Z czym zjeść kopytka? 5 pomysłów na obiad

Porady 20.06.2023

Wyjątkowe połączenia smakowe. Z czym podawać kopytka?

Kopytka to popularne danie rodzimej kuchni, które powstaje z ziemniaków, mąki i jajek. Elastyczne ciasto znakomicie komponuje się z wieloma smakami, zarówno na wytrawnie, jak i słodko. Z czym zatem podawać kopytka? To, z czym podać kopytka, jest zależne od gustu i smaku osoby przyrządzającej danie. Niektórzy traktują kopytka jako dodatek zamiast ziemniaków, jeszcze inni nie wyobrażają sobie zjedzenia ich bez dodatku sosu. 

Najczęstszą odpowiedzią na pytanie, z czym jeść kopytka na obiad, jest podanie ich w formie dania głównego z dodatkiem smażonej cebulki i boczku oraz porcją kiszonej kapusty. Nie jest to jednak jedyna forma ich serwowania. Chcesz poznać inne ciekawe połączenia smakowe? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci te najbardziej smakowite pomysły na kopytka.

Czytaj także:

Przepis na domowe kopytka 

Dyniowe kopytka idealne na jesienny obiad 

Zielone kopytka. Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotować 

Z czym zjeść gnocchi 5 ciekawych pomysłów na obiad

Pierogi leniwe z serem – przepis na pyszne danie 

Kopytka w sosach – przepisy na różnorodne sosy do podawania z kopytkami

Smak kopytek jest bardzo uniwersalny, dlatego w polskiej kuchni mają one wiele ciekawych, zróżnicowanych odsłon. Wiele osób nie wyobraża sobie podawania kopytek bez aromatycznego sosu, traktując je tożsamo z włoskimi gnocchi. 

Jednym z najbardziej popularnych i ukochanych przez dzieci sposobów na podanie są kopytka z sosem pomidorowym z dodatkiem parmezanu lub innego sera. Jak je zrobić? Już spieszymy z prostym przepisem, do którego potrzebne Ci będą: garnek, nóż, miska oraz deska do krojenia, a także kilka składników spożywczych i kopytka. Kluski możesz także przygotować sam, a do tego potrzebne Ci będą praska do ziemniaków, sporej wielkości stolnica i trochę wolnego czasu. Jeśli chcesz przygotować obiad na szybko, kup w sklepie gotowe kopytka (najlepiej te świeże, niemrożone). Jeśli masz już wszystkie te przedmioty, pora przejść do przepisu.

Składniki:

  • 480 g kopytek,
  • 400 g passaty z pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • starty parmezan.

Akcesoria:

  • nóż,
  • garnek,
  • deska,
  • patelnia.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno. W międzyczasie wstaw wodę na kopytka i lekko ją osól. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Podsmażaj przez 4-5 minut aż się zeszklą. Kopytka ugotuj, a gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągnij i przełóż do miski. Na patelnię dodaj passatę i przypraw. Sos gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, a następnie polej nim kopytka. Wymieszaj kopytka tak, aby całe pokryły się sosem i przełóż na talerze. Na sam koniec posyp parmezanem i gotowe!

Kopytka równie smacznie komponują się z dodatkiem serów, grzybów oraz szpinaku. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na znakomite kopytka z sosem pieczarkowym, który możesz podmienić na dowolny rodzaj grzybów np. leśne. Jak zrobić z kopytka z sosem grzybowym (ew. pieczarkowym)? Podajemy recepturę:

Składniki:

  • 480 g kopytek, 
  • 300 g pieczarek (lub grzybów leśnych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany kremówki 36%,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Akcesoria:

  • nóż,
  • deska, 
  • garnek, 
  • patelnia.

Przygotowanie:

Kopytka ugotuj i przełóż do osobnej miski łyżką cedzakową. Czosnek i cebulę obierz, a potem drobno pokrój i przesmaż na patelni. Pieczarki (grzyby) dokładnie umyj, pokrój w plasterki i również wrzuć na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, a potem dodaj śmietankę. Całość zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Gotowe kopytka przełóż na talerze, polej sosem i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.

Jeśli nie przepadasz za grzybami, możesz podmienić je na jakiś inny lubiany składnik np. szpinak. Kopytka z sosem szpinakowym rewelacyjnie smakują w połączeniu z serem pleśniowym. Gorąco zachęcamy do tego, żebyś dodał ser do swojego sosu. Jeśli nie wiesz jak, koniecznie zapoznaj się z tym przepisem.

Składniki:

  • 480 g kopytek, 
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany kremówki 36%,
  • 50 g sera pleśniowego,
  • sól,
  • łyżka oleju,
  • pieprz.

Akcesoria:

  • nóż,
  • deska, 
  • garnek, 
  • patelnia.

Przygotowanie:

Kopytka ugotuj i przełóż do miski, a następnie przejdź do mycia i obierania cebuli. Pokrój ją w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, a potem dorzuć liście szpinaku. Całość zamieszaj i podsmażaj przez 4-5 minut, a następnie dodaj śmietankę i ser pleśniowy. Gotuj sos przez kilka minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Gdy będzie wystarczająco gęsty, dodaj kluseczki na patelnię i wymieszaj. Gotowe danie przełóż na talerze.

Kopytka z dodatkiem warzyw – zdrowy i smaczny obiad

Kopytka znakomicie smakują jako dodatek do smażonych lub grillowanych warzyw i wcale nie muszą być zanurzone w sosie. Jak zrobić pyszne kopytka z warzywami i pieczarkami? Poznaj nasz przepis!

Składniki:

  • 400 g kopytek,
  • 180 g pieczarek,
  • pół cukinii,
  • 1 papryka,
  • 1 starta na tarce marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml białego wina,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Akcesoria:

  • garnek,
  • patelnia,
  • nóż,
  • deska.

Przygotowanie:

Kopytka ugotuj, przecedź i odłóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną masła i oleju. Dodaj marchewkę na patelnię, a potem pokrój cukinię i paprykę w kostkę i również wrzuć na patelnię. Całość przesmażaj przez 4-5 minut. W międzyczasie umyj i pokrój pieczarki w plastry. Grzyby dodaj na patelnię, dołóż resztę masła i podsmażaj, aż grzyby puszczą wodę. Następnie dodaj masło, sól, pieprz oraz wino. Zamieszaj i poczekaj, aż wino wyparuje. Po kilku minutach warzywa są gotowe. Kopytka wrzuć na patelnię i wymieszaj. Zawartość patelni przełóż na talerze i posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Kopytka jako dodatek do mięsa – doskonały obiad

Wiesz już, jak zrobić kopytka z różnymi sosami, a także jak zaserwować je na obiad wraz z warzywami. Pora na inspirację obiadową z dodatkiem mięsa. Kopytka genialnie smakują z dodatkiem różnych mięs, zarówno pieczonych, jak i smażonych. Jednym z ciekawszych sposobów podawania są kopytka z gulaszem, które przyrządza się tak samo, jak klasyczny gulasz, ale kaszę podmienia się na kopytka.

Jeśli kompletnie nie masz pomysłu na to, jak podawać kopytka, możesz śmiało zaserwować je z dodatkiem smażonego kurczaka, np. fileta lub aromatycznego mięsa mielonego w formie kotletów. Jak przygotować kopytka z mięsem mielonym? Przedstawiamy przepis:

Składniki:

  • 6 kotletów z mięsa mielonego,
  • 400 g kopytek,
  • 4 buraki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, 
  • pieprz.

Akcesoria:

  • garnek,
  • tarka.

Przygotowanie:

Kopytka ugotuj i odłóż na bok na czas przygotowywania buraczków. Buraki oczyść i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej masło, a później dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj 5 minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaj buraczki i smaż przez 10 minut, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj ocet winny, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej kotlety. Gdy będą wystarczająco ciepłe, przełóż je na talerze, a następnie dodaj kopytka oraz buraczki. Życzymy smacznego!

Który przepis szczególnie wpadł Ci w oko? Nie zwlekaj i już dziś zrób na obiad pyszne kopytka z sosem lub jako dodatek do mięsa!