Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło? 5 porad!
Jak przechowywać ciasto drożdżowe?
Przechowywanie ciasta drożdżowego nie jest trudnym zadaniem, o ile oczywiście mamy świadomość właściwości takiego wyrobu. Tego rodzaju placek bardzo szybko chłonie wilgoć i wszelkie zapachy z zewnątrz. Dlatego jeżeli nie chcemy, by ciasto miało aromat jedzenia z lodówki, należy je szczelnie owinąć folią i włożyć do miski kuchennej, którą przykrywamy ściereczką. W ten sposób uchronimy przed zepsuciem czy pleśnią nasze ciasto drożdżowe. Przechowywanie takiego wyrobu nie jest – jak widać – ogromnym wyzwaniem.Chodzi tu po prostu o to, by uniknąć sytuacji, gdy np. przygotowujemy kilka dni wcześniej ciasto na Sylwestra albo ciasto drożdżowe z truskawkami i gdy chcemy podać je gościom, ono nie nadaje się już do spożycia.
Porada dotyczy tego, jak przechować ciasto drożdżowe już po upieczeniu w lodówce. Z nieco innymi wyzwaniami wiąże się przechowywanie ciasta surowego.
W czym przechowywać ciasto drożdżowe?
Przechowywanie żywności, w tym także ciasta drożdżowego, wymaga od nas posiadania odpowiednich warunków oraz naczyń. Najlepiej sprawdzi się tu plastikowe, szczelne opakowanie, np. miska kuchenna, która będzie odporna na przechodzenie zapachów do swojego wnętrza. Niektóre osoby kładą ciasto na deski kuchenne i przykrywają ściereczką. Takie postępowanie może niestety być za mało skuteczne i Twoje ciasto może przejść zapachem jedzenia z lodówki.Na szczęście istnieje skuteczny sposób, by uchronić twój wypiek, np. ciasto drożdżowe z rabarbarem przed zepsuciem, działaniem nieprzyjemnych zapachów i wilgoci.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe po upieczeniu?
Przechowywanie ciasta drożdżowego po upieczeniu jest wyjątkowo proste. Jeżeli wiesz, że ciasto, które przygotowałeś, będzie podane jeszcze za kilka dni, poczekaj aż wystygnie, a następnie zawiń je w folię i umieść w lodówce. Nie wiesz, jak przechowywać ciasto drożdżowe surowe? Umieść w plastikowym pojemniku, który przykryjesz ściereczką. Naoliw misę, do której je włożysz, by pozwolić mu rosnąć. Ciasto można też umieścić w szczelnie zamkniętej torbie plastikowej spryskanej olejem. Temperatura w lodówce może spowolnić rozwój drożdży, ale nie zatrzymuje tego procesu. Dlatego ugniataj kilka razy przez pierwsze godziny swój wyrób. Dopiero po tym, gdy ciasto osiągnie odpowiedni rozmiar, częstotliwość ugniatania można ograniczyć do 1 razu na dobę. Mamy nadzieję, że podpowiedzieliśmy Ci, jak przechowywać ciasto drożdżowe przed pieczeniem.W dodatku smak świeżych bułeczek drożdżowych prosto z piekarnika (zrobionych z ciasta surowego z lodówki) zrekompensuje nam obowiązek jego doglądania.
Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać ciasto drożdżowe w lodówce, mamy podpowiedź. Cukiernicy zwykle mówią o 3-4 dniach, jednakże doświadczenie kulinarne wskazuje, że nawet po 5 dniach Twoje ciasto może nadawać się do zjedzenia. Najlepiej zaraz po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ocenić jego wygląd i zapach. Jeżeli na cieście nie ma śladów pleśni, możemy spróbować je przyrządzić.
Marzysz o smacznym wypieku? Zobacz, jak zrobić ciasto drożdżowe?. Zdajemy sobie sprawę, że jakość placka drożdżowego w dużej mierze może zależeć od rodzaju blachy i formy do pieczenia, a także od tego, z jakiego tworzywa została zrobiona stolnica. O tym, która jest lepsza w użytkowaniu, przeczytasz w artykule: Stolnica drewniana czy plastikowa?
Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?
Kilka dni wcześniej wyrobiłeś ciasto na placek i nie wiesz, co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie wyschło? Najlepiej za pomocą noża pojedynczego odkrój tę część, której nie zamierzasz zjeść dzisiaj. Schowaj ją do lodówki. Pamiętaj, by ciasto było szczelnie zakryte. To ochroni je przed wysychaniem. Zanim włożysz je do piekarnika – np. następnego dnia, gdy pojawią się goście – zadbaj o to, by najpierw ogrzać je do temperatury pokojowej, a dopiero potem włożyć je do piekarnika.Aby ciasto zachwycało smakiem, możesz do każdej porcji ciasta przygotowywać świeżą kruszonkę. Przeczytaj: Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego.
Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Jeżeli chcesz, by ciasto zachowało swoją konsystencję i smak, warto je zamrozić. Przed włożeniem go do zamrażalnika należy szczelnie owinąć je w folię aluminiową, by chronić je przed chłonięciem zapachów z zewnątrz. Aby tego rodzaju operacja zakończyła się sukcesem, ciasto drożdżowe powinno zostać zawinięte tuż po wystygnięciu. Zamrożone ciasto można bez obaw o jego stan przechowywać w zamrażarce nawet trzy miesiące.Natomiast gdy zamierzasz przygotować wypiek dopiero na drugi dzień, nie musisz go zamrażać. Wystarczy, że umieścisz je w lodówce. Tak, bez obaw możesz je tam umieścić. Niektórzy mają wątpliwości co do tego, czy ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce, ale taki wyrób jest równie smaczny (a niekiedy nawet lepiej smakuje) niż placek upieczony natychmiast po wyrobieniu.
Pamiętaj jednak, że surowe ciasto drożdżowe w lodówce nie może być przechowywane dłużej niż kilka dni, o czym już pisaliśmy. Jeżeli chcesz umieścić upieczone ciasto w lodówce, poczekaj, aż wystygnie. Nie wkładaj gorącego ciasta do lodówki. Aby przygotować, a potem wystudzić wypiek, możesz zastosować różne akcesoria do pieczenia. Przeczytasz o nich w tekście: Kratka do studzenia ciasta i 12 innych akcesoriów przydatnych podczas pieczenia!
Jak odświeżyć ciasto drożdżowe?
Zostało Ci ciasto drożdżowe z ostatnich imienin lub innej uroczystości, ale jest już trochę suche? Możesz przywrócić je do życia i to w łatwy sposób. Odświeżenie ciasta drożdżowego nie wymaga ogromnego wysiłku. Wystarczy, że najpierw delikatnie polejesz ciasto odrobiną mleka lub wody. Następnie wstawisz je na parę chwil do piekarnika lub mikrofalówki. Po wyjęciu ciasto będzie miękkie, a Ty będziesz mógł się nim zajadać. Pamiętaj, że takie odświeżanie ciasta drożdżowego dotyczy jedynie wypieku pozbawionego jakichkolwiek dodatków owocowych. Jeżeli przygotowujesz ciasto z malinami czy rabarbarem, zadbaj po prostu o jego szczelne zawinięcie w folię i zamróź lub w miarę możliwości szybko zjedz.Przeczytaj również: Maliny w diecie – dlaczego warto i co z nich zrobić?
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej