Jak zrobić zakwas na żurek?

Porady 9.02.2021


Zakwas na żurek domowy – składniki

Od takiej zupy warto zacząć śniadanie wielkanocne. Jej smak pobudzi twój żołądek, a aromat będzie odpowiednią stymulacją dla apetytu. Wystarczy niewielka bulionówka z wielkanocnym żurkiem na zakwasie, by rozgrzać wyobraźnię kulinarną i ze smakiem uczcić rodzinne święta przy wspólnym stole. Na przystawki i przekąski z majonezem przyjdzie jeszcze czas. Choć jajka wielkanocne kuszą farszami i wyglądem, to żurek wielkanocny z białą kiełbasą jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw w tym menu. Aby go zrobić, potrzebujesz tylko paru łatwo dostępnych produktów:
 
  • Mąka żytnia razowa (1 szklanka)
  • Ciepła, przegotowana woda (3 szklanki)
  • Pieprz czarny (5 ziaren)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Ziele angielskie (3 ziarna)
  • Liście laurkowe (3 sztuki)
  • Razowy chleb (1 kromka)
 


Zakwas na żur wielkanocny – jak zrobić?

Zrobienie żurku wielkanocnego na zakwasie nie jest trudne. Trzeba najpierw jednak przygotować ten zaczyn, który zagęści świąteczną zupę i nada jej charakterystycznego posmaku oraz aromatu. Żadna z potraw wielkanocnych nie wymaga tyle uwagi co żur. Z drugiej strony, wiele z nich można kupić w wersji gotowej – swojskie wędliny, kiełbasy, mazurek itd. Smaku żurku świątecznego nie da się jednak podrobić. Jaki zakwas na żurek będzie zatem najlepszy? Oczywiście razowy i tradycyjny. My polecamy i już wyjaśniamy, w jaki sposób możesz go przygotować we własnym domu. Będzie ci do tego potrzebne zamykane naczynie szklane lub kamionkowe.
 



PRZEPIS NA ZAKWAS NA ŻUREK:

1. Wsyp mąkę razową do naczynia (słoika, butelki lub garnka kamionkowego), a następnie wlej do środka 1,5 szklanki ciepłej wody.

2. Zamieszaj dokładnie zawartość naczynia, a następnie wrzuć do środka przygotowane przyprawy.

3. Odkrój skórkę z kromki chleba razowego i również wrzuć ją do środka. Zalej całość resztą wody. Wymieszaj raz jeszcze i dokładnie.

4. Zamknij naczynie i odstaw je na minimum 3 dni, aby zakwas na żur zdążył się dobrze zawiązać, a jego smak stał się głęboki. Mieszaj go przez ten czas raz dziennie o stałej porze.

5. Teraz ugotuj zupę i wpasuj wazę z żurkiem wielkanocnym na zakwasie razowym pomiędzy miski, półmiski i salaterki na świątecznym stole!


 
O tym, jak zrobić żurek na swojskim zakwasie razowym dowiesz się z naszego bloga. Znajdziesz tu również wazy do zupy i łyżki wazowe, dzięki czemu wszystko podasz elegancko swoim gościom. Smacznego i Wesołych Świąt!