Ulubiony deser ka偶dego dziecka. Jak zrobi膰 kogel-mogel?

Kogel-mogel – po艂膮czenie prostoty i pyszno艣ci
Polski, bud偶etowy deser sk艂adaj膮cy si臋 z jajek i cukru, czyli kogel-mogel ma za sob膮 lata 艣wietno艣ci. Wypierany przez sklepowe s艂odycze deser warto przywr贸ci膰 do 艂ask. Cho膰by dlatego, 偶e robi si臋 go tylko kilka minut. Do jego przyrz膮dzenia potrzebne s膮 w zasadzie zaledwie dwa 艣wie偶e sk艂adniki: 偶贸艂tko, kt贸re stanowi podstaw臋 tej s艂odkiej kompozycji oraz cukier.
Przepis na prosty kogel-mogel doczeka艂 si臋 wielu modyfikacji, o kt贸rych wspomnimy p贸藕niej. 呕eby przygotowa膰 kogel-mogel, niepotrzebny jest skomplikowany sprz臋t kuchenny – wystarczy dobry kubek, trzepaczka i odrobin臋 cierpliwo艣ci. Chcesz dowiedzie膰 si臋, jak dok艂adnie robi si臋 kogel-mogel? W kolejnym akapicie krok po kroku zdradzimy Ci przepis, jak zrobi膰 ten deser.
Sekrety udanego kogla-mogla. Przepis krok po kroku
Kogel-mogel to przepis na udany deser, kt贸ry z rado艣ci膮 zjedz膮 mali i duzi cz艂onkowie rodziny. Bardzo wa偶ne jest, 偶eby jajka pochodzi艂y z wiarygodnego 藕r贸d艂a i by艂y wysokiej jako艣ci, poniewa偶 w nich tkwi ca艂y sekret tego deseru.
Chcesz wiedzie膰, jak zrobi膰 kogel-mogel w szybki i prosty spos贸b? Ju偶 spieszymy z pomoc膮! Poznaj nasz przepis na kogel-mogel o kremowej konsystencji.
Sk艂adniki:
- 4 jajka,
- 100 g drobnego cukru bia艂ego.
Akcesoria:
Przygotowanie:
Jajka umyj i sparz przed rozbiciem. 呕贸艂tko oddziel do bia艂ka i dodaj do kubka. Bia艂ko prze艂贸偶 do pojemnika i odstaw na bok. Do kubka dodaj cukier, a nast臋pnie dok艂adnie wymieszaj trzepaczk膮, aby napowietrzy膰 mas臋. I gotowe! Klasyczny kogel-mogel mo偶na delikatnie sch艂odzi膰 lub prze艂o偶y膰 do puchark贸w. Ten przepis warto wzbogaci膰 o ubite na sztywno bia艂ko jaja – deser zrobi si臋 wtedy bardziej puszysty.
Jak doda膰 twist do tradycyjnego kogla-mogla? Nowoczesny akcent w klasycznym daniu
Klasyczny kogel-mogel mo偶na przyrz膮dzi膰 te偶 z twistem, dodaj膮c do niego ulubione dodatki takie jak kakao, wi贸rki kokosa, czekolad臋 i orzechy. Najcz臋艣ciej spotykan膮 form膮 udoskonalenia tego pysznego deseru jest sok z cytryny, mi贸d i kakao.
Jak zrobi膰 kogel-mogel z kakao? Wystarczy wymiesza膰 je dok艂adnie z 偶贸艂tkiem – ot ca艂a filozofia. Kogel-mogel z kakao przypomina smakiem deser Monte, a wersja z dodatkiem soku z cytryny nabiera od艣wie偶aj膮cego, lekko kwa艣nego posmaku. Kogel-mogel znakomicie smakuje tak偶e z dodatkiem miodu, niekt贸rzy ca艂kowicie zast臋puj膮 nim cukier.
Ten s艂odki deser przyrz膮dza si臋 tak偶e z dodatkiem 艣wie偶ych owoc贸w oraz d偶em贸w. Wyci膮gni臋ty prosto z lod贸wki kogel-mogel z truskawkami pokochaj膮 nawet najwi臋ksi przeciwnicy s艂odyczy. Je艣li dodasz do tej wersji ubite bia艂ko, mo偶esz 艣mia艂o wsadzi膰 j膮 do piekarnika.
Gwarantujemy – pieczony kogel-mogel to poezja! Ju偶 dzi艣 zr贸b kogel-mogel w wersji, kt贸ra najbardziej Ci臋 zaintrygowa艂a!
Czytaj tak偶e:
6 pomys艂贸w na deser z mro偶onych truskawek
Deser z chia – 艂atwy, przepyszny, domowy!
Rogaliki z czekolad膮 – idealne na drugie 艣niadanie czy pyszny deser!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej