Jak skarmelizowa膰 marchewk臋?

Porady 15.04.2021


Karmelizowana marchewka

Je艣li w twoim domu marchewka jest sta艂ym elementem obiad贸w i zakup贸w spo偶ywczych, koniecznie naucz si臋 jej karmelizacji. Przepis na 艣wi膮teczne ciasto marchewkowe ju偶 i tak znasz, a wi臋c chyba pora, 偶eby spr贸bowa膰 posi艂ku z nut膮 s艂odyczy, lecz niekoniecznie w formie marchewkowego deseru. Robi si臋 j膮 bardzo prosto. Wiele os贸b nie wyobra偶a sobie, by od czasu do czasu na rodzinnym obiedzie nie pojawi艂a si臋 w艂a艣nie karmelizowana marchewka. Co to jest? Marchewki karmelizowane to spos贸b na wzbogacenie smaku warzywa przez s艂odkie nuty dzi臋ki stworzeniu na nich w臋glowodanowej glazury. Wystarczy mie膰 w domu patelnie. Karmelizowa膰 mo偶na cukrem, miodem, a nawet sokiem owocowym. Trzeba tylko uwa偶a膰, by nie przypali膰 zawarto艣ci, a wi臋c nie ob臋dzie si臋 bez sprytnej pow艂oki zapobiegaj膮cej przywieraniu. Karmelizowana marchew pasuje do ka偶dego obiadu, a zw艂aszcza do mi臋s, makaron贸w, kaszy, ziemniak贸w, ryb i posi艂k贸w, w kt贸rych chcesz prze艂ama膰 wytrawny smak odrobin膮 s艂odyczy.


Marchewka karmelizowana z miodem

Ca艂y proces mo偶na przeprowadzi膰 dzi臋ki syropowi z agawy, cukrowi, a tak偶e z dodatkiem miodu. Pora wi臋c na rozszerzenie listy przepis贸w z tym sk艂adnikiem – kilka innych znajdziesz w artykule „Mi贸d w kuchni – do czego go wykorzysta膰?”. Tak jest zdecydowanie najpro艣ciej, gdy偶 proces przebiega najsprawniej i poradzi sobie z nim nawet amatorski kucharz. Marchewk臋 mo偶esz obra膰 i pokroi膰 lub wyszorowa膰 i u偶y膰 w ca艂o艣ci. Zw艂aszcza marchewki baby s膮 wdzi臋czn膮 odmian膮 do takiego przepisu na podsma偶anie i duszenie na s艂odko. Im m艂odsze, tym lepsze bez krojenia. Jak skarmelizowa膰 marchew w miodzie? Na pewno przydadz膮 si臋 艂opatki i 艂y偶ki kuchenne, by nast臋pnie:
 
  • Podgotowa膰 marchewki we wodzie z sol膮 przez kwadrans
  • Rozgrza膰 na patelni mas艂o z oliw膮
  • Podsma偶y膰 na t艂uszczu marchewki
  • Doda膰 mi贸d, wymiesza膰 i dusi膰 przez kilka minut pod przykryciem
 


Karmelizowanie marchewek – bez miodu i cukru

Mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e karmelizowane marchewki to nie dodatek, kt贸ry mog膮 je艣膰 osoby dbaj膮ce o lini臋. Nie musi tak jednak by膰. Mi贸d i cukier da si臋 ca艂kiem 艂atwo zast膮pi膰 i cho膰 efekt b臋dzie bardzo zbli偶ony, to taki przepis jest nieco bardziej czasoch艂onny. Dlaczego? Karmelizowane marchewki baby, mini i w ca艂o艣ci dusi si臋 w takim przypadku w soku pomara艅czowym zawieraj膮cym oczywi艣cie naturaln膮 fruktoz臋. Jak to zrobi膰? Spos贸b jest nieco inny, ni偶 w przypadku gdy robisz marchewk臋 karmelizowan膮 w miodzie:
 
  • Najpierw trzeba wyszorowa膰 wszystkie marchewki
  • Nast臋pnie nale偶y rozgrza膰 na patelni olej i przesma偶y膰 na nim marchewki na 艣rednim ogniu z dwoma szczyptami soli przez 2-3 minuty
  • W kolejnym kroku trzeba wla膰 sok z jednej pomara艅czy na patelnie i dusi膰 pod przykryciem
  • W trakcie mo偶na podlewa膰 niewielk膮 ilo艣ci膮 wody (dusi膰 do zmi臋kni臋cia marchewek i dok艂adnego pokrycia s艂odk膮 glazur膮 podczas mieszania
 


Jak skarmelizowa膰 marchewk臋?

By艂 ju偶 mi贸d (lub syrop z agawy). By艂 te偶 sok pomara艅czowy, kt贸ry ma szans臋 doda膰 karmelizowanym marchewk膮 ciekawego i 艣wie偶ego aromatu. Pora na jeszcze jeden spos贸b. Marchewka karmelizowana z patelni na cukrze. Nale偶y tylko uwa偶a膰, aby nie przypali膰  uzyskanego karmelu. Tak jak w przypadku miodu warzywo nale偶y r贸wnie偶 wcze艣niej podgotowa膰 w garnku z osolon膮 woda przez ok. 15 minut. Dok艂adnie wymieszaj, by ka偶da karmelizowana marchewka r贸wno wch艂on臋艂a cieniutk膮 glazur臋 cukrow膮. Tak膮 marchewk臋 mo偶esz u偶y膰 nie tylko do bia艂ego mi臋sa drobiowego, ale r贸wnie偶 zapiec z dodatkami w piekarniku.

Je艣li chcesz zosta膰 na naszym blogu i pozna膰 kilka innych sposob贸w na codzienne sukcesy kulinarne sprawd藕 jak przechowywa膰 przyprawy. Polecamy r贸wnie偶 twojej uwag臋 wpis pt. „Organizer do przypraw – niezb臋dny w ka偶dym domu”.