Jak zrobi膰 偶urek?

Porady 10.02.2021


Jak zrobi膰 g臋sty 偶urek?

Aby wielkanocny 偶urek by艂 g臋sty, potrzebujesz dobrego zakwasu. Najlepszy b臋dzie ten razowy, gdy偶 tylko on jest w stanie da膰 ci t臋 g艂臋bi臋 smaku i aromatu, kt贸rej tak poszukujesz i kt贸ra tak bardzo wyr贸偶nia swojski 偶ur na tle innych 艣wi膮tecznych zup. Jedno jest pewne, je艣li chcesz, by 艣niadanie wielkanocne by艂o wyj膮tkowe, nie mo偶esz p贸j艣膰 drog膮 na skr贸ty. Jak zrobi膰 zakwas na 偶urek wielkanocny dowiesz si臋 z naszego bogatego w porady bloga. Na pewno przyda si臋 dobry garnek, w kt贸rym przygotujesz bulion. Poza tym nie ob臋dzie si臋 bez wielu przypraw i warzyw – ich po艂膮czenie to najlepsza instrukcja na to, jak zrobi膰 pyszny 偶urek na Wielkanoc.



Z CZEGO ZROBI膯 呕UREK NA WIELKANOC – SK艁ADNIKI:

- marchewka (2 sztuki)
- cebula (1 sztuka, du偶a)
- pietruszka bez natki (2 sztuki)
- 艣redni por (1 sztuka)
- seler (½ korzenia)
- woda (1,5 litra)
- suszone grzyby (gar艣膰)
- ziemniaki (5 sztuk)
- tarty chrzan (2 艂y偶eczki)
- majeranek (1 艂y偶eczka)
- zakwas razowy (2 szklanki)
- bia艂a kie艂basa (3 sztuki)
- jajka ugotowane na twardo (4 sztuki)
- s贸l i pieprz do smaku



Jak zrobi膰 偶urek z ziemniakami?

Dla wielu os贸b przystawki wielkanocne s膮 tym, na co najbardziej czekaj膮. Ich r贸偶norodne smaki i nierzadko szczodry dodatek mi臋sa pobudzaj膮 kubki smakowe po wielu dniach postu. Z tym majonezem, zielonym szczypiorkiem, mielon膮 s艂odk膮 papryk膮 i przyozdobione rze偶uch膮 wygl膮daj膮 ob艂臋dnie. Cho膰 jajka wielkanocne, kie艂basy, sa艂atki, a nawet r贸偶norodny wyb贸r ryb potrafi膮 pi臋knie ubarwi膰 艣wi膮teczny st贸艂, to ka偶dy smakosz odda艂by wiele za przepis i praktyczne wskaz贸wki, jak zrobi膰 pyszny 偶urek wielkanocny z jajkiem i bia艂膮 kie艂bas膮. Wszystko mo偶esz znale藕膰 tutaj – tak jak miski, p贸艂miski, salaterki i zastaw臋 do serwowania wszystkich pysznych da艅 艣wi膮tecznych.

 


JAK ZROBI膯 呕UREK Z ZAKWASU?

1. Obierz marchewki, pietruszki, seler i cebule. Umyj warzywa, 艂膮cznie z porem, zalej 1,5 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 40 minut.

2. Odced藕 bulion, wyjmuj膮c z niego warzywa. Zamiast nich wrzu膰 grzyby, obrane i pokrojone ziemniaki, kie艂bas臋 (w ca艂o艣ci) oraz majeranek. Gotuj na ma艂ym ogniu i pod pokrywk膮 przez 20 minut.

3. Wyjmij kie艂bas臋, dodaj zakwas i zagotuj ca艂o艣膰, doprawiaj膮c majerankiem, sol膮, pieprzem i tartym chrzanem. W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo.

4. Podawaj z po艂贸wkami jajka na twardo i kawa艂kami ugotowanej kie艂basy. Grzyby po ugotowaniu wyjmij, posiekaj i r贸wnie偶 dodawaj na talerz.




Je艣li zastanawiasz si臋 jak zrobi膰 偶urek w chlebie, ju偶 nie musisz szuka膰 odpowiedniego sposobu. Wystarczy zaopatrzy膰 si臋 w kilka ma艂ych okr膮g艂ych chlebk贸w, odci膮膰 ich g贸r臋, lekko wydr膮偶y膰 i podpiec takie jadalne naczynia przez kilka minut w domowym piekarniku.

Je艣li chcesz elegancko poda膰 zrobiony 偶urek wielkanocny z kie艂bas膮 i jajkiem nie ob臋dzie si臋 bez wazy do zupy. W naszym sklepie internetowym mamy r贸wnie偶 kilka 艂y偶ek wazowych, kt贸re powinny by膰 w sam raz na tak膮 okazj臋. Po wi臋cej przepis贸w i inspiracji na potrawy wielkanocne zajrzyj natomiast na naszego bloga!