Zielone kopytka. Jak zrobi膰 kopytka ze szpinakiem?

Przepis na kopytka ze szpinakiem – krok po kroku
Zielone kopytka znakomicie sprawdzaj膮 si臋 w roli zdrowszej alternatywy dla klasycznych klusek ziemniaczanych. Przyrz膮dzaj膮c pyszne zielone kopytka ze szpinakiem, przemycisz do dania mn贸stwo warto艣ci od偶ywczych bez protest贸w i p艂aczu ze strony dzieci.
Kopytka zielone smakuj膮 tak samo, jak te klasyczne (szpinak jest praktycznie niewyczuwalny), dlatego pokochaj膮 je wszyscy rodzice, kt贸rych pociechy nie przepadaj膮 za szpinakiem i warzywami. Chcesz pozna膰 przepis na to, jak zrobi膰 pyszne zielone kopytka? Zdradzimy Ci go w kolejnym akapicie. Przygotuj misk臋, garnek oraz prask臋 do ziemniak贸w i do dzie艂a!
Jak przygotowa膰 ciasto na kopytka ze szpinakiem? Sk艂adniki i wykonanie
Chcesz pozna膰 szybki spos贸b na to, jak zrobi膰 zielone kopytka? Ju偶 spieszymy z pomoc膮! Aby przygotowa膰 te pyszne kluseczki, b臋dziesz potrzebowa膰 nast臋puj膮cych sk艂adnik贸w:
- 0,5 kg ziemniak贸w,
- 200 g 艣wie偶ego szpinaku,
- 200 g m膮ki pszennej,
- 1 jajo,
- 20 g mas艂a,
- p贸艂 艂y偶eczki soli.
Przygotuj te偶 nast臋puj膮ce akcesoria:
- miska,
- stolnica
- garnek,
- praska do ziemniak贸w,
- 艂y偶ka cedzakowa lub sito.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a nast臋pnie odced藕 je i pozostaw do ostygni臋cia. W mi臋dzyczasie ugotuj szpinak, poszatkuj i odced藕 go dok艂adnie z nadmiaru wody. Ziemniaki wraz ze szpinakiem przetrzyj przez prask臋 i wymieszaj na g艂adk膮 mas臋. W misce po艂膮cz ziemniaki i szpinak z jajkiem, mas艂em i sol膮, a nast臋pnie dok艂adnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj do ciasta m膮k臋, ca艂y czas mieszaj膮c.
Ciasto wy艂贸偶 na stolnic臋 posypan膮 m膮k膮 i uformuj z niego wa艂ek. Pokr贸j go na kawa艂ki i uformuj kopytka.
Gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Kluski s膮 gotowe do wyci膮gni臋cia, gdy wyp艂yn膮 na wierzch. Z czym je poda膰? Odpowiedzi szukaj w dalszej cz臋艣ci tekstu.
Pomys艂y na podawanie kopytek ze szpinakiem – inspiracje na pyszny obiad dla ca艂ej rodziny!
Z jakim sosem podawa膰 zielone kopytka? Kluseczki te smakuj膮 dobrze w towarzystwie mas艂a i kwa艣nej 艣mietany, a tak偶e wszystkich sos贸w na bazie sera. Je艣li masz ochot臋 na co艣 bardziej wykwintnego, spr贸buj przygotowa膰 do nich sos ma艣lano-winny z dodatkiem suszonych pomidor贸w i parmezanu. Zielone kluseczki pasuj膮 tak偶e do sosu na bazie pomidor贸w i mi臋sa mielonego w stylu bolo艅skim. Ta paleta kolorystyczna z pewno艣ci膮 zach臋ci do jedzenia najm艂odszych domownik贸w.
Niewa偶ne, na kt贸ry wariant si臋 zdecydujesz. Z pewno艣ci膮 danie oka偶e si臋 uczt膮 zar贸wno dla oczu, jak i dla 偶o艂膮dka!
Czytaj tak偶e:
Dyniowe kopytka idealne na jesienny obiad
Z czym zje艣膰 kopytka? 5 pomys艂贸w na obiad
Pyszne w艂oskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotowa膰
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej