Dania wielkanocne na ciepło – 13 pomysłów

Porady 19.02.2024


Tradycyjne dania wielkanocne na ciepło

Gdy nic kreatywnego nie przychodzi ci do głowy podczas gotowania, warto sięgnąć do klasycznych przepisów. Może w trakcie ich realizacji znajdziesz swoją inspirację na nowe i pyszne potrawy wielkanocne, a może nie. Grunt, że będzie smacznie i w gronie najbliższych. Nas zawsze najbardziej cieszy możliwość wykorzystania świeżych warzyw sezonowych. Dzięki nim śniadanie wielkanocne jest takie kolorowe i podkreśla pozytywny charakter okazji. W takich chwilach uwielbiamy sięgać właśnie do tradycyjnych przepisów na wielkanocne dania na ciepło, a są wśród nich między innymi:
 
  • Udka kaczki pieczone z pomarańczami
  • Swojskie kiełbasy pieczone z ziemniakami, cebulą i papryką
  • Soczysty schab pieczony w rękawie (np. ze śliwką lub morelą)
  • Jajka po benedyktyńsku
  • Żurek w chlebie z białą kiełbasą i jajkiem (jak zrobić żurek na zakwasie dowiesz się oczywiście z naszego bloga)
 


Potrawy świąteczne – wielkanocne polędwiczki

Polędwiczki mają cudowne mięso. Z jednej strony są delikatne i soczyste, a z drugiej świetnie komponują się z różnymi sosami i dodatkami. Wystarczy tylko wiedzieć jak się z nimi obchodzić – zarówno na patelni, jak i podając je z brytfanny. Polędwiczki wieprzowe są cudowną bazą lekkich i efektownych dań wielkanocnych. Obróbka termiczna nadaje im apetycznego wyglądu, co w połączeniu z kolorowymi warzywami i aromatem sosu stwarza piorunujące wrażenie. To właśnie na takie cudowne potrawy przygotowują cię przystawki wielkanocne. Polędwiczki podaje się oczywiście na ciepło. Wybornie smakują, gdy są zgrillowane, choć w wersji wielkanocnej robimy je zwykle na głębokiej patelni. Wówczas polecamy skorzystać szczególnie z przepisów na ciepłe potrawy wielkanocne w postaci:
 
  • Polędwiczek wieprzowych w lekko wyrazistym sosie śmietanowym ze chrupiącymi szparagami i wędzonym boczkiem
  • Polędwiczek otulonych sosem musztardowym z pieczarkami i odrobiną whisky
  • Prostych w usmażeniu polędwiczek wieprzowych w sosie borowikowym (możesz zrobić je także w piekarniku w płytkim naczyniu żaroodpornym)
  


Dania wielkanocne na gorąco – nowe pomysły

Wielkanoc kojarzona jest z kilkoma charakterystycznymi składnikami. Na świątecznym stole są wówczas faszerowane, nadziewane lub malowane jajka wielkanocne. Obok mamy szeroki wybór wędlin oraz mięs na ciepło. Rzeżucha, szparagi, cukinia, brokuł – wydaje się, że to czas, gdy w menu powinny gościć zielone akcenty. Nawet świąteczny pasztet warzywny posypuje się z wierzchu szczypiorkiem, o ile w twoim domu blachy i formy do pieczenia nie są już zajęte w tych dniach przez babkę, sernik i mazurka. Koniecznie poszukaj więc przepisu na choć jedno nowe danie wielkanocne na ciepło. W sklepie internetowym Tadar.pl znajdziesz niezbędne akcesoria, aby w tym roku upiec, ugotować lub usmażyć:
 
  • Dorsza z kiełbasą chorizo w kremowym sosie ze szparagami
  • Marchewkowe koszyczki z jajkiem sadzonym (w postaci wytrawnych babeczek)
  • Spaghetti z cukinii z kawałkami dorsza w sosie szczypiorkowym
  • Łososia w jasnym sosie ze szpinakiem i słodką papryką grillowaną
  • Tartę z jajkiem, brokułem, kukurydzą i kawałkami kurczaka