Jak zrobić domową frużelinę

Jak zrobić pyszną i zdrową frużelinę w domu? Garść podstawowych informacji
Domowa frużelina doskonale smakuje w połączeniu z ciastami kruchymi, tortami, prostymi babeczkami, a także naleśnikami. Chociaż z pozoru wygląda podobnie do kisielu lub tężejącej galaretki, to jej przygotowanie nie jest aż tak proste. Frużelina powinna być zrobiona ze średnio dojrzałych owoców, które zawierają większą ilość pektyny od tych bardziej dojrzałych.
Żelową konsystencję frużelina zawdzięcza nie tylko pektynie znanej z właściwości żelujących, ale także innym substancjom wspomagającym proces żelowania np. sproszkowanej żelatynie, skrobi ziemniaczanej czy mączce chleba świętojańskiego.
Sezonowe owoce poddaje się obróbce cieplnej (gotując wraz z dodatkami), aż do uzyskania żelowej konsystencji. Musimy wspomnieć także o tym, że owoce podczas podgrzewania puszczają sok – te bardziej soczyste będą wymagać większej ilości żelatyny. Chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku zrobić własną frużelinę? Dowiesz się tego z kolejnych akapitów.
Krok po kroku – przepis na domową frużelinę
Chcesz poznać przepis, z którego wychodzi pyszna, idealnie słodko-kwaśna frużelina? To dobrze trafiłeś! Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania ważne, abyś poznał kilka ważnych wskazówek. Żeby zrobić pyszną, zdrową frużelinę, należy wybierać owoce o większej koncentracji cukru, by jak najmniej ją dosładzać. Owoce, które mają w sobie dużo soku, zawierają mniej pektyny, dlatego w przypadku przyrządzania frużeliny z truskawek czy malin powinno się zwiększyć ilość żelatyny lub innej substancji żelującej.
Najlepsza frużelina powstaje z wiśni, czereśni, jagód, borówek, porzeczek, a także truskawek i malin, ale równie dobrze możesz przygotować ją z agrestu, brzoskwiń, jabłek, gruszek czy moreli. Żeby zrobić idealną frużelinę, potrzebne Ci będą podstawowe akcesoria z kompletu przyborów kuchennych, a także solidny garnek ze stali nierdzewnej lub rondel z nienagrzewającą się rączką. Jeśli zamierzasz przygotowywać frużelinę z owoców pestkowych, koniecznie spraw sobie drylownicę, która pozwoli Ci na szybkie pozbycie się zbędnych pestek.
Frużelina bez tajemnic – jak łatwo i szybko ją przygotować w domu
Domowa, pyszna frużelina – jak ją zrobić? Wbrew pozorom nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Owoce używane do frużeliny powinny być średnio dojrzałe albo dopiero co dojrzałe. Przejrzałe owoce będą miały w sobie dużo wody i mało cukru, przez co frużelinę będzie trzeba mocno dosłodzić i wzbogacić o substancje żelujące. Jeśli zależy Ci na zdrowej wersji tego smacznego dodatku, przygotuj ją na bazie porzeczek.
My przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na bajecznie pyszną frużelinę malinową. Na podstawie poniższych instrukcji możesz stworzyć frużelinę z każdego rodzaju owoców. Do zrobienia frużeliny malinowej przygotuj:
- 250 g świeżych malin,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczkę żelatyny,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- odrobinę wody,
- rondelek,
- durszlak,
- łyżkę do mieszania,
- sito o grubszych oczkach,
- kubek lub szklankę.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w szklance w dwóch łyżkach wody, a następnie rozmieszaj i odstaw na kilka minut do całkowitego napęcznienia. Maliny przełóż na durszlak, a następnie dokładnie umyj i wysusz.Gdy owoce będą suche, przetrzyj je przez sito, aby całkowicie pozbyć się pestek i przełóż do rondelka. Wsyp cukier do naczynia i ustaw je na kuchence. Podgrzewaj całość przez 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Mączkę ziemniaczaną wsyp do szklanki i dodaj do niej łyżkę wody, a następnie zamieszaj aż do rozpuszczenia i dodaj do malin. Gotuj przez kolejne 3-4 minuty, w międzyczasie dodając po trochu rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Frużelinę należy cały czas mieszać, by uniknąć przypalenia. Gotowe owoce w żelu można przełożyć do pojemnika lub słoika albo przełożyć je zaraz po wystygnięciu na pyszne naleśniki.
Domowa frużelina z owoców sezonowych – jak skorzystać z dostępnych składników
Najlepsze przetwory powstają ze świeżych, sezonowych owoców. Chociaż mrożone maliny czy truskawki są pyszne, to jednak bardziej smakują nam te świeże. W sezonowych owocach czuć smak pory roku, słońca, gleby i wody. To, w jakich warunkach dojrzewają owoce, ma olbrzymie znaczenie dla ich smaku, ilości witamin i składników odżywczych oraz koncentracji cukrów.
Żeby przyrządzić pyszną frużelinę z sezonowych owoców, należy śledzić kalendarz sezonowości.
- Maj to czas truskawek i czereśni – wtedy najlepiej smakuje frużelina truskawkowa i czereśniowa.
- W czerwcu najlepsza będzie frużelina wiśniowa i z czarnej porzeczki.
- Z kolei w lipcu warto przygotować frużelinę z malin, a także agrestu, brzoskwini i moreli.
- Sierpień to sezon na jeżyny, poziomki, jagody i borówki. Do naleśników znakomicie sprawdzi się frużelina z borówki amerykańskiej lub poziomki.
- We wrześniu najlepsze będą śliwki, jabłka, gruszki, dlatego warto przygotować z nich przetwory.
Niektóre owoce rosną i dojrzewają dłużej niż inne, a sezon na nie trwa kilka miesięcy (tak jest np. z malinami, jagodami, gruszkami i jabłkami), dlatego frużelina malinowa będzie równie pyszna w lipcu, jak i we wrześniu. Wybierz ulubione przez siebie owoce i już dziś przygotuj na ich bazie słodką frużelinę!
Czytaj także:
Przepis babci – nalewka z czerwonej porzeczki
Warto przeczytać

Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej
Sałatka grecka - najlepszy przepis!
Marzysz o wakacjach nad Morzem Śródziemnym? Chcesz poczuć smak Grecji bez wychodzenia z domu? Sałatka grecka to doskonały sposób, by choć na chwilę przenieść się na słoneczne wyspy Hellady! To proste, ale też niezwykle smaczne danie cieszy się popularnością na całym świecie nie bez powodu - łączy w sobie świeżość warzyw, słoność sera feta i czarnych oliwek oraz aromatyczność ziół i oliwy z oliwek. W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem na autentyczną sałatkę grecką, która podbije serca i podniebienia Twoich bliskich. Poznasz także różne warianty tego klasycznego dania i odkryjesz, dlaczego warto włączyć je do swojego kulinarnego repertuaru. Gotowy na małą podróż do Grecji? Zaczynajmy!
czytaj więcej