Jak przygotować pączki pieczone w piekarniku?

Porady 18.11.2020


Pyszne pączki z piekarnika – proste i puszyste

Sprawdzony przepis na pączki pieczone w piekarniku już jest na blogu Tadar.pl. Wyszło nam przepysznie i idealnie puszyście. Co prawda, musieliśmy poświęcić temu zadaniu o wiele więcej czasu niż na pączusie serowe i inne szybkie pączki, ale było warto. Odłóżmy więc na chwilę porady jak zrobić klasyczne pączki lub jak je smażyć. Dzisiejszy wieczór będzie pełen pieczenia i apetycznych zapachów, które wypełnią niedługo twoją kuchnię. Oto smakowite pączki z piekarnika krok po kroku, a potem kęs po kęsie.
 



PĄCZKI DROŻDŻOWE PIECZONE W PIEKARNIKU – SKŁADNIKI:

- mąka pszenna, np. tortowa (370 g)
- ciepłe mleko (100 ml)
- świeże drożdże (50 g) lub drożdże instant (14 g)
- miękkie masło (170 g)
- cukier (50 g)
- jajka (3 sztuki)
- sól kuchenna (3/4 łyżeczki)

 



PRZEPIS NA PĄCZKI Z PIEKARNIKA – JAK ZROBIĆ?

1. Zrób rozczyn drożdżowy. Potrzebujesz do tego ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki oraz oczywiście drożdży (ważne by były w temperaturze pokojowej jeśli stosujesz świeże). Wymieszaj wszystko, przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut.

2. Przygotuj sobie dużą miskę, a następnie przesiej do niej całą mąkę. Dodaj również cukier i sól. Wymieszaj suche składniki. Wlej rozczyn drożdżowy i połącz go dokładnie z resztą ingrediencji.

3. W kolejnym kroku dodaj jajka. Przy pomocy rąk wyrabiaj ciasto przez ok. 8-10 minut. Jeśli masz mikser z końcówką do wyrabiania ciasta, możesz go użyć, pamiętaj tylko, by ustawić urządzenie na najniższe obroty.

4. Przez kolejne 10 minut dodawaj po kawałku miękkiego masła, jednocześnie wyrabiając dalej ciasto. Musi się ono stać błyszczące, rozciągliwe i przestać lepić się do dłoni. Miskę z ciastem przykryj teraz ściereczką (ciasto musi wyrosnąć, w ciepłym miejscu, więc daj mu na to 60 minut).

5. Wyrośnięte ciasto na pączki z piekarnika zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Przy pomocy dłoni stwórz z niego płaski placek o grubości ok. 1 cm.

6. Z tej ilości ciasta uda ci się wyciąć szklanką 16 pączków. Każdy z nich lekko rozpłaszcz ręką. Teraz pora odpowiedzieć sobie na pytanie, czym mają być nadziane pączki pieczone w piekarniku. Marmoladę lub inne nadzienie nałóż na środek ciasta, złóż je na pół, a następnie uformuj z niego kulkę.

7. Ułóż pączki na blaszce do pieczenia wyłożonej odpowiednim papierem. Zrób to tak, by łączenie ciasta po złożeniu znalazło się na spodzie. Odstaw na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.

8. Wierzch pączków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pączki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃ na 15-20 minut (bez termoobiegu, program góra-dół). Wyjmij je od razu po upieczeniu i studź przez 10 minut. Następnie dodaj lukier oraz inne smaczne dekoracje i gotowe!