Czym zastąpić proszek do pieczenia? 9 alternatyw

Porady 2.07.2023

Czym zastąpić proszek do pieczenia w cieście? O czym musisz wiedzieć?

Proszek do pieczenia to mieszanina kilku składników aktywnych (wodorowęglanu sodu, mąki ziemniaczanej i regulatorów kwasowości), która spulchnia ciasto, doprowadzając do kilkukrotnego zwiększenia jego objętości. Bez składnika wzmagającego wyrastanie trudno upiec ciasto – czy aby na pewno?

Z tego artykułu dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia, żeby ciasto nie straciło swoich właściwości i pięknie wyrosło. Jest wiele alternatyw na to, jak zastąpić proszek do pieczenia, jednakże każda z nich ma nieco inne właściwości, przez co nie nadaje się do wszystkich wypieków. Jeśli chcesz dowiedzieć się, czym zastąpić proszek do pieczenia w cieście z owocami, a czym w innych wypiekach, koniecznie przeczytaj dalszą część tekstu.

Zamienniki proszku do pieczenia – przygotuj się do rewolucji w swojej kuchni!

Wpisałeś w wyszukiwarkę hasło „proszek do pieczenia – zamiennik” i wyskoczyło Ci sporo stron z pojedynczymi propozycjami alternatyw dla tradycyjnego spulchniacza? Wiemy, że takie przeskakiwanie pomiędzy stronami w poszukiwaniu informacji może być irytujące, dlatego zebraliśmy wszystkie najskuteczniejsze zamienniki w jednym artykule.

U nas poznasz zdrowy zamiennik proszku do pieczenia idealny do racuchów, rewelacyjny sposób na wyrastanie chleba oraz ciekawą alternatywę dla proszku, która przy okazji nieco przyspiesza pieczenie.

Zanim przejdziesz do pieczenia, przygotuj sobie stanowisko. Do wypieków potrzebna Ci będzie miarka, nóż, trzepaczka, miska oraz wybrane składniki spożywcze. Stanowisko gotowe? To możemy zdradzić Ci, czym zastąpić proszek do pieczenia.

1. Soda oczyszczona – skuteczny zamiennik do ciasta

Soda oczyszczona (inaczej wodorowęglan sodu) to najbardziej uniwersalny z dostępnych zamienników, który wchodzi także w skład samego proszku do pieczenia. Sodę można dodawać do wypieków słodkich oraz słonych (np. do irlandzkiego chleba sodowego).

W jaki sposób stosować sodę? Soda ma zdecydowanie mocniejsze działanie, dlatego należy zastosować przelicznik, w którym 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada ⅓ łyżeczki sody. Soda ma alkaliczne pH, więc dodając ją do ciasta zamiast proszku, należy zadbać o jego dodatkowe zakwaszenie, np. octem, jogurtem lub sokiem z cytryny.

2. Jogurt naturalny – dodatek, który nada puszystości ciastom

Jogurt naturalny to kolejny z zamienników, który dodaje ciastu puszystości, ale nie sprawi, że ciasto mocno wyrośnie. Doskonale sprawdza się za to we wszystkich mokrych ciastach takich jak sernik albo blondie lub brownie. Żeby jogurt spulchnił ciasto (i je zakwasił) należy dodać go w proporcji: ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej wraz z ¼ szklanki jogurtu zamiast 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Kefir – tajemnica udanych wypieków bez proszku do pieczenia

Kefir, tak samo jak jogurt, może być stosowany w roli spulchnienia i zakwaszenia wypieków. Aby zastąpić łyżeczkę proszku do pieczenia, należy zmieszać ⅓ łyżeczki sody z ¼ szklanki kefiru. Otrzymane ciasto będzie nie tylko puszyste, ale również wilgotne i pyszne.

4. Czysty ocet jabłkowy – niezawodny sposób na wyrośnięcie ciasta

Do ciasta można użyć również czystego octu jabłkowego. Przyspieszy to wyrastanie, jednakże ocet nie działa w stu procentach tak jak proszek do pieczenia. Żeby ciasto było pulchne i wyrośnięte, należy dodać do niego także sodę oczyszczoną. W jakich proporcjach? Zamiast łyżeczki proszku do pieczenia dodaj 1 łyżeczkę octu i ⅓ łyżeczki sody.

5. Drożdże – tradycyjne rozwiązanie zamiast proszku do pieczenia

Drożdże dodawane są do wypieków od stuleci i znakomicie zastępują proszek do pieczenia, jednakże mocno wpływają na smak przygotowywanych ciast i pieczywa. Zastąpienie proszku drożdżami jest też czasochłonne, ponieważ muszą one popracować, aby ciasto wyrosło. Można użyć ich w tej samej ilości co proszku do pieczenia albo nieco zmodyfikować przepis, jeżeli chce się mocno napowietrzyć ciasto.

6. Zakwas chlebowy – nietypowa alternatywa dla proszku do pieczenia

Zakwas chlebowy może zostać użyty jako alternatywa dla proszku, ale również trzeba wymieszać go z sodą oczyszczoną, aby ciasto odpowiednio wyrosło. Zakwas doda wilgoci, a także zakwasi wypieki i wzbogaci je drożdżami aktywnymi. Można zastosować go w takich samych proporcjach co jogurt i kefir. Najlepiej sprawdzi się do wypiekania pieczywa oraz ciasta do pizzy.

7. Jajka – naturalne podniesienie ciasta

Jaja znakomicie unoszą i spulchniają ciasto, dlatego z powodzeniem możesz używać ich w zastępstwie do proszku do pieczenia. 2 jajka dodane do wypieków zastąpią łyżeczkę proszku do pieczenia.

8. Woda gazowana – tajemnica puszystych wypieków bez proszku do pieczenia

Zastanawiałeś się, jak Twoja Mama robi takie puszyste naleśniki? Sekret tkwi w wodzie gazowanej. Możesz dodać ją do ciasta, pamiętając o tym, że je rozwodni. Wystarczy pół szklanki wody gazowanej, a ciasto ulegnie spulchnieniu. Ta metoda sprawdzi się rewelacyjnie do naleśników, racuchów, a także placuszków i pączków serowych.

9. Piwo – oryginalny składnik wypieków zamiast proszku do pieczenia

Piwo także możesz wykorzystać jako pyszną alternatywę dla proszku do pieczenia. Już pół szklanki złotego trunku dodanego do ciasta da Ci efekt wyrośnięcia oraz charakterystyczny smak. Ten zamiennik genialnie spisuje się w bagietkach, bułkach oraz podpłomykach i cieście do pizzy.

Jak widać, nie jesteś skazany na proszek do pieczenia. Istnieje wiele możliwości zastąpienia tej substancji chemicznej. Pamiętaj tylko, by zastępować ją stosownie do planowanych wypieków.

Czytaj także:

Zamienniki jaj. Co zamiast jajek, nie tylko na Wielkanoc?

Przepis na szybkie ciasto z agrestem

Ciasto na lato. 4 lekkie i pyszne przepisy

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Sprawdzony przepis od Tadar

Ciasto drożdżowe z truskawkami – krok po kroku