Jak zrobić bibimbap? 3 przepisy
Bibimbap jest daniem na bazie ryżu, jajka oraz warzywnych dodatków, reprezentującym kuchnię koreańską, mocno osadzonym w kulturze tego kraju. Serwuje się je podczas obchodów Nowego Roku Księżycowego i tworzy się je z resztek zalegających w lodówce, by wyczyścić jej zawartość. Chociaż brzmi to całkiem banalnie, to danie to jest niezwykle esencjonalne i przepyszne. Czym jest bibimbap i jak się je przygotowuje? Tego dowiesz się z lektury naszego tekstu.
Jak zrobić bibimbap? Kilka informacji
Koreański bibimbap to bowl, czyli danie serwowane w misce, w którego skład wchodzi ciepły, biały ryż, jajko (najczęściej sadzone), warzywa (opcjonalnie również mięso, np. wołowina bulgogi) skąpane w ostrej paście gochujang.
Dosłowne tłumaczenie nazwy tego dania brzmi „mieszany ryż” i doskonale oddaje jego charakter. Potrawę tą przygotowuje się w okresie świętowania Nowego Roku Księżycowego, by opróżnić zawartość lodówki ze starszych składników i przygotować przestrzeń na świąteczne dania.
Jak zrobić bibimbap? Do tego dania możesz użyć w zasadzie wszystkiego, co znajdziesz w swojej lodoówce, ale w oryginalnej wersji znajdziesz ryż, marchew, kiełki fasoli mung, szpinak, azjatycką cukinię, jajko oraz mięso lub tofu. Wielu Koreańczyków używa do tej potrawy również glonów, bakłażana, grzybów shitake oraz kimchi.
Najważniejszym elementem tego dania jest sos na bazie pasty gochujang, który przygotowuje się z oleju sezamowego, cukru, wody i wspomnianej pasty. Wszystkie składniki układa się w misce (na czas obchodów Nowego Roku serwuje się je w tradycyjnej, kamiennej misie) w niezwykle kolorową i apetyczną kompozycję, a przed przejściem do jedzenia miesza się je ze sobą łyżką lub pałeczkami. Dopiero po wymieszaniu potrawa nabiera odpowiedniego smaku.
Jeśli masz ochotę przygotować bibimbap w domu, powinieneś dobrze ugotować ryż, podsmażyć składniki i stworzyć sos, a do tego wystarczą Ci zupełnie podstawowe akcesoria kuchenne, dobry garnek oraz patelnia do podsmażenia składników. Chcesz poznać dokładny przepis na pyszny, tradycyjny bibimbap? Znajdziesz go w kolejnym akapicie.
Bibimbap – tradycyjny przepis
Skoro już wiesz, skąd wziął się bibimbap i z czego powinien się składać, czas, żebyś poznał przepis na jego tradycyjną wersję z wołowiną. Do przyrządzenia pysznego, aromatycznego dania będziesz potrzebować garnka, deski do krojenia, patelni, ostrego noża, miskę i kilka składników spożywczych:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g ryżu
- 250 g liści szpinaku
- 120 g kiełków fasoli mung
- 200 g obranej marchewki
- 150 g cukinii
- 2 jajka sadzone
- 3 łyżki sosu sojowego
- 120 ml oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 30 g cukru trzcinowego
- 100 ml wody
- 60 g pasty gochujang
- 1 łyżkę nasion sezamu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę zamarynuj w marynacie z 2 łyżek sosu sojowego, 15 g cukru, 1 ząbka czosnku i 60 ml oleju sezamowego. Przygotuj sos na bazie pasy gochujang – wymieszaj 60 ml oleju sezamowego z 15 g cukru, 60 g pasty gochujang oraz 100 ml wody. Szpinak oraz kiełki podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem czosnku i sosu sojowego, a potem przełóż do miski. Patelnię umyj i podsmaż na niej marchewkę wraz z cukinią przyprawioną solą i pieprzem. Gdy warzywa się zarumienią, przełóż je do miseczki. Następnie ugotuj ryż według instrukcji z opakowania i również przełóż do miseczki. Na sam koniec usmaż wołowinę, aż zrobi się rumiana i przełóż do miseczki. Na wierzchu dania ułóż jajko i polej całość sosem. Ten przepis na bibimbap jest naprawdę prosty!
Bibimbap wegetariański – bezmięsna alternatywa
Nie jesz mięsa i nie chcesz rezygnować z przyrządzania koreańskiej misy rozmaitości? Spróbuj przygotować bibimbap wegetariański lub bibimbap wegański (bez jajka). W naszym przepisie na wege bibimbap znajdziesz:
- 200 g ryżu
- 1 małą cukinię
- 1 czerwoną cebulę
- 6 grzybów shitake
- 1 czerwoną paprykę
- 200 g kimchi
- 1 małą marchewkę
- 200 g liści szpinaku
- 2 jajka sadzone (pomiń w wersji wegańskiej)
- 30 g pasty gochujang
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- Pęczek szczypiorku
- Garnek
- Nóż
- Deska
- Miska
- Patelnia
Przygotowanie:
Przygotuj sos na bazie pasty gochujang – wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę cukru z pastą. Odstaw go na bok. Następnie przejdź do krojenia warzyw – cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę, następnie przekrój na pół grzyby shitake i podsmaż na oleju sezamowym. Rumiane warzywa przełóż do miseczki. W kolejnym kroku ułóż w misce kimchi, kiełki, liście szpinaku oraz pokrojoną we wstążki marchewkę. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami z etykiety i przełóż do miski. Na wierzch ułóż jajko i skrop całość sosem, w wersji wegańskiej możesz pominąć jajko. Opcjonalnie możesz posypać wszystko sezamem, jeśli masz go w kuchni. Smacznego!
Bibimbap z kurczakiem – przepis
Nie przepadasz za wołowiną, a wersja wegetariańska nie przypadła Ci do gustu? Wypróbuj nasz przepis na bibimbap z kurczakiem. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebował garnka, patelni, misek, deski oraz noża i takich składników spożywczych:
- 0,5 piersi z kurczaka
- 100 g ryżu
- 1 marchewka
- 80 g liści szpinaku
- 1 jajko
- 6 pieczarek
- 30 g kiełków fasoli mung
- 6 łyżek oleju sezamowego
- 60 ml sosu sojowego
- Sól
- Pieprz
- 20 g pasty gochujang
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pierś pokrój w paski i zamarynuj ją soli, pieprzu, 30 ml sosu sojowego i 4 łyżkach oleju sezamowego. Następnie przejdź do krojenia warzyw w słupki. Podsmaż na patelni marchewkę i pieczarki, a potem ułóż w miseczce. Następnie ugotuj ryż wedle wskazówek z opakowania i przełóż go do miseczki. Kolejnym krokiem jest podsmażenie piersi z kurczaka na patelni i ułożenie go w misce. Na sam koniec przygotuj sos na bazie pasty gochujang i dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki oleju sezamowego, 50 ml wody i 20 g pasty gochujang. Całość wymieszaj. Do miseczki włóż szpinak i przejdź do podsmażenia jajka. Gdy białko się zetnie, przełóż je do miseczki. Cały bibimbap polej sosem i ciesz się jego smakiem!
Sos do bibimbap
Tradycyjny sos do bibimbap zawiera pastę paprykową gochujang, która przygotowywana jest ze sfermentowanej ostrej papryczki. To właśnie ten lekko sfermentowany smak nadaje potrawie właściwy smak.
Najprostszy sos do bibimbap przyrządzisz na bazie pasty, cukru, wody i oleju sezamowego, ale możesz go również wzbogacić czosnkiem, octem ryżowym lub winnym. Baw się i stwórz sos do swojego koreańskiego bowla według własnych preferencji, albo skorzystaj z naszych propozycji.
Czytaj także:
Jak zrobić ramen? 3 przepisy na japońską zupę
Jak ugotować ryż do sushi?
Stir-fry – co to i co smażyć w ten sposób?
Jak zrobić domowe sushi — co kupić i 3 przepisy
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej