Przepis na pączki serowe – jak przygotować kulki serowe?

Porady 17.11.2020


Pączki serowe w 5 minut!

Pewnie zastanawiasz się, czy to może się udać? Jeśli znasz już nasze porady o tym jak robić pączki i jak odpowiednio je smażyć, to pójdzie ci bardzo sprawnie. Co prawda, takie serowe pączki kulki robi się bez nadzienia i są bardzo małe, ale dostatecznie rekompensuje to ich smak. Niemal w ogóle nie są tłuste, za to mają bardzo lekką i puszystą konsystencję w środku. Ich tajemnica tkwi w przepisie na bazie mielonego twarogu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać, ulepić pączuszki serowe i usmażyć. Pierwszą partię uzyskasz już po 5 minutach!



Mini pączki serowe – z czego zrobić?

Pączki można robić w garnku, na patelni lub w piekarniku. Wystarczy dobry przepis. W przypadku mini pączków serowych nie tracisz czasu na nadziewanie. Niemal od razu po wymieszaniu składników możesz wziąć się do smażenia. Upewnij się tylko, że wszystko znalazło się w misce. Z podanych proporcji zrobisz ok. 30 pączuszków serowych dla siebie i swoich bliskich:
 
  • Mielony twaróg (300 g)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Olej roślinny (0,5 litra)
  • Mąka pszenna (350 g)
  • Cukier puder (ok. 2-3 łyżek)
  • Soda oczyszczona (pół łyżeczki) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Aromat waniliowy (2-3 kropli)
     


Jak zrobić pączki serowe?

Pączki serowe na twarogu robi się bardzo szybko. Na pewno przyda ci się duża, głęboka patelnia, aby wygodnie smażyć je na głębokim tłuszczu. Nie bez znaczenia będzie również przygotowanie sobie ręcznika papierowego do odsączania usmażonych pączusiów serowych z patelni. To przepis zdecydowanie nie dla cukrzyków. Nie ma tu mowy o recepturze bezglutenowej. Za to ich smak jest wyborny, a same pączki z sera twarogowego długo utrzymują optymalną wilgotność. Oto jak je zrobić w kilku krokach!
 



JAK ZROBIĆ MAŁE PĄCZKI SEROWE Z TWAROGU?

1. Zanim zaczniesz mieszać składniki, wyjmij je z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej (chodzi o ser twarogowy i jajka). Zacznij od połączenia twarogu, mąki i proszku do pieczenia.

2. Następnie wbij jajka i dodaj  aromat waniliowy i cukier puder.

3. Przed samym smażeniem dodaj sodę oczyszczoną do ciasta na pączki serowe. Wlej olej na patelnię i rozgrzej go.

4. W tym samym czasie ulep kulki serowe z ciasta (aby pączusie serowe nie kleiły się do dłoni, natłuść je olejem). Ulepione kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego.

5. Wkładaj pączki serowe na rozgrzany tłuszcz. Im większa patelnia, tym więcej zmieści się ich na jeden raz. Smaż na złoty kolor, czyli ok. 5-6 minut.

6. Gotowe pączusie z sera twarogowego odsączaj na papierowych ręcznikach i wykładaj na talerz. Po usmażeniu oprósz wszystkie cukrem pudrem.