Jak zrobić kruszonkę do ciasta – drożdżowego i nie tylko

Porady 21.06.2021

Kruszonka

Każdy, kto planuje upichcić smaczne ciasto, np. drożdżowe, powinien wiedzieć, jak zrobić kruszonkę. Co to jest kruszonka? Najprościej rzecz ujmując, to smakowita posypka w formie smacznych grudek. Stosuje się ją nie tylko do wypieków drożdżowych, ale również do ciast jogurtowych czy kruchych. Sprawdzi się również jako dodatek do sernika. Kruszonka, oprócz wyjątkowych walorów smakowych, stanowi także ozdobę placka. Z tego względu koneserzy smaku i pięknego wyglądu ciast, sięgają po kruszonkę.
Czy należy się obawiać, że ten przysmak może wpłynąć na naszą wagę? Na pewno trzeba mieć świadomość, ile kcal ma kruszonka i kierując się tą wiedzą, dobierać inne potrawy w ciągu dnia. W 100 g kruszonki znajduje się 447 kalorii. Pozytywna informacja jest taka, że kruszonki nie je się w olbrzymich ilościach, ponieważ stanowi ona jedynie swego rodzaju posypkę na ciasto, nie jest natomiast jego podstawowym, dominującym składnikiem.
Od czasu do czasu można więc pozwolić sobie na ciasto z takim dodatkiem. Zobacz, jak zrobić ciasto drożdżowe.
Kruszonka chętnie jest wykorzystywana także do robienia szybkich deserów. Znakomicie smakują jabłka pod kruszonką, które można podać na podwieczorek. Kruszonka ma to do siebie, że może neutralizować smak kwaśnych owoców, które znajdują się w cieście. Dlatego z jej dodatkiem świetnie będzie smakować ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Kruszonka –składniki

Marzysz o smacznej posypce czy dodatku do Twojego ciasta? Chcesz nadać mu charakteru. Sprawdź składniki kruszonki. Kruszonka jest bardzo prosta do wykonania i przyrządzisz ją, wykorzystując do tego trzy produkty, które znajdziesz w swoim domu. Są to: mąka, cukier oraz tłuszcz, zwykle masło – niektórzy natomiast decydują się na przygotowanie kruszonki z wykorzystaniem margaryny albo oleju. Niektórzy do swojej kruszonki dodają również cukier waniliowy. Mówi się również o kruszonce fit.
Składniki na kruszonkę do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki kruszonki do ciasta można modyfikować w zależności od indywidualnych potrzeb. Kruszonka może więc mieć różne wersje. Jakie? Sprawdź poniżej.
 

Kruszonka z roztopionego masła

Jeśli decydujesz się na wykonanie kruszonki z masła, musisz pamiętać o tym, by najpierw dobrze roztopić masło. Pamiętaj, by masło najpierw zostało ogrzane do temperatury pokojowej. Dlatego możesz je wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej, zanim postanowisz zająć się przyrządzaniem kruszonki. Aby roztopić masło, umieść je na rozgrzanej patelni lub w rondelku. W ten sposób uda Ci się uzyskać płynną konsystencję.
 

Kruszonka z margaryny

Nie chcesz zrobić kruszonki na maśle? Możesz zastąpić ją margaryną. Proporcje składników kruszonki z margaryną są takie same jak te, niezbędne do przygotowania kruszonki na maśle. Nie musisz więc obawiać się, jeśli zabrakło Ci akurat masła. Bez obaw możesz zastąpić je margaryną. Ilość margaryny możesz zważyć na wadze kuchennej. Jeśli natomiast opakowanie margaryny zawiera 250 g produktu, masz możliwość wyjęcia za pomocą noża pojedynczego 4/5 produktu i np. umieszczenia ich w miseczce albo na desce kuchennej, z której to następnie margaryna trafi do rondelka czy na patelnię.

Kruszonka z olejem

Jeżeli nie masz w domu ani masła, ani margaryny, a chcesz przygotować kruszonkę, możesz to zrobić. Zastąp po prostu masło lub margarynę innym tłuszczem, np. olejem. Pamiętaj, że w tym przypadku proporcja składników wynosi 2:2:1. Oznacza to, że na 2 porcje mąki i na 2 porcje cukru, wystarczy jedna porcja oleju. Standardowa ilość składników, którą należy przygotować na kruszonkę z olejem to: 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,25 szklanki oleju. Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku kruszonek na maśle czy na margarynie.
 

Kruszonka fit

Czy można przyrządzić kruszonkę bez masła? Jak widać na powyższych przykładach – kruszonki z wykorzystaniem margaryny czy oleju – jak najbardziej. Wystarczy masło zastąpić innym tłuszczem. Natomiast kruszonka bez tłuszczu jest raczej niemożliwa do uzyskania, bo podstawą kruszonki jest właśnie użycie jako jednego ze składników – produktu na bazie tłuszczu. O ile kruszonkę bez jajek robi się na co dzień, o tyle kruszonka bez mąki pszennej może niektórym wydawać się nie lada wyzwaniem. Bez obaw. Mąkę pszenną można z powodzeniem zastąpić inną, która nie zawiera glutenu.
Kruszonka bez glutenu to propozycja dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść kruszonki wykonanej na bazie mąki pszennej. Jako zamiennik możemy zastosować mąkę kokosową albo płatki owsiane. Po kolei jednak.
W pierwszym przypadku, gdy decydujemy się zamienić mąkę pszenną na mąkę kokosową, proporcje składników nie ulegają zmianie. Inny jest natomiast kolor kruszonki, która staje się bardziej złocista oraz jej smak. Kokosowa kruszonka świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast owocowych. Będzie doskonałym zamiennikiem w przypadku, gdy mamy alergię na mąkę pszenną i zawarty w niej gluten. Innym ciekawym przykładem przysmaku wykonanego z użyciem mąki kokosowej jest szarlotka z kruszonką na spodzie z mąki kokosowej.
Natomiast w przypadku kruszonki owsianej musisz zblendować ze sobą 1 szklankę płatków owsianych, łyżkę syropu klonowego, łyżkę soku z cytryny oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Gotową kruszonką posyp ciasto i piecz ją około 25 min, aż przyjmie złocisty kolor.
Ten wariant to kruszonka bez cukru, co sprawia, że taki dodatek to prawdziwa fit posypka. Kruszonka owsiana świetnie smakuje z różnymi owocami, dlatego możesz ją podać, jeżeli na przykład przygotowujesz ciasto drożdżowe z truskawkami.

Jak zrobić kruszonkę?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kruszonkę do ciasta, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Przepis podstawowy na kruszonkę zakłada, że powinna składać się ze 100 g masła, 100 g cukru, może to być również cukier puder, oraz 200 g mąki pszennej. Najlepszy typ mąki to mąka 450 albo 500. Następnie należy kruszonkę wyrobić. Jak zrobić dobrą kruszonkę, by zachwycała swoim smakiem? Po wsypaniu do miski wszystkich składników, trzeba je wyrabiać, aż pojawią się charakterystyczne grudki. W sytuacji, gdy się nie pojawiają, należy miskę umieścić w lodówce na pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić.
Kolejnym krokiem, a zarazem wskazówką, która podpowie nam, jak zrobić kruszonkę na ciasto, jest przygotowanie akcesoriów do pieczenia. Na blaszce do pieczenia należy rozłożyć papier do pieczenia i umieścić na niej kruszonkę. Pieczemy ją w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około 15-20 minut.
Zastanawiasz się, jak się robi kruszonkę, którą piecze się na ulubionym cieście? Taką kruszonkę możesz wykonać według powyższego przepisu, tyle, że nie pieczesz jej osobno, a już bezpośrednio na cieście. Kruszonkę należy umieścić na już upieczonym cieście, np. w przypadku szarlotki na wierzchu ciasta, a następnie wstawić całe ciasto do piekarnika na 30 minut. W 25 minucie pieczenia włącz termoobieg. Kruszonkę możesz posypać potem cukrem pudrem.
Powyższy przepis stanowi podpowiedź, jak zrobić kruszonkę do szarlotki czy też jak zrobić kruszonkę na drożdżówkę lub na każde inne ciasto.
Zastanawiasz się, czego jeszcze potrzebuje kruszonka, jak zrobić ten wspaniały przysmak? Może zaintryguje Cię kruszonka bez pieczenia? Możesz przyrządzić ją na patelni. Pomieszaj – według  podanych powyżej proporcji cukier, mąkę, miękkie miasto z cynamonem, a potem wsyp na suchą patelnię te składniki. Praż je, aż kruszonka przybierze rumianego koloru.
 

