Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło? 5 porad!

Jak przechowywać ciasto drożdżowe?
Przechowywanie ciasta drożdżowego nie jest trudnym zadaniem, o ile oczywiście mamy świadomość właściwości takiego wyrobu. Tego rodzaju placek bardzo szybko chłonie wilgoć i wszelkie zapachy z zewnątrz. Dlatego jeżeli nie chcemy, by ciasto miało aromat jedzenia z lodówki, należy je szczelnie owinąć folią i włożyć do miski kuchennej, którą przykrywamy ściereczką. W ten sposób uchronimy przed zepsuciem czy pleśnią nasze ciasto drożdżowe. Przechowywanie takiego wyrobu nie jest – jak widać – ogromnym wyzwaniem.Chodzi tu po prostu o to, by uniknąć sytuacji, gdy np. przygotowujemy kilka dni wcześniej ciasto na Sylwestra albo ciasto drożdżowe z truskawkami i gdy chcemy podać je gościom, ono nie nadaje się już do spożycia.
Porada dotyczy tego, jak przechować ciasto drożdżowe już po upieczeniu w lodówce. Z nieco innymi wyzwaniami wiąże się przechowywanie ciasta surowego.
W czym przechowywać ciasto drożdżowe?
Przechowywanie żywności, w tym także ciasta drożdżowego, wymaga od nas posiadania odpowiednich warunków oraz naczyń. Najlepiej sprawdzi się tu plastikowe, szczelne opakowanie, np. miska kuchenna, która będzie odporna na przechodzenie zapachów do swojego wnętrza. Niektóre osoby kładą ciasto na deski kuchenne i przykrywają ściereczką. Takie postępowanie może niestety być za mało skuteczne i Twoje ciasto może przejść zapachem jedzenia z lodówki.Na szczęście istnieje skuteczny sposób, by uchronić twój wypiek, np. ciasto drożdżowe z rabarbarem przed zepsuciem, działaniem nieprzyjemnych zapachów i wilgoci.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe po upieczeniu?
Przechowywanie ciasta drożdżowego po upieczeniu jest wyjątkowo proste. Jeżeli wiesz, że ciasto, które przygotowałeś, będzie podane jeszcze za kilka dni, poczekaj aż wystygnie, a następnie zawiń je w folię i umieść w lodówce. Nie wiesz, jak przechowywać ciasto drożdżowe surowe? Umieść w plastikowym pojemniku, który przykryjesz ściereczką. Naoliw misę, do której je włożysz, by pozwolić mu rosnąć. Ciasto można też umieścić w szczelnie zamkniętej torbie plastikowej spryskanej olejem. Temperatura w lodówce może spowolnić rozwój drożdży, ale nie zatrzymuje tego procesu. Dlatego ugniataj kilka razy przez pierwsze godziny swój wyrób. Dopiero po tym, gdy ciasto osiągnie odpowiedni rozmiar, częstotliwość ugniatania można ograniczyć do 1 razu na dobę. Mamy nadzieję, że podpowiedzieliśmy Ci, jak przechowywać ciasto drożdżowe przed pieczeniem.W dodatku smak świeżych bułeczek drożdżowych prosto z piekarnika (zrobionych z ciasta surowego z lodówki) zrekompensuje nam obowiązek jego doglądania.
Jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać ciasto drożdżowe w lodówce, mamy podpowiedź. Cukiernicy zwykle mówią o 3-4 dniach, jednakże doświadczenie kulinarne wskazuje, że nawet po 5 dniach Twoje ciasto może nadawać się do zjedzenia. Najlepiej zaraz po wyciągnięciu ciasta z lodówki, ocenić jego wygląd i zapach. Jeżeli na cieście nie ma śladów pleśni, możemy spróbować je przyrządzić.
Marzysz o smacznym wypieku? Zobacz, jak zrobić ciasto drożdżowe?. Zdajemy sobie sprawę, że jakość placka drożdżowego w dużej mierze może zależeć od rodzaju blachy i formy do pieczenia, a także od tego, z jakiego tworzywa została zrobiona stolnica. O tym, która jest lepsza w użytkowaniu, przeczytasz w artykule: Stolnica drewniana czy plastikowa?
Jak przechowywać ciasto drożdżowe, żeby nie wyschło?
Kilka dni wcześniej wyrobiłeś ciasto na placek i nie wiesz, co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie wyschło? Najlepiej za pomocą noża pojedynczego odkrój tę część, której nie zamierzasz zjeść dzisiaj. Schowaj ją do lodówki. Pamiętaj, by ciasto było szczelnie zakryte. To ochroni je przed wysychaniem. Zanim włożysz je do piekarnika – np. następnego dnia, gdy pojawią się goście – zadbaj o to, by najpierw ogrzać je do temperatury pokojowej, a dopiero potem włożyć je do piekarnika.Aby ciasto zachwycało smakiem, możesz do każdej porcji ciasta przygotowywać świeżą kruszonkę. Przeczytaj: Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego.
Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Jeżeli chcesz, by ciasto zachowało swoją konsystencję i smak, warto je zamrozić. Przed włożeniem go do zamrażalnika należy szczelnie owinąć je w folię aluminiową, by chronić je przed chłonięciem zapachów z zewnątrz. Aby tego rodzaju operacja zakończyła się sukcesem, ciasto drożdżowe powinno zostać zawinięte tuż po wystygnięciu. Zamrożone ciasto można bez obaw o jego stan przechowywać w zamrażarce nawet trzy miesiące.Natomiast gdy zamierzasz przygotować wypiek dopiero na drugi dzień, nie musisz go zamrażać. Wystarczy, że umieścisz je w lodówce. Tak, bez obaw możesz je tam umieścić. Niektórzy mają wątpliwości co do tego, czy ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce, ale taki wyrób jest równie smaczny (a niekiedy nawet lepiej smakuje) niż placek upieczony natychmiast po wyrobieniu.
Pamiętaj jednak, że surowe ciasto drożdżowe w lodówce nie może być przechowywane dłużej niż kilka dni, o czym już pisaliśmy. Jeżeli chcesz umieścić upieczone ciasto w lodówce, poczekaj, aż wystygnie. Nie wkładaj gorącego ciasta do lodówki. Aby przygotować, a potem wystudzić wypiek, możesz zastosować różne akcesoria do pieczenia. Przeczytasz o nich w tekście: Kratka do studzenia ciasta i 12 innych akcesoriów przydatnych podczas pieczenia!
Jak odświeżyć ciasto drożdżowe?
Zostało Ci ciasto drożdżowe z ostatnich imienin lub innej uroczystości, ale jest już trochę suche? Możesz przywrócić je do życia i to w łatwy sposób. Odświeżenie ciasta drożdżowego nie wymaga ogromnego wysiłku. Wystarczy, że najpierw delikatnie polejesz ciasto odrobiną mleka lub wody. Następnie wstawisz je na parę chwil do piekarnika lub mikrofalówki. Po wyjęciu ciasto będzie miękkie, a Ty będziesz mógł się nim zajadać. Pamiętaj, że takie odświeżanie ciasta drożdżowego dotyczy jedynie wypieku pozbawionego jakichkolwiek dodatków owocowych. Jeżeli przygotowujesz ciasto z malinami czy rabarbarem, zadbaj po prostu o jego szczelne zawinięcie w folię i zamróź lub w miarę możliwości szybko zjedz.Przeczytaj również: Maliny w diecie – dlaczego warto i co z nich zrobić?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej