Dyniowe kopytka – idealne na jesienny obiad

Porady 17.06.2023

Ciepłe i aromatyczne – przepis na dyniowe kopytka

Kopytka z dynią to gratka dla fanów tego pysznego warzywa i ciekawa alternatywa dla klasycznych klusek ziemniaczanych. Dzięki dyniowemu purée kluseczki nabierają pięknego koloru, smaku oraz konsystencji. 

Dyniowe kopytka to idealny sposób na wykorzystanie tego warzywa, które kryje w sobie wiele witamin i minerałów. Żeby przyrządzić znakomite dyniowe kluseczki nie potrzeba wyjątkowych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanego sprzętu. 

Każdy przepis na kopytka dyniowe zawiera kilka świeżych składników, garnek, nóż, praskę do ziemniaków i na tym koniec. Jak dokładnie przygotowuje się pomarańczowe kluseczki? Poznaj nasz przepis na kopytka z dynią.

Jak przygotować pyszne kopytka z dodatkiem dyni – składniki i wykonanie

Jak zrobić delikatne i sprężyste kopytka z dynią? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na znakomite kluseczki z dodatkiem dyni, które pokocha cała rodzina.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g upieczonej dyni,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 20 g masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej (jeśli chcesz zrobić kopytka z dyni na słodko, dodaj też odrobinę cynamonu).

Akcesoria:

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię pokrój na kawałki i przeciśnij przez praskę. Gotowe purée włóż do miski, a następnie dodaj jajko, sól, masło i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie, a po chwili zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając. Stolnicę podsyp mąką, a następnie połóż na niej wyrobione ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój go na kawałki o długości 2-3 cm. Możesz kroić je pod kątem, żeby kluseczki miały ciekawszy kształt. 

W garnku zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć do niej kopytka. Gotuj przez 4-5 minut, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Dyniowe kopytka odcedź łyżką i przełóż na talerze. Serwuj z dodatkiem ulubionego sosu lub śmietany z cukrem i odrobiną cynamonu.

Jak dopełnić dyniowe kopytka pysznymi dodatkami? Z czym najlepiej się komponują?

Nie wiesz, z czym podawać kopytka z dyni? Z chęcią podpowiemy! Dobrym wyborem mogą okazać się kopytka dyniowe z sosem na bazie leśnych grzybów i śmietany. Aromat grzybów idealnie komponuje się z kremową, nieco orzechową dynią. 

Jeśli masz ochotę na coś równie sycącego, ale nie przepadasz za grzybami, mamy dla Ciebie inną propozycję – kopytka z dynią i serem długo dojrzewającym. Możesz w tym celu wykorzystać parmezan, pecorino, grana padano lub inny ser i stworzyć na jego bazie pyszny sos. Wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z czosnkiem, dodać masło, ser i odrobinę wody po ugotowaniu kopytek. Niebo w gębie!

Masz ochotę na coś bardziej na słodko? Wypróbuj kopytka z dyni i twarogu w stylu pierogów leniwych. Wystarczy, że dodasz do ciasta odrobinę twarogu, cynamon i cukier. Gwarantujemy, że ta wersja zasmakuje nawet najmłodszym domownikom.

Możliwości jest mnóstwo. Najważniejsze to wziąć pod uwagę własny gust kulinarny i oczywiście preferencje domowników!

Czytaj także:

Przepis na domowe kopytka

Zielone kopytka. Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

Z czym zjeść kopytka? 5 pomysłów na obiad

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotować

Z czym zjeść gnocchi 5 ciekawych pomysłów na obiad 

Pierogi leniwe z serem – przepis na pyszne danie