Ciasto na lato. 4 lekkie i pyszne przepisy

Porady 10.05.2023

Lato to czas, kiedy drzewa a偶 uginaj膮 si臋 pod ci臋偶arem czere艣ni, a krzaczki czerwieni膮 si臋 od truskawek. Desery, kt贸re przygotowuje si臋 o tej porze roku, powinny by膰 lekkie i od艣wie偶aj膮ce. W wakacyjny czas najlepiej sprawdzaj膮 si臋 ciasta z dodatkiem sezonowych owoc贸w, lod贸w i lekkich krem贸w. Jak przyrz膮dzi膰 pyszne ciasta, kt贸re os艂odz膮 dni ca艂ej rodzinie? Poznaj nasze sprawdzone przepisy!

Jakie ciasto upiec latem? Najlepsze przepisy na ciasta na lato

Ciep艂e, letnie dni sprzyjaj膮 wszelkiej aktywno艣ci fizycznej i g艂odowi, a po solidnym obiedzie nale偶y si臋 przecie偶 podwieczorek. Wraz z 艂adn膮 pogod膮, nadci膮ga czas 艣wie偶ych owoc贸w, kt贸ry warto wykorzysta膰, przyrz膮dzaj膮c desery. Pyszne, owocowe ciasto to idealny deser na lato. 呕eby przygotowa膰 smaczne ciasto na lato nie potrzeba specjalnych umiej臋tno艣ci cukierniczych ani wielu sk艂adnik贸w. Sezonowe owoce, cukier, m膮ka oraz troch臋 kreatywno艣ci wystarcz膮 do przygotowania pysznego wypieku. Nie wiesz, sk膮d wzi膮膰 przepis na ciasto, kt贸re idealnie sprawdzi si臋 na lato? Poznaj nasze sprawdzone przepisy na s艂odkie, owocowe ciasto na lato! 

1. Proste przepisy na orze藕wiaj膮ce ciasta na lato bez pieczenia

Pieczenie w trakcie upa艂贸w bywa m臋cz膮ce. Wysoka temperatura w pomieszczeniu w po艂膮czeniu z buchaj膮c膮 z pieca par膮 nie jest zbyt przyjemne. Zastanawiasz si臋, czy mo偶na przygotowa膰 ciasto na lato bez pieczenia? Ale偶 oczywi艣cie! Lista s艂odko艣ci niewymagaj膮cych w艂o偶enia do pieca jest bardzo d艂uga i znajdziesz na niej pozycje o r贸偶nym charakterze i smaku. 

Niew膮tpliw膮 zalet膮 tego rodzaju deser贸w jest szybko艣膰 ich przygotowywania oraz smaki, kt贸re daj膮 poczucie przelotnego od艣wie偶enia. Chcia艂by艣 przygotowa膰 lekkie i szybkie ciasto na lato? Postaw na sernik na zimno z owocami i galaretk膮. To proste ciasto na lato robi si臋 praktycznie samo. Poznaj nasz spos贸b na sernik na zimno z jagodami!

Sk艂adniki:

  • 140 g herbatnik贸w 
  • 100 g roztopionego mas艂a
  • 30 g kakao
  • 1 kg sera do sernik贸w z wiaderka
  • 680 g jag贸d
  • 1 galaretka o smaku owoc贸w le艣nych
  • 100 g cukru pudru
  • 12 g cukru wanilinowego
  • 200 ml 艣mietany krem贸wki
  • 3 艂y偶ki 偶elatyny 
  • 300 ml wrz膮tku

Przygotowanie:

Dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wyci膮gnij z lod贸wki twar贸g. Ciasteczka wsyp do miski i dok艂adnie je pokrusz, a potem dodaj do nich kakao i mas艂o. Przemieszaj i wy艂贸偶 na form臋 do pieczenia. Form臋 w艂贸偶 do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 8-10 minut, a nast臋pnie ostud藕. 

Do kubka wlej 180 ml wrz膮tku i wsyp do niego 偶elatyn臋, a nast臋pnie wymieszaj i pozostaw do nap臋cznienia. Zmiksuj 350 g jag贸d na pur茅e. 

Do miski prze艂贸偶 twar贸g, a nast臋pnie dodaj krem贸wk臋 i utrzyj na g艂adk膮 mas臋. Dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz pur茅e z jag贸d i zmiksuj razem. Do 偶elatyny dodaj 2 艂y偶ki masy serowej, wymieszaj, a potem dodaj do masy serowej. Miksuj na najwy偶szych obrotach. Mas臋 prze艂贸偶 na sp贸d i wyr贸wnaj. Ciasto schowaj do lod贸wki na 1-2 godziny. 

W osobnej misce zmiksuj reszt臋 jag贸d na mus, a potem przelej je do garnka. Dolej pozosta艂膮 wod臋 i zagotuj. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj galaretk臋, ca艂y czas mieszaj膮c. Gotow膮 mas臋 sch艂od藕, a nast臋pnie wylej na sernik i ponownie w艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋. Orze藕wiaj膮ce ciasto na lato jest gotowe!

2. Najlepsze ciasto na wesele latem — przepis na bez臋 Pavlova

Lato to tak偶e okres, kt贸ry ch臋tnie wybieramy na za艣lubiny — kt贸偶 nie chcia艂by bra膰 艣lubu w promieniach s艂o艅ca? My nie znamy nikogo takiego! Na letnim weselu poza pysznymi daniami, napojami i alkoholem nie mo偶e zabrakn膮膰 tak偶e ciasta. Ciasto na wesele latem powinno by膰 lekkie jak chmurka i zachwyci膰 wszystkich go艣ci. Jednym z deser贸w, kt贸re robi wra偶enie i idealnie sprawdzi si臋 weselny st贸艂, jest beza Pavlova z owocami. To pyszne ciasto na lato smakuje, tak jak wygl膮da, czyli zachwycaj膮co. Jak przygotowa膰 to ciasto? Ju偶 zdradzamy Ci przepis.

Sk艂adniki:

  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 艂y偶eczka skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • Dwa opakowania cukru wanilinowego
  • 130 ml sch艂odzonej 艣mietany krem贸wki 30% 
  • Sezonowe owoce (najlepiej truskawki, bor贸wki i maliny)
  • 1 laska wanilii (a w zasadzie same ziarenka)
  • Blacha do pieczenia
  • Mikser

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C, a nast臋pnie wy艂贸偶 blach臋 papierem do pieczenia. Do misy dodaj bia艂ka i ubijaj, a偶 do uzyskania sztywnej piany. Zacznij dodawa膰 stopniowo cukier, nie przerywaj膮c ubijania. Po dodaniu ca艂ego cukru ubijaj przez 3-4 minut, a偶 piana b臋dzie g臋sta, b艂yszcz膮ca i stabilna. Dodaj do piany skrobi臋 ziemniaczan膮 i 10 ml soku z cytryny. 

Gotow膮 pian臋 u艂贸偶 na papierze w okr膮g i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 stopni C, a p贸藕niej zmniejsz j膮 do 100 stopni C i piecz przez 3 godziny. Po up艂ywie wyznaczonego czasu wyci膮gnij bez臋 na kratk臋 do studzenia i daj jej odpocz膮膰. 

Do misy miksera dodaj mascarpone, cukier waniliowy i krem贸wk臋. Ubijaj przez minut臋, a偶 masa stanie si臋 sztywna, a nast臋pnie dodaj odrobin臋 soku cytrynowego i ziarenka wanilii. Gotowym kremem ozd贸b g贸r臋 bezy przed podaniem, udekoruj owocami. To ciasto, a w zasadzie tort z pewno艣ci膮 zrobi wra偶enie na go艣ciach weselnych.

3. Ciasto idealne na (nie tylko) wesele w lecie – przepis na sernik pistacjowy

Beza wydaje Ci si臋 zbyt s艂odka i delikatna? Mamy w zanadrzu jeszcze jeden znakomity przepis na ciasto dobre na wesele latem — sernik pistacjowy. Ten rodzaj ciasta bije ostatnio rekordy popularno艣ci. Do jego przygotowania nie potrzeba du偶ej ilo艣ci sk艂adnik贸w, a sam proces wypiekania nie trwa d艂ugo. Poznaj nasz pomys艂 na pistacje w formie kremowego sernika!

Sk艂adniki:

  • 150 g ciasteczek kakaowych
  • 30 g roztopionego mas艂a
  • 300 g niesolonych i 艂uskanych orzeszk贸w pistacjowych
  • 400 g mleczka skondensowanego
  • 10 ml ekstraktu waniliowego
  • 2 jaja
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g p贸艂t艂ustego twarogu (najlepiej drobno mielonego z wiaderka)
  • 600 ml 艣mietany krem贸wki 30%
  • 80 g bia艂ej czekolady
  • Mikser 
  • Tortownica
  • Papier do pieczenia
  • Rondelek

Przygotowanie:

Ciastka wraz z mas艂em zmiksuj i prze艂贸偶 na wy艂o偶on膮 papierem tortownic臋. Wyr贸wnaj g贸rn膮 warstw臋 i wstaw do lod贸wki na p贸艂 godziny. 

Mis臋 od miksera umyj, a nast臋pnie dodaj do niej pistacj臋 i zmiel na drobny py艂 zbijaj膮cy si臋 w grudki. Do pistacji dodaj mleczko skondensowane, a nast臋pnie jajka. Ca艂y czas miksuj. Dodaj serek, twar贸g oraz ekstrakt z wanilii i ca艂y czas mieszaj. 

Gotow膮 mas臋 przelej na sp贸d i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 150 stopni C. Piecz przez godzin臋, a nast臋pnie wystud藕, uchylaj膮c drzwi piekarnika przez kolejne 2-3 godziny. Wstaw do lod贸wki na 5-6 godzin, a po wyj臋ciu przejd藕 do przyrz膮dzania polewy. 

Krem贸wk臋 podgrzej w rondelku, a nast臋pnie dodaj do niej bia艂膮 czekolad臋 i wymieszaj. Gdy sos zacznie g臋stnie膰, posmaruj nim wierzch ciasta, a boki posyp pokruszonymi pistacjami i suszonymi p艂atkami r贸偶.

4. Pyszne i lekkie ciasta na lato z owocami – klasyczne ciasto z truskawkami i biszkoptem

Ciasto na lato z owocami powinno by膰 r贸wnie smaczne, co apetyczne. Nie od dzi艣 wiadomo, 偶e je si臋 r贸wnie偶 oczami. Je艣li masz w domu ma艂ych smakoszy, z pewno艣ci膮 wiesz, o czym m贸wimy. Jaki deser zaserwowa膰 dzieciom, kt贸re bywaj膮 wybredne? Spr贸buj przygotowa膰 ciasto na lato z truskawkami na biszkopcie.

Sk艂adniki:

  • 80 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 20 ml soku z cytryny
  • 2 jaja
  • 6 偶贸艂tek
  • 60 g m膮ki pszennej
  • 1 艂y偶eczka skrobi ziemniaczanej
  • Odrobina mas艂a i bu艂ki tartej do wysmarowania tortownicy
  • 220 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 ml 艣mietanki 30%
  • Tortownica
  • 艁opatka
  • Rondelek
  • Garnek
  • Ubijaczka (b膮d藕 mikser)

Przygotowanie:

W rondelku zr贸b syrop cukrowy z 40 g cukru i 60 ml wody, a nast臋pnie dodaj do niego cytryn臋. Umyj truskawki i wrzu膰 je do syropu. Odstaw na godzin臋. 

Ubij bia艂ka na pian臋, dodaj膮c powoli pozosta艂y cukier. Nast臋pnie dodaj obie m膮ki i wymieszaj. Tortownic臋 wysmaruj mas艂em i obsyp bu艂k膮 tart膮, a nast臋pnie przelej do niej mas臋. Biszkopt piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wystud藕 ciasto, uchylaj膮c drzwiczki piekarnika. 

Do garnka wlej 160 ml mleka i zagotuj je. 呕贸艂tka utrzyj z 25 g cukru pudru, a nast臋pnie dodaj do nich budy艅, reszt臋 zimnego mleka i zamieszaj. Mas臋 z 偶贸艂tek po艂膮cz z ciep艂ym mlekiem. Gotowy budy艅 wystud藕, co jaki艣 czas mieszaj膮c. 

W osobnym naczyniu ubij na sztywno 艣mietank臋 z pozosta艂ym cukrem pudrem. Gdy piana b臋dzie b艂yszcz膮ca, powoli dodaj j膮 do masy budyniowej, delikatnie mieszaj膮c 艂opatk膮. Gotowy krem wy艂贸偶 na biszkopt i wstaw do lod贸wki na 20 minut. 

Po wyci膮gni臋ciu ciasta z lod贸wki po艂贸偶 truskawki na wierzch i polej sosem, kt贸ry pozostanie w garnku. Ciasto ponownie w艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋. Serwuj z dodatkiem lod贸w lub bitej 艣mietany.


 

Czytaj tak偶e:

Jak zrobi膰 kruszonk臋 do ciasta – dro偶d偶owego i nie tylko 

Clafoutis – 5 przepis贸w z owocami 

Przepis na szybkie ciasto z agrestem

Ciasto z gruszkami – 2 pomys艂y na pyszne przepisy

Ciasto dro偶d偶owe z rabarbarem – pyszny przepis, kt贸remu ka偶dy podo艂a 

Ciasto czekoladowe z mascarpone – przepis na lekkie ciasto 

Ciasto czekoladowe z kremem – przepis na 4 rozmaite sposoby

Jak zrobi膰 ciasto czekoladowe z jab艂kami – sprawdzony przepis 

Ciasto czekoladowe z wi艣niami – klasyczny przepis 

Ciasto czekoladowe z powid艂ami 艣liwkowymi – klasyczny przepis