Kruszonka – ile piec

Nie wiesz, ile piecze się kruszonka? Tak naprawdę wiele zależy od tego, którą jej wersję przygotowujesz. Jeśli robisz klasyczną kruszonkę, wystarczy, że rozsypiesz je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i będziesz piec około 15 do 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Natomiast, gdy pieczemy kruszonkę na cieście, ten czas może wzrosnąć nawet do 30 minut.
 

Jak zrobić kruszonkę, żeby nie była twarda?

Wiele osób zastanawia się, na czym polega sekret idealnej kruszonki. Zadają sobie pytania, dlaczego kruszonka jest twarda. Odpowiedź może nie być taka łatwa, ale wielu cukierników sugeruje, że twarda kruszonka to efekt zbyt małej ilości masła. Jeżeli chcemy mieć kruszonkę idealną, należy trzymać się proporcji 1:1:1, chyba, że robimy kruszonkę z wykorzystaniem oleju, wtedy ten stosunek składników wynosi 2:2:1 (mąka : cukier : olej).
Przygotowałeś twardą kruszonkę i nie wiesz, dlaczego ciasto z jej dodatkiem jest takie niesmaczne? Dzieje się tak być może dlatego, że kruszonka jest twarda, przez co trudno skupić się na smaku wypieku? W zasadzie każda osoba, która je zbyt twardą kruszonkę, może sama odpowiedzieć na to pytanie.
Co zrobić, żeby kruszonka nie była twarda? Przede wszystkim pilnuj proporcji dodawanych składników. Nie urabiaj kruszonki za długo, bo to może być kolejnym powodem jej twardości. Nie trzymaj jej również przez zbyt długi czas w piekarniku.

Co zrobić, żeby kruszonka była krucha?

Aby kruszonka była krucha, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie proporcje składników do jej wykonania. Im zastosujesz więcej sypkich składników, tym większa sypkość przygotowanej kruszonki.
Jeżeli zdecydowałeś się na przygotowanie kruszonki do ciasta drożdżowego, zadbaj o to, by przechowywać ciasto w odpowiedni sposób. Dodatkowo ochronisz również kruszonkę. O tym, jak zabezpieczyć drożdżowca, przeczytasz w artykule: Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?.

Co zrobić, żeby kruszonka nie spadała z ciasta?

Aby kruszonka nie spadała z ciasta, bardzo istotne jest trzymanie się odpowiednich proporcji. Gdy dodasz za mało tłuszczu, kruszonka robi się sypka i trudno utrzymać ją na powierzchni placka. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz, dlaczego kruszonka wpada do ciasta. Podstawą udanej kruszonki są jej składniki pomieszane w odpowiednich ilościach. Niby prosty, nieskomplikowany dodatek, a jednak może nastręczać wiele trudności.

Dlaczego nie wychodzi kruszonka?

Zastanawiasz się, dlaczego kruszonka się rozpuszcza? Najprawdopodobniej zastosowałeś za dużo masła lub innego tłuszczu, przez co kruszonka zamiast być kruchą, rozpada się i rozpuszcza. Dlatego jeżeli planujesz przygotowanie kruszonki, np. na mazurek wielkanocny, przede wszystkim zwróć uwagę na to, w jakich ilościach łączysz ze sobą składniki.
Odpowiednio dobrane proporcje to zapowiedź przyszłego kulinarnego sukcesu.