Szybkie pączki - sprawdzony przepis od Tadar.pl

Porady 16.11.2020


Szybkie pączki… z serkiem waniliowym!

Takie pączki to odpowiedź każdej rodziny na zachcianki dzieci… lub swoje własne. Są pyszne, łatwe w zrobieniu i mogą mieć najróżniejsze smaki. Podobnie jak w przypadku pączków serowych na twarogu będzie trzeba je usmażyć na gorącym i głębokim tłuszczu. Nie da się ich zrobić w piekarniku (niestety!), ale po przygotowaniu możesz je nadziać dobrą konfiturą. Z podanych proporcji zrobisz mniej więcej 35 mini pączków i to bardzo szybko – wystarczy postępować jak w przepisie!
 



Z CZEGO ZROBIĆ SZYBKIE PĄCZKI?

- serek homogenizowany waniliowy lub inny dowolny (280 g)
- mąka pszenna (2 szklanki)
- jajka (2 sztuki)
- cukier puder (1/2 szklanki)
- proszek do pieczenia (1 i ½ łyżeczki)
- olej roślinny (1 litr)




SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO – JAK ZROBIĆ?

1. Przygotuj sobie rondel i zacznij w nim rozgrzewać olej roślinny.

2. W tym czasie wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj je widelcem. Jeśli tylko masz ochotę, możesz użyć do tego miksera kuchennego (ustaw tylko najniższe obroty).

3. Nabieraj ciasto na łyżeczkę (najlepiej, aby była natłuszczona, żeby ciasto gładko odchodziło) i umieść ją w rondlu z olejem. Postępuj tak, dopóki ciasto się nie skończy. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, obracając je regularnie.

4. Na bieżąco wyjmuj zarumienione na złoto pączuszki z serka homogenizowanego i odsączaj z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy ostygną, możesz je nadziewać lub po prostu obsypać cukrem pudrem. Pączki na szybko zrobione!