Czym myć lodówkę z zewnątrz?
Czyszczenie lodówki z zewnątrz – o czym pamiętać?
Jeśli potrzebujesz porady, jak sprzątać mieszkanie, odwiedź nasz blog. Tymczasem zajmijmy się czyszczeniem lodówki. Po umyciu wnętrza urządzenia poświęć jeszcze chwilę czasu jego zewnętrznej obudowie. Nie zapomnij również o odświeżeniu powierzchni i załamań uszczelek, dzięki czemu wydłużysz ich żywotność i utrzymasz wysoką klasę szczelności sprzętu. Nie musisz przy tym martwić się jak rozmrozić lodówkę. Upewnij się tylko, że masz rękawice gumowe i kilka czystych ścierek. Pora pozbyć się mało estetycznych śladów od mokrych lub tłustych dłoni, czy też oparów z gotowania. Osadzający się kurz również powinien czym prędzej zniknąć. Pamiętaj, aby używać wyłącznie bardzo delikatnych środków czystości, aby nie odbarwić przypadkowo materiałów, z których składa się obudowa urządzenia. Po umyciu warto również wypolerować powierzchnie drzwi oraz pozbyć się ewentualnych smug na bokach. Te błyszczące zachowają swój blask dzięki odrobinie płynu do mycia okien. Reszta powinna poddać się działaniu miękkiej gąbki i wiadra ciepłej wody z odrobiną płynu do mycia naczyń.
Domowe sposoby na czyszczenie lodówki na zewnątrz
Czym myć lodówkę w środku? Okazuje się, że po części tym samym co z zewnątrz. Czy to przed pierwszym użyciem, czy podczas regularnej pielęgnacji, możesz użyć ciepłej wody oraz… octu. Proporcje są proste do zapamiętania. Na każdy 1 litr przypada ok. 2-3 pełne łyżki octu jabłkowego. Przecierasz, a następnie osuszasz ręcznikiem papierowym lub szmatką z mikrofibry. Powierzchnia nie powinna się przez to przebarwić. Unikaj natomiast stosowania w tym przypadku roztworu wody i soli, szorowania oraz dużego stężenia sody oczyszczonej. Tak możesz myć lodówkę ze stali nierdzewnej, z powłoką antybakteryjną, a nawet tył urządzenia. Jak często? Najlepiej sprawdza się czyszczenie lodówki raz w miesiącu i przynajmniej raz w tygodniu ścieranie z niej zabrudzeń od dłoni.
Czym czyścić czarną lodówkę z zewnątrz?
Zastanawiając się, czym myć lodówkę z zewnątrz, wypróbuj koniecznie butelkę ze spryskiwaczem, która pomoże ci wygodnie nanieść domowe środki z wody, octu, czy sody oczyszczonej. Czy sposób ten sprawdzi się jednak w przypadku czarnej lub bardzo ciemnej obudowy? Niebezpieczeństwo jest takie, że każda ewentualna smuga będzie dobrze widoczna na powierzchni w takich kolorach. Mamy jednak dla ciebie dobrą wiadomość. Nic nie musisz zmieniać w kontekście doboru domowych sposobów czyszczenia lodówki na zewnątrz. Czarne urządzenia po prostu trzeba częściej myć, gdyż ich barwa uwypukla wszelkie zabrudzenia.Jeśli chcesz dowiedzieć co zrobić, gdy pojawi się nieprzyjemny zapach w lodówce, zajrzyj na naszego bloga. Być może ma to cos wspólnego z psującymi się w środku artykułami spożywczymi. To, czego nie przechowywać w lodówce również opisaliśmy w odrębnym artykule.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej