Jak posiać rzeżuchę?
Jak posadzić rzeżuchę?
Domowa uprawa rzeżuchy na święta jest niezwykle prosta, dlatego łatwo zainteresować nią swoje dziecko. Cierpliwość malucha nie zostanie wystawiona na dużą próbę, gdyż wzrost posianej rzeżuchy jest szybki. Jak długo rośnie rzeżucha? Od zasiania do momentu, gdy możesz ułożyć ją na kanapkach, mija zwykle od 7 do 10 dni. Wystarczy wziąć dowolne naczynie, wyłożyć jego wnętrze watą, nawilżyć je i obsiać nasionami rzeżuchy. Taka prowizoryczna doniczka do kiełkowania powinna stanąć w dobrze nasłonecznionym miejscu. Ty natomiast pamiętaj, aby regularnie podlewać swoją rzeżuchową plantację w domu. Nie rób tego zbyt obficie, gdyż zniszczysz swój wysiłek, a nasiona najzwyczajniej zgniją, zamiast dać plon. Wystarczy regularnie zraszać nosiana rzeżuchy i utrzymywać stały poziom wilgotności w naczyniu z watą, ligniną lub ręcznikiem papierowym. Gdy wszystko się uda, możesz skorzystać z jednego z naszych poprzednich wpisów w tym temacie – „Rzeżucha nie tylko na kanapki – do czego ją wykorzystać?”.
Kiedy siać rzeżuchę?
To pytanie pojawia się zazwyczaj tuż przed świętami, gdy robi się jajka wielkanocne. Wiele osób zastanawia się, kiedy posadzić rzeżuchę, aby móc ustawić ją np. na stole Wielkanocnym, lub podać do kanapek podczas rodzinnego śniadania. Uprawa ta potrzebuje minimum 6 dni, aby urosnąć i cieszyć podniebienie swoim świeżym smakiem oraz dostarczyć ciału wiele ważnych mikroelementów. Zaburzenia w podlewaniu mogą sprawić, że wzrost tych nowalijek będzie nieco spowolniony. Co to są nowalijki, znajdziesz na naszym sklepowym blogu z poradami na wiele różnych codziennych sukcesów. Zatem kiedy najlepiej siać rzeżuchę na święta lub po prostu na śniadanie? Minimum tydzień przed chęcią dodania ich do jadłospisu. Wszystko powinno pójść wówczas dobrze – wystarczy odpowiednia ilość słońca i wody. Poza tym, jeśli zastanawiasz się, kiedy posadzić rzeżuchę, wybierz po prostu ciepłe miesiące, czyli wiosnę i jesień, gdyż rośliny te są bardzo wrażliwe na zmianę oświetlenia oraz temperatury.
W czym zasiać rzeżuchę?
Nasiona rzeżuchy szybko zaczynają kiełkować, a więc możesz spodziewać się, że ich wzrost w ciągu tych 6-8 dni będzie bardzo gwałtowny. Zadając sobie zatem pytanie, w czym siać rzeżuchę, wybierz dowolne, płytkie lub średnio głębokie naczynie. Miski, półmiski i salaterki o odpowiedniej wysokości będą w tym wypadku chyba najlepszym wyborem. Mogą być plastikowe, ceramiczne, porcelanowe, szklane, a także takie dedykowane właśnie użyciu w czasie Świąt Wielkanocnych, czyli z motywem kurczaczków, zajączków i pisanek. Zawsze gdy zastanawiamy się, w czym posadzić rzeżuchę, wybór pada albo na miskę do słodyczy, albo jedną z salaterek na specjalne okazje. Polecamy ten trop, gdyż pięknie prezentują się zarówno w kuchni, jak i w jadalni. Dania wielkanocne na ciepło z nią nie zrobisz (chyba że jajecznicę lub omlet), ale już faszerowane jajka, jak najbardziej!
RZEŻUCHA NA WACIE
- Przygotuj naczynie, które chcesz wykorzystać do zasiania rzeżuchy
- Wyłóż jego dno watą w taki sposób, aby ustawione np. na parapecie zapewniało dobry dostęp światła do wnętrza
- Nasącz watę wodą tak, by była wilgotna, ale wilgoć w niej nie stała w żadnym miejscu
- Posyp mokrą watę nasionami rzeżuchy ze świeżo otwartego opakowania (zrób to gęsto, ale tak, by nasiona na siebie nie zachodziły)
- Lekko spryskaj wysiane nasiona wodą ze spryskiwacza, dzięki czemu nie będą zmieniać położenia podczas przestawiania naczynia
- Zabezpiecz folią spożywczą, w której zrób kilka otworów, aby zapewnić uprawie dobre warunki i wentylację
- Umieść w ciepłym i jasnym miejscu (optymalna temperatura to ok. 22-23℃)
- Podlewaj codziennie, dbając, by woda nie stała w naczyniu, a jedynie dobrze nasączyła watę (rób to również spryskiwaczem)
RZEŻUCHA NA RĘCZNIKU PAPIEROWYM
- Przygotuj sobie mały i duży talerzyk
- Na odwróconym do góry dnem małym talerzyku ułóż 3-4 warstwy ręcznika papierowego
- Połóż tak przykryty talerzyk na dużym talerzu ustawionym spodem do dołu
- Zwilż ręcznik wodą, używając spryskiwacza (ma być wilgotny, ale bez stojącej wody) i uformuj na kształt spodu małego talerzyka
- Wysyp nasiona w taki sam sposób jak przy uprawie na wacie, czyli gęsto, ale by na siebie nie zachodziły
- Podlewaj codziennie, ustawiwszy uprzednio w miejscu ciepłym i dobrze nasłonecznionym
- Ścinaj, gdy kiełki będą miały powyżej 5 cm (w tym wypadku może to zając nawet 10 dni)
JAK POSIAĆ RZEŻUCHĘ BEZ WATY?
- W specjalnej, szklanej kiełkownicy
- Na wacikach kosmetycznych
- Na ligninie
- Na papierowych serwetkach
- Na gazie do opatrunków
- Obsypując nasiona ziemią (wówczas są mniej narażone na wysychanie w upały)
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej