Zielone kopytka. Jak zrobić kopytka ze szpinakiem?

Przepis na kopytka ze szpinakiem – krok po kroku
Zielone kopytka znakomicie sprawdzają się w roli zdrowszej alternatywy dla klasycznych klusek ziemniaczanych. Przyrządzając pyszne zielone kopytka ze szpinakiem, przemycisz do dania mnóstwo wartości odżywczych bez protestów i płaczu ze strony dzieci.
Kopytka zielone smakują tak samo, jak te klasyczne (szpinak jest praktycznie niewyczuwalny), dlatego pokochają je wszyscy rodzice, których pociechy nie przepadają za szpinakiem i warzywami. Chcesz poznać przepis na to, jak zrobić pyszne zielone kopytka? Zdradzimy Ci go w kolejnym akapicie. Przygotuj miskę, garnek oraz praskę do ziemniaków i do dzieła!
Jak przygotować ciasto na kopytka ze szpinakiem? Składniki i wykonanie
Chcesz poznać szybki sposób na to, jak zrobić zielone kopytka? Już spieszymy z pomocą! Aby przygotować te pyszne kluseczki, będziesz potrzebować następujących składników:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 20 g masła,
- pół łyżeczki soli.
Przygotuj też następujące akcesoria:
- miska,
- stolnica
- garnek,
- praska do ziemniaków,
- łyżka cedzakowa lub sito.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ugotuj szpinak, poszatkuj i odcedź go dokładnie z nadmiaru wody. Ziemniaki wraz ze szpinakiem przetrzyj przez praskę i wymieszaj na gładką masę. W misce połącz ziemniaki i szpinak z jajkiem, masłem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę, cały czas mieszając.
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i uformuj z niego wałek. Pokrój go na kawałki i uformuj kopytka.
Gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie. Kluski są gotowe do wyciągnięcia, gdy wypłyną na wierzch. Z czym je podać? Odpowiedzi szukaj w dalszej części tekstu.
Pomysły na podawanie kopytek ze szpinakiem – inspiracje na pyszny obiad dla całej rodziny!
Z jakim sosem podawać zielone kopytka? Kluseczki te smakują dobrze w towarzystwie masła i kwaśnej śmietany, a także wszystkich sosów na bazie sera. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wykwintnego, spróbuj przygotować do nich sos maślano-winny z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanu. Zielone kluseczki pasują także do sosu na bazie pomidorów i mięsa mielonego w stylu bolońskim. Ta paleta kolorystyczna z pewnością zachęci do jedzenia najmłodszych domowników.
Nieważne, na który wariant się zdecydujesz. Z pewnością danie okaże się ucztą zarówno dla oczu, jak i dla żołądka!
Czytaj także:
Dyniowe kopytka idealne na jesienny obiad
Z czym zjeść kopytka? 5 pomysłów na obiad
Pyszne włoskie kluseczki gnocchi. Jak je przygotować
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej