodzi! Dodając do nich cukier, pozbędziesz się ich wysokiej kwasowości. 

Do tego rodzaju deseru można używać zarówno świeżych, jak i przerobionych owoców. Genialnie smakują np. owoce z kompotu pod kruszonką. Jeśli masz w domu tylko mrożone truskawki czy inne owoce leśne, to polecamy podsmażyć mrożone owoce z cukrem, zanim wylądują pod kruszonką. Do crumble sprawdzą się również bogate w kawałki owoców dżemy lub konfitury. Baw się konwencją i spróbuj przyrządzić deser z konfiturą różaną połączoną z malinami.
 

Owoce pod kruszonką — z czym podawać?

Owoce pod kruszonką mogą być serwowane dosłownie ze wszystkim — z lodami, z budyniem czy serkiem mascarpone. Przy przyrządzaniu tego deseru ważne jest odpowiednie wyważenie smaku, tak aby deser nie był zbyt słodki czy kwaśny. 

Przyrządzasz owoce pod kruszonką owsianą? Żeby Twoje owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi nie były zbyt mdłe, dodaj do nich maliny lub jeżyny z dodatkiem cynamonu. Zastanawiasz się, czy owoce pod kruszonką z budyniem to dobry pomysł? Oczywiście, że tak! To połączenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek.
 

Owoce pod kruszonką — ile piec?

Przyrządzasz własną wersję deseru i zastanawiasz się, ile piec owoce pod kruszonką? Czas pieczenia powinien być zależny od konsystencji kruszonki (oraz użytego do jej przyrządzania masła), a także użytych do niej owoców. Im tłustsza będzie kruszonka, tym szybciej będzie się przypalać, dlatego nie zalecamy trzymania jej w piecu dłużej niż 20-25 minut przy temperaturze 180 stopni C.

Jeśli przygotowujesz zapiekane owoce pod kruszonką, w których skład wchodzą mrożone owoce leśne lub inne owoce, które puszczają stok, postaraj się trochę skrócić czas pieczenia, inaczej owoce szybko stracą jędrność.
 

Czytaj także:

Jabłka pod kruszonką – pomysł na najszybszy deser! 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta – drożdżowego i nie tylko

Clafoutis – 5 przepisów z owocami

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Sprawdzony przepis od Tadar

Jak zrobić dżem z pigwy?

Ciasto drożdżowe z truskawkami – krok po kroku 

Przepis na szybkie ciasto z agrestem

Zasady przechowywania warzyw i owoców

Co można zrobić z czereśni? 3 pomysły na przetwory

Jak zrobić kompot z czereśni?