Zielone kopytka. Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

Porady 18.06.2023

Przepis na kopytka ze szpinakiem – krok po kroku

Zielone kopytka znakomicie sprawdzają się w roli zdrowszej alternatywy dla klasycznych klusek ziemniaczanych. Przyrządzając pyszne zielone kopytka ze szpinakiem, przemycisz do dania mnóstwo wartości odżywczych bez protestów i płaczu ze strony dzieci. 

Kopytka zielone smakują tak samo, jak te klasyczne (szpinak jest praktycznie niewyczuwalny), dlatego pokochają je wszyscy rodzice, których pociechy nie przepadają za szpinakiem i warzywami. Chcesz poznać przepis na to, jak zrobić pyszne zielone kopytka? Zdradzimy Ci go w kolejnym akapicie. Przygotuj miskę, garnek oraz praskę do ziemniaków i do dzieła!

Jak przygotować ciasto na kopytka ze szpinakiem? Składniki i wykonanie

Chcesz poznać szybki sposób na to, jak zrobić zielone kopytka? Już spieszymy z pomocą! Aby przygotować te pyszne kluseczki, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 20 g masła,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotuj też następujące akcesoria:

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ugotuj szpinak, poszatkuj i odcedź go dokładnie z nadmiaru wody. Ziemniaki wraz ze szpinakiem przetrzyj przez praskę i wymieszaj na gładką masę. W misce połącz ziemniaki i szpinak z jajkiem, masłem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę, cały czas mieszając. 

Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i uformuj z niego wałek. Pokrój go na kawałki i uformuj kopytka.

Gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Kluski są gotowe do wyciągnięcia, gdy wypłyną na wierzch. Z czym je podać? Odpowiedzi szukaj w dalszej części tekstu.

Pomysły na podawanie kopytek ze szpinakiem – inspiracje na pyszny obiad dla całej rodziny!

Z jakim sosem podawać zielone kopytka? Kluseczki te smakują dobrze w towarzystwie masła i kwaśnej śmietany, a także wszystkich sosów na bazie sera. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, spróbuj przygotować do nich sos maślano-winny z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanu. Zielone kluseczki pasują także do sosu na bazie pomidorów i mięsa mielonego w stylu bolońskim. Ta paleta kolorystyczna z pewnością zachęci do jedzenia najmłodszych domowników.

Nieważne, na który wariant się zdecydujesz. Z pewnością danie okaże się ucztą zarówno dla oczu, jak i dla żołądka!

Czytaj także:

Przepis na domowe kopytka

Dyniowe kopytka idealne na jesienny obiad

Z czym zjeść kopytka? 5 pomysłów na obiad

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotować

Z czym zjeść gnocchi 5 ciekawych pomysłów na obiad

Pierogi leniwe z serem – przepis na pyszne danie