Zielone kopytka. Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?
Przepis na kopytka ze szpinakiem – krok po kroku
Zielone kopytka znakomicie sprawdzają się w roli zdrowszej alternatywy dla klasycznych klusek ziemniaczanych. Przyrządzając pyszne zielone kopytka ze szpinakiem, przemycisz do dania mnóstwo wartości odżywczych bez protestów i płaczu ze strony dzieci.
Kopytka zielone smakują tak samo, jak te klasyczne (szpinak jest praktycznie niewyczuwalny), dlatego pokochają je wszyscy rodzice, których pociechy nie przepadają za szpinakiem i warzywami. Chcesz poznać przepis na to, jak zrobić pyszne zielone kopytka? Zdradzimy Ci go w kolejnym akapicie. Przygotuj miskę, garnek oraz praskę do ziemniaków i do dzieła!
Jak przygotować ciasto na kopytka ze szpinakiem? Składniki i wykonanie
Chcesz poznać szybki sposób na to, jak zrobić zielone kopytka? Już spieszymy z pomocą! Aby przygotować te pyszne kluseczki, będziesz potrzebować następujących składników:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 20 g masła,
- pół łyżeczki soli.
Przygotuj też następujące akcesoria:
- miska,
- stolnica
- garnek,
- praska do ziemniaków,
- łyżka cedzakowa lub sito.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ugotuj szpinak, poszatkuj i odcedź go dokładnie z nadmiaru wody. Ziemniaki wraz ze szpinakiem przetrzyj przez praskę i wymieszaj na gładką masę. W misce połącz ziemniaki i szpinak z jajkiem, masłem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę, cały czas mieszając.
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i uformuj z niego wałek. Pokrój go na kawałki i uformuj kopytka.
Gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Kluski są gotowe do wyciągnięcia, gdy wypłyną na wierzch. Z czym je podać? Odpowiedzi szukaj w dalszej części tekstu.
Pomysły na podawanie kopytek ze szpinakiem – inspiracje na pyszny obiad dla całej rodziny!
Z jakim sosem podawać zielone kopytka? Kluseczki te smakują dobrze w towarzystwie masła i kwaśnej śmietany, a także wszystkich sosów na bazie sera. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, spróbuj przygotować do nich sos maślano-winny z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanu. Zielone kluseczki pasują także do sosu na bazie pomidorów i mięsa mielonego w stylu bolońskim. Ta paleta kolorystyczna z pewnością zachęci do jedzenia najmłodszych domowników.
Nieważne, na który wariant się zdecydujesz. Z pewnością danie okaże się ucztą zarówno dla oczu, jak i dla żołądka!
Czytaj także:
Dyniowe kopytka idealne na jesienny obiad
Z czym zjeść kopytka? 5 pomysłów na obiad
Pyszne włoskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotować
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej