Jak skarmelizowa膰 marchewk臋?

Karmelizowana marchewka
Je艣li w twoim domu marchewka jest sta艂ym elementem obiad贸w i zakup贸w spo偶ywczych, koniecznie naucz si臋 jej karmelizacji. Przepis na 艣wi膮teczne ciasto marchewkowe ju偶 i tak znasz, a wi臋c chyba pora, 偶eby spr贸bowa膰 posi艂ku z nut膮 s艂odyczy, lecz niekoniecznie w formie marchewkowego deseru. Robi si臋 j膮 bardzo prosto. Wiele os贸b nie wyobra偶a sobie, by od czasu do czasu na rodzinnym obiedzie nie pojawi艂a si臋 w艂a艣nie karmelizowana marchewka. Co to jest? Marchewki karmelizowane to spos贸b na wzbogacenie smaku warzywa przez s艂odkie nuty dzi臋ki stworzeniu na nich w臋glowodanowej glazury. Wystarczy mie膰 w domu patelnie. Karmelizowa膰 mo偶na cukrem, miodem, a nawet sokiem owocowym. Trzeba tylko uwa偶a膰, by nie przypali膰 zawarto艣ci, a wi臋c nie ob臋dzie si臋 bez sprytnej pow艂oki zapobiegaj膮cej przywieraniu. Karmelizowana marchew pasuje do ka偶dego obiadu, a zw艂aszcza do mi臋s, makaron贸w, kaszy, ziemniak贸w, ryb i posi艂k贸w, w kt贸rych chcesz prze艂ama膰 wytrawny smak odrobin膮 s艂odyczy.
Marchewka karmelizowana z miodem
Ca艂y proces mo偶na przeprowadzi膰 dzi臋ki syropowi z agawy, cukrowi, a tak偶e z dodatkiem miodu. Pora wi臋c na rozszerzenie listy przepis贸w z tym sk艂adnikiem – kilka innych znajdziesz w artykule „Mi贸d w kuchni – do czego go wykorzysta膰?”. Tak jest zdecydowanie najpro艣ciej, gdy偶 proces przebiega najsprawniej i poradzi sobie z nim nawet amatorski kucharz. Marchewk臋 mo偶esz obra膰 i pokroi膰 lub wyszorowa膰 i u偶y膰 w ca艂o艣ci. Zw艂aszcza marchewki baby s膮 wdzi臋czn膮 odmian膮 do takiego przepisu na podsma偶anie i duszenie na s艂odko. Im m艂odsze, tym lepsze bez krojenia. Jak skarmelizowa膰 marchew w miodzie? Na pewno przydadz膮 si臋 艂opatki i 艂y偶ki kuchenne, by nast臋pnie:- Podgotowa膰 marchewki we wodzie z sol膮 przez kwadrans
- Rozgrza膰 na patelni mas艂o z oliw膮
- Podsma偶y膰 na t艂uszczu marchewki
- Doda膰 mi贸d, wymiesza膰 i dusi膰 przez kilka minut pod przykryciem
Karmelizowanie marchewek – bez miodu i cukru
Mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e karmelizowane marchewki to nie dodatek, kt贸ry mog膮 je艣膰 osoby dbaj膮ce o lini臋. Nie musi tak jednak by膰. Mi贸d i cukier da si臋 ca艂kiem 艂atwo zast膮pi膰 i cho膰 efekt b臋dzie bardzo zbli偶ony, to taki przepis jest nieco bardziej czasoch艂onny. Dlaczego? Karmelizowane marchewki baby, mini i w ca艂o艣ci dusi si臋 w takim przypadku w soku pomara艅czowym zawieraj膮cym oczywi艣cie naturaln膮 fruktoz臋. Jak to zrobi膰? Spos贸b jest nieco inny, ni偶 w przypadku gdy robisz marchewk臋 karmelizowan膮 w miodzie:- Najpierw trzeba wyszorowa膰 wszystkie marchewki
- Nast臋pnie nale偶y rozgrza膰 na patelni olej i przesma偶y膰 na nim marchewki na 艣rednim ogniu z dwoma szczyptami soli przez 2-3 minuty
- W kolejnym kroku trzeba wla膰 sok z jednej pomara艅czy na patelnie i dusi膰 pod przykryciem
- W trakcie mo偶na podlewa膰 niewielk膮 ilo艣ci膮 wody (dusi膰 do zmi臋kni臋cia marchewek i dok艂adnego pokrycia s艂odk膮 glazur膮 podczas mieszania
Jak skarmelizowa膰 marchewk臋?
By艂 ju偶 mi贸d (lub syrop z agawy). By艂 te偶 sok pomara艅czowy, kt贸ry ma szans臋 doda膰 karmelizowanym marchewk膮 ciekawego i 艣wie偶ego aromatu. Pora na jeszcze jeden spos贸b. Marchewka karmelizowana z patelni na cukrze. Nale偶y tylko uwa偶a膰, aby nie przypali膰 uzyskanego karmelu. Tak jak w przypadku miodu warzywo nale偶y r贸wnie偶 wcze艣niej podgotowa膰 w garnku z osolon膮 woda przez ok. 15 minut. Dok艂adnie wymieszaj, by ka偶da karmelizowana marchewka r贸wno wch艂on臋艂a cieniutk膮 glazur臋 cukrow膮. Tak膮 marchewk臋 mo偶esz u偶y膰 nie tylko do bia艂ego mi臋sa drobiowego, ale r贸wnie偶 zapiec z dodatkami w piekarniku.Je艣li chcesz zosta膰 na naszym blogu i pozna膰 kilka innych sposob贸w na codzienne sukcesy kulinarne sprawd藕 jak przechowywa膰 przyprawy. Polecamy r贸wnie偶 twojej uwag臋 wpis pt. „Organizer do przypraw – niezb臋dny w ka偶dym domu”.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej