Jak zrobi膰 偶urek?

Jak zrobi膰 g臋sty 偶urek?
Aby wielkanocny 偶urek by艂 g臋sty, potrzebujesz dobrego zakwasu. Najlepszy b臋dzie ten razowy, gdy偶 tylko on jest w stanie da膰 ci t臋 g艂臋bi臋 smaku i aromatu, kt贸rej tak poszukujesz i kt贸ra tak bardzo wyr贸偶nia swojski 偶ur na tle innych 艣wi膮tecznych zup. Jedno jest pewne, je艣li chcesz, by 艣niadanie wielkanocne by艂o wyj膮tkowe, nie mo偶esz p贸j艣膰 drog膮 na skr贸ty. Jak zrobi膰 zakwas na 偶urek wielkanocny dowiesz si臋 z naszego bogatego w porady bloga. Na pewno przyda si臋 dobry garnek, w kt贸rym przygotujesz bulion. Poza tym nie ob臋dzie si臋 bez wielu przypraw i warzyw – ich po艂膮czenie to najlepsza instrukcja na to, jak zrobi膰 pyszny 偶urek na Wielkanoc.
Z CZEGO ZROBI膯 呕UREK NA WIELKANOC – SK艁ADNIKI:
- cebula (1 sztuka, du偶a)
- pietruszka bez natki (2 sztuki)
- 艣redni por (1 sztuka)
- seler (½ korzenia)
- woda (1,5 litra)
- suszone grzyby (gar艣膰)
- ziemniaki (5 sztuk)
- tarty chrzan (2 艂y偶eczki)
- majeranek (1 艂y偶eczka)
- zakwas razowy (2 szklanki)
- bia艂a kie艂basa (3 sztuki)
- jajka ugotowane na twardo (4 sztuki)
- s贸l i pieprz do smaku
Jak zrobi膰 偶urek z ziemniakami?
Dla wielu os贸b przystawki wielkanocne s膮 tym, na co najbardziej czekaj膮. Ich r贸偶norodne smaki i nierzadko szczodry dodatek mi臋sa pobudzaj膮 kubki smakowe po wielu dniach postu. Z tym majonezem, zielonym szczypiorkiem, mielon膮 s艂odk膮 papryk膮 i przyozdobione rze偶uch膮 wygl膮daj膮 ob艂臋dnie. Cho膰 jajka wielkanocne, kie艂basy, sa艂atki, a nawet r贸偶norodny wyb贸r ryb potrafi膮 pi臋knie ubarwi膰 艣wi膮teczny st贸艂, to ka偶dy smakosz odda艂by wiele za przepis i praktyczne wskaz贸wki, jak zrobi膰 pyszny 偶urek wielkanocny z jajkiem i bia艂膮 kie艂bas膮. Wszystko mo偶esz znale藕膰 tutaj – tak jak miski, p贸艂miski, salaterki i zastaw臋 do serwowania wszystkich pysznych da艅 艣wi膮tecznych.
JAK ZROBI膯 呕UREK Z ZAKWASU?
2. Odced藕 bulion, wyjmuj膮c z niego warzywa. Zamiast nich wrzu膰 grzyby, obrane i pokrojone ziemniaki, kie艂bas臋 (w ca艂o艣ci) oraz majeranek. Gotuj na ma艂ym ogniu i pod pokrywk膮 przez 20 minut.
3. Wyjmij kie艂bas臋, dodaj zakwas i zagotuj ca艂o艣膰, doprawiaj膮c majerankiem, sol膮, pieprzem i tartym chrzanem. W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo.
4. Podawaj z po艂贸wkami jajka na twardo i kawa艂kami ugotowanej kie艂basy. Grzyby po ugotowaniu wyjmij, posiekaj i r贸wnie偶 dodawaj na talerz.
Je艣li zastanawiasz si臋 jak zrobi膰 偶urek w chlebie, ju偶 nie musisz szuka膰 odpowiedniego sposobu. Wystarczy zaopatrzy膰 si臋 w kilka ma艂ych okr膮g艂ych chlebk贸w, odci膮膰 ich g贸r臋, lekko wydr膮偶y膰 i podpiec takie jadalne naczynia przez kilka minut w domowym piekarniku.
Je艣li chcesz elegancko poda膰 zrobiony 偶urek wielkanocny z kie艂bas膮 i jajkiem nie ob臋dzie si臋 bez wazy do zupy. W naszym sklepie internetowym mamy r贸wnie偶 kilka 艂y偶ek wazowych, kt贸re powinny by膰 w sam raz na tak膮 okazj臋. Po wi臋cej przepis贸w i inspiracji na potrawy wielkanocne zajrzyj natomiast na naszego bloga!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